BMJ: OMS recomandă 2 noi medicamente pentru pacienții COVID. Este vorba de baricitinib și sotrovimab

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cele două medicamente recomandate de OMS: baricitinib și sotrovimab
Cele două medicamente recomandate de OMS: baricitinib și sotrovimab

Într-un material în prestigiosul jurnal BMJ, experții OMS din Grupul de Dezvoltare a Ghidurilor de tratament recomandă includerea lista de medicamente destinată tratării pacienților cu COVID a două noi medicamente: baricitinib (medicament pentru tratarea artritei reumatoide) și sotrovimab (un anticorp monoclonal). Iată de ce: 

Inhibitorul Janus kinazei (JAK), baricitinib (Olumiant, Eli Lilly), care este utilizat și pentru a trata artrita reumatoidă, este recomandat pacienților cu COVID-19 sever sau critic în combinație cu corticosteroizi, a scris un grup de experți de la Organizația Mondială a Sănătății într-un material publicat în The BMJ (British Medical Journal, link direct material).  EMA inclusese deja medicamentul pe lista celor mai promițătoare 10 terapii contra COVID publicată în octombrie 2021 (link direct listă).

Grupul de Dezvoltare a Ghidurilor de tratament al OMS consideră că există dovezi care arată cu certitudine moderată că baricitinib a îmbunătățit supraviețuirea și a redus nevoia de ventilație, fără o creștere observată a efectelor adverse, la pacienții cu COVID-19. 

Baricitinib are efecte similare cu inhibitorii de interleukină 6, care sunt, de asemenea, utilizați pentru a trata artrita, astfel încât, atunci când ambele medicamente sunt disponibile, grupul de experți sugerează alegerea unuia pe baza costului, a disponibilității și a experienței clinicianului. Nu recomandă utilizarea ambelor medicamente în același timp, se arată în materialul din BMJ. 

Grupul OMS a făcut, de asemenea, o recomandare condiționată pentru utilizarea anticorpului monoclonal sotrovimab (Xevudy, produs de GSK și Vir Biotechnology) la pacienții cu COVID-19 non-sever, dar numai la cei cu cel mai mare risc de internare în spital, reflectând mai puține beneficii la cei cu risc mai scăzut.

EMA inclusese medicamentul pe lista celor mai promițătoare 10 terapii contra COVID publicată în octombrie 2021 (link direct listă) și l-a și recomandat pentru utilizare la începutul luni decembrie 2021 (link direct recomandare). 

În decembrie anul trecut, Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie a aprobat sotrovimab pentru persoanele în vârstă de peste 12 ani cu COVID-19 ușor până la moderat, care prezentau un risc ridicat de a dezvolta o boală severă, după ce s-a demonstrat că anticorpul monoclonal reduce riscul de internare în spital și de deces cu 79% la adulții cu risc ridicat cu COVID-19 simptomatic

Medicamente contraindicate

De asemenea, grupul de experți ai OMS sfătuiește medicii să nu utilizeze alți doi inhibitori JAK - ruxolitinib și tofacitinib - la pacienții cu COVID-19 sever sau critic, deoarece dovezile din studiile mici nu au demonstrat beneficii cu au sugerat o posibilă creștere a efectelor secundare grave ale tofacitinibului.

OMS a aprobat deja utilizarea anticorpului monoclonal casirivimab-imdevimab și a găsit date insuficiente pentru a recomanda un tratament cu anticorp monoclonal în detrimentul altuia. De asemenea, experții Organizației au recunoscut că eficacitatea acestor medicamente împotriva noilor variante, cum ar fi Omicron, este încă incertă, dar au spus că vor actualiza recomandările atunci când datele vor fi disponibile.

Cele mai recente recomandări se bazează pe dovezile din șapte studii care au implicat peste 4.000 de pacienți cu COVID-19 non-sever, sever și critic. Aceștia se adaugă la recomandările anterioare pentru utilizarea blocanților receptorilor de interleukină 6 și a corticosteroizilor sistemici la pacienții cu COVID-19 sever sau critic, la recomandările condiționate pentru utilizarea casirivimab-imdevimab, un alt tratament cu anticorpi monoclonali, la pacienți selectați și la recomandările împotriva utilizării plasmei convalescente, a ivermectinei și a hidroxiclorochinei la pacienții cu COVID-19, indiferent de severitatea bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel