Boala Alzheimer cu debut precoce, forma de demență care afectează persoanele tinere. De la ce vârstă începe și care sunt primele semne

Monika Baciu |
Data publicării:
boala alzheimer - FOTO: Freepik@benzoix
boala alzheimer - FOTO: Freepik@benzoix

Boala Alzheimer cu debut precoce apare la persoanele sub 65 de ani. Un astfel de caz a fost descoperit recent la un tânăr de 19 ani.

Boala Alzheimer cu debut precoce este o formă mai puțin frecventă de demență care afectează persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani. Aproximativ 5% până la 6% dintre persoanele care suferă de boala Alzheimer dezvoltă simptome înainte de vârsta de 65 de ani.

Cele mai multe persoane cu Alzheimer cu debut precoce dezvoltă simptomele bolii la vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.

Persoană de 19 ani, cel mai tânăr pacient cu Alzheimer

Cea mai tânără persoană diagnosticată cu boala Alzheimer are 19 ani. Diagnosticul ”probabil” al adolescentului din China a fost descris în noile cercetări publicate recent în Journal of Alzheimer's Disease. O echipă de experți din Beijing a raportat primul caz din lume al unui persoane tinere, de 19 ani, care suferă de boala Alzheimer, care așa cum am menționat anterior este asociată în mod normal cu persoanele în vârstă.

Boala Alzheimer cu debut precoce: o formă neobișnuită de demență care afectează persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani, reprezintă 5-6%, potrivit Clinicii Mayo.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei apă cu lămâie timp de o lună. Schimbările sunt impresionante și vizibile

Cauzele demenței cu debut precoce

”Cauzele demenței cu debut precoce sunt similare cu bolile care provoacă de obicei demență la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, unele cauze, cum ar fi demența frontotemporală (FTD), sunt mai frecvente la persoanele mai tinere”, notează MSN.

Genele legate de boala Alzheimer la persoanele tinere

Mai mult, oamenii de știință au descoperit trei gene legate de apariția bolii Alzheimer la persoanele tinere, printre care se numără presenilina 1 (PSEN1), presenilina 2 (PSEN2) și proteina precursoare amiloidă (APP).

Împreună, aceste trei gene sunt prezente la mai puțin de 1% din totalul persoanelor cu Alzheimer, dar la aproximativ 11% din persoanele cu Alzheimer cu debut tânăr. Dacă aveți o mutație genetică la una dintre aceste trei gene, este posibil să dezvoltați Alzheimer înainte de vârsta de 65 de ani.

Este important să înțelegeți că un istoric familial al bolii Alzheimer nu înseamnă neapărat că există o mutație genetică prezentă la un individ sau în familie. De asemenea, lipsa antecedentelor familiale nu înseamnă că o persoană nu va dezvolta boala Alzheimer cu debut precoce. Este posibil să se dezvolte boala Alzheimer cu debut precoce din alte cauze decât modificări ale acestor trei gene.

Testarea genetică pentru aceste mutații este disponibilă, dar oricine se gândește la acest lucru ar trebui să urmeze consiliere genetică - pentru a examina argumentele pro și contra înainte de a fi testat.

Vezi și: Pierderea memoriei, asociată cu depresia. Cercetător, despre scurtarea telomerelor: Duc la afectarea cognitivă și la tulburări de dispoziție

De exemplu, ar putea fi util să luați în considerare modul în care un test pozitiv ar putea afecta eligibilitatea dumneavoastră pentru îngrijire pe termen lung, asigurare de invaliditate și de viață.

Și dacă știți că sunteți purtător al unei forme de gene cu debut precoce, ați putea lua măsuri pentru a vă face mai ușor pe dumneavoastră și pe cei dragi să faceți față efectelor bolii.

Dacă aveți Alzheimer cu debut precoce legat de una dintre cele trei gene sau dacă sunteți purtător al unei forme a acestor gene fără simptome, discutați cu medicul dumneavoastră despre participarea la un studiu de cercetare. Prin studierea formei de Alzheimer cu debut tânăr, cercetătorii speră să afle mai multe despre cauzele și evoluția bolii și să dezvolte noi tratamente, notează Mayo Clinic.

Ce se știe în cazul tânărului de 19 ani diagnosticat cu Alzheimer

S-a constatat că cel mai tânăr pacient diagnosticat anterior cu boala Alzheimer, la vârsta de 21 de ani, era purtător al unei mutații în gena PSEN1. Tânărul de 19 ani nu avea mutații genetice

Cu toate acestea, în cazul tânărului de 19 ani din China, oamenii de știință nu au găsit nicio ”mutație genetică cunoscută” prin secvențierea întregului genom.

Vezi și: Cancerul colorectal: cauze, simptome și tratament. Majoritatea cazurilor sunt vindecabile, dacă sunt în faze incipiente. Copăescu: Orice semn trebuie reclamat

Alzheimer, o boală care a afectat milioane de oameni

Cu siguranță este o știre care a stârnit multe îngrijorări în legătură cu o boală care a afectat milioane de oameni din întreaga lume în ultimii ani.

Potrivit datelor furnizate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), există peste 55 de milioane de persoane în întreaga lume care trăiesc cu această formă specială de demență.

În general, estimările legate de această boală, din păcate, cresc pe zi ce trece. Predicția teribilă pentru 2030 vorbește de aproximativ 78 de milioane de persoane afectate.

Alzheimer, a șaptea cauză de deces

Potrivit OMS, boala Alzheimer și alte demențe reprezintă a șaptea cauză de deces în lume. Femeile sunt mai afectate de Alzheimer. Mai mult, printre date se precizează că femeile sunt cele mai afectate. De fapt, 65% din decesele cauzate de Alzheimer și alte forme de demență privesc populația feminină.

Vezi și: RO-ALERT: cine ia decizia de a trimite mesajul și ce trebuie să faci dacă primești un mesaj RO-ALERT. De ce se dau mesaje inclusiv noaptea

Alzheimer, prevenție

Organizația Mondială a Sănătății încearcă să avertizeze asupra riscurilor de a dezvolta această formă de demență, recomandându-vă să urmați întotdeauna un stil de viață sănătos, cea mai bună dintre prevenții

O alimentație sănătoasă, exerciții fizice constante și zilnice, deci evitarea substanțelor sau obiceiurilor dăunătoare, pot reduce semnificativ acest risc.

Fiecare tip de sfat sau intervenție sugerată de OMS pentru a reduce riscul de Alzheimer este, de asemenea, comentată și întărită cu ”calitatea dovezilor” și cu ”nivelul de recomandare” care poate fi, ”scăzut, mediu sau ridicat”.

Vezo și: Digitalizarea terapiei intensive, necesară, dar greu de aplicat. Bubenek: Eu pot să văd orice bolnav la un click distanță. La Vest de România orice orășel are un astfel de sistem

Boala Alzheimer cu debut precoce: o provocare științifică

”Explorarea misterelor tinerilor cu boala Alzheimer ar putea deveni una dintre cele mai provocatoare întrebări științifice ale viitorului”, au declarat oamenii de știință în Journal of Alzheimer's Disease.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel