Biotina sau vitamina B7. Menține sănătatea sistemului nervos și a părului, a pielii și a unghiilor

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Biotina, sau vitamina B7. Foto: Freepik @ yuliyafurman
Biotina, sau vitamina B7. Foto: Freepik @ yuliyafurman

Biotina sau vitamina B7. Este o parte importantă a enzimelor din organism care transformă alimentele în energie.

Cunoscută și sub numele de vitamina B7, biotina este una dintre vitaminele din complexul B care ajută organismul să transforme alimentele în energie.

Cuvântul "biotină" provine din greaca veche "biotos", care înseamnă "viață" sau "hrană". Vitaminele B, și în special biotina, ajută la menținerea sănătății pielii, părului, ochilor, ficatului și sistemului nervos. Biotina este, de asemenea, un nutrient crucial în timpul sarcinii, deoarece este importantă pentru creșterea embrionară, potrivit Healthline.

Cei mai mulți oameni obțin biotina de care au nevoie prin consumul unei diete sănătoase, dar au existat multe afirmații conform cărora obținerea mai multor biotine poate regla glicemia, poate promova părul, pielea și unghiile sănătoase și poate ajuta mamele însărcinate să aibă copii mai sănătoși. Cât de multă biotină este suficientă, de unde o poți obține și ce poate face cu adevărat pentru tine?

Vezi și: Săritul peste micul dejun poate crește riscul de boli cardiovasculare. De ce este cea mai importantă masă a zilei

Doza zilnică recomandată

Între 30 și 100 micrograme (mcg) pe zi de biotină este adesea recomandată pentru adolescenți și adulți.

Deoarece este solubilă în apă, biotina în plus va trece pur și simplu prin corpul tău prin sistemul urinar. În timp ce majoritatea oamenilor pot face față suplimentelor de biotină, unele persoane raportează efecte secundare ușoare, cum ar fi greața și problemele digestive. Nu există simptome de toxicitate cunoscute asociate cu prea multă biotină.

Vezi și: 10 efecte dăunătoare ale alcoolului pentru corp. Afectează memoria, imunitatea și provoacă avc

Suplimentele și diabetul

Unele cercetări, inclusiv acest studiu pe animale, sugerează că persoanele cu diabet de tip 2 pot beneficia de administrarea de suplimente de biotină pentru a ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Totuși, cercetările de până acum nu sunt concludente.

Potrivit unui alt studiu efectuat pe animale, biotina poate ajuta la prevenirea deteriorării rinichilor la persoanele cu diabet de tip 1 dependent de insulină. Din nou, sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține acest lucru.

Păr, piele și unghii sănătoase?

Deficiențele de biotină sunt rare, dar pentru că persoanele cu deficiență prezintă adesea simptome de cădere a părului sau o erupție cutanată roșie solzoasă, unii medici și companii de suplimente recomandă creșterea aportului.

Cu toate acestea, National Institutes of Health raportează că nu există date suficiente pentru a susține recomandarea suplimentării.

Dezvoltarea fătului

Deși rar, femeile însărcinate pot avea deficit de biotină. Pentru a ajuta la promovarea sănătății copilului, luați o vitamină prenatală care conține biotină și acid folic în timpul sarcinii. Cu toate acestea, dozele mari de biotină pot fi periculoase pentru bebeluș, așa că nu se recomandă suplimentarea suplimentară de biotină.

Cumpărați online vitamine prenatale recomandate de medic.

Surse naturale de biotină

Biotina poate fi găsită, de asemenea, într-o serie de alimente, inclusiv:

- Gălbenușul de ou

- Organe precum ficat, rinichi

- Conopidă

- Banane

- Ciuperci

- Nuci, cum ar fi migdalele, arahidele, nucile pecan și nucile

- Unt din nuci

- Boabe de soia și alte leguminoase

- Cereale integrale și cereale

Deoarece tehnicile de prelucrare a alimentelor, cum ar fi gătitul, pot face ca biotina să devină ineficientă, versiunile crude sau mai puțin prelucrate ale acestor alimente conțin mai multă biotină activă.

Este întotdeauna cel mai bine să obțineți nutrienți din surse naturale. Dacă nu reușiți să obțineți suficientă biotină în mod natural, un supliment poate fi sugerat de medicul dumneavoastră. Nu uitați că suplimentele nu sunt monitorizate de FDA pentru siguranță, puritate, doză sau calitate, așa că cercetați mărcile înainte de a le cumpăra.

În timp ce biotina este necesară pentru funcționarea normală a organismului, iar suplimentele pot ajuta femeile însărcinate și unele persoane cu diabet, încă nu există suficiente date disponibile pentru a susține suplimentarea sau afirmațiile privind părul, pielea sau unghiile sănătoase.

Alte simptome ale deficienței

Este foarte rar să ai o deficiență de biotină, mai ales atunci când ești sănătos și ai o dietă echilibrată. Dar există simptome dacă ai un nivel scăzut de biotină și, de obicei, acestea apar încet. Acestea pot include: 

- Căderea părului (alopecia)

- Erupții roșii în jurul ochilor, nasului, gurii și zonei genitale

- Unghiile casante

- Depresie

- Letargie (lipsă de energie)

- Halucinații

- Amorțeală la nivelul extremităților (mâini sau picioare)

- Crize convulsive

Acestea fiind spuse, este întotdeauna o idee bună să aveți o dietă echilibrată și sănătoasă, cu alimente neprocesate sau minim procesate, pentru o sănătate optimă.

Biotina este o parte importantă a enzimelor din organism care descompun substanțe precum grăsimile, carbohidrații și altele. Nu există un test bun pentru detectarea nivelurilor scăzute de biotină, așa că de obicei este identificată după simptome, care includ subțierea părului și erupții cutanate roșii și solzoase în jurul ochilor, nasului și gurii.

Biotina este utilizată pentru deficitul de biotină. De asemenea, este folosită în mod obișnuit pentru căderea părului, unghiile fragile și alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări. Suplimentele de biotină ar putea interfera cu unele teste de laborator. Discută cu medicul tău dacă iei suplimente de biotină și trebuie să faci orice analize de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel