Boabele în care se găsesc toți cei nouă aminoacizi

Adisa Codruț |
Data publicării:
Quinoa. Foto: Pixabay
Quinoa. Foto: Pixabay

Boabele de quinoa sunt bogate în nutrienți și se gătesc rapid.

 

Quinoa este originară din Anzi, unde a fost cultivată mult timp de incași. Se gătește în aproximativ 10-12 minute, constituind o garnitură ușoară, bogată în fibre dar și vitamine. Ea este recomandată în dieta persoanelor cu anumite boli. Quinoa poate fi folosită în supe, salate și produse de patiserie. În general este importată din America de Sud. Quinoa este un bob mic rotund de culoare deschisă, asemănătoare ca aspect cu semințele de susan. Dar quinoa este disponibilă și în alte culori, inclusiv roșu, violet și negru. Majoritatea soiurilor de quinoa trebuie clătite înainte de a fi gătite, pentru a îndepărta reziduurile amare care conțin saponină, o substanță care ține la distanță insectele. 

”Boabele de quinoa reprezintă o sursă bogată de aminoacizi?

Micile boabe de quinoa reprezintă o sursă bogată de proteine, vitamine din complexul B și minerale, dar poate cel mai important aspect este că în compoziția boabelor de quinoa se regăsesc toți cei nouă aminoacizi esențiali”, notează Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Multe persoane se luptă cu kilogramele în plus și, în special după ultimul an și jumătate de pandemie, numărul acestora a crescut. Astfel, sunt și mai mulți cei care vor să scape de kilogramele acumulate în plus. Conținutul ridicat de fibre, proteine ​​și Omega 3 din semințele de chia îl fac unul dintre cele mai bune superalimente care ajută la slăbit. Acestea dau o senzație de sațietate pentru mut timp și de asemenea, absorb conținutul de apă în exces, ajutând astfel la pierderea în greutate. Aceste semințe crude sunt ideale pentru a adăuga aromă și valoare nutritivă caracteristică salatelor, sau chiar băuturilor!

Conținutul nutrițional al semințelor de susan este util în tratarea diferitelor probleme de sănătate, fie că este vorba de diabet, fie de sănătatea oaselor. Iată câteva efecte surprinzătoare: benfice în digestie (stimulează mișcarea peristaltică, care este caracteristică intestinului subțire, reduce constipația sau diareea), măresc funcția metabolică, mențin inima sănătoasă (reduce nivelurile de colesterol rău din artere și vasele de sânge. Prin urmare, semințele de susan previn afecțiuni precum atacurile de cord, accident vascular cerebral și ateroscleroză), gestionează și controlează efectul diabetului, reduc inflamația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel