Majoritatea afecțiunilor pielii ajung să fie operate din lipsa unei tehnologii medicale de mare acuratețe în România, însă un aparat de ultimă generație adus la Centrul Medical Panduri din București evită asta, dar și stresul așteptării.
”Pentru prima dată în istoria medicinei românești însă, orice pacient cu afecțiuni dermatologice poate avea acces la dispozitivul de ultimă generație VivaScope 1500 Gen4 care face biopsie virtuală cutanată folosind tehnologia MCR (microscopia confocală de reflectanță). Acest lucru înseamnă că un pacient poate să facă pe loc, încă de la prima consultație la medicul dermatolog, o biopsie virtuală și scapă astfel de lunile sau anii de incertitudine, de intervențiile chirurgicale inutile, deci implicit de anestezie și de săptămânile de așteptare a rezultatului de la histopatologie. Această tehnologie este folosită pe scară largă în țări precum Germania, Franța, Italia, Spania, SUA, chiar și în Polonia. Versiuni mult mai vechi au existat și la noi în țară, însă la acest tip de aparatură nu au avut acces pacienții, ea fiind folosită strict în laboratoare, pentru munca de cercetare. VivaScope 1500 Gen4 a fost adus în premieră în București, pentru stabilirea diagnosticului pacienților, în cadrul Centrului Medical Panduri, sub îndrumarea medicilor dermatolo-venerologi Vlad Voiculescu și Mihai Lupu”, se arată într-un comunicat.
“Atunci când folosesc doar dermatoscopul eu mă opresc la suprafața pielii unde, orientându-mă după anumite semne indirecte, pot să trag unele concluzii despre ce ar putea să se întâmple în interior. Cu această tehnologie însă, la modul cel mai concret, văd ce este în piele, până la nivel celular. Pot sa văd chiar și sângele cum circulă prin vase, eritrocitele cum se mișcă în interiorul capilarelor, fără să fie nevoie să tai pacientul. (...) Gândiți-vă ce înseamnă toate acele intervenții chirurgicale inutile nu doar pentru pacient, ci și pentru statul român: costuri de spitalizare, materiale medicale, lame, anestezie. Vă dau doar câteva exemple de costuri care ar putea fi evitate: minimum 1260 de lei pentru forma de internare continuă în cazul formațiunilor tumorale, aproximativ 663 de lei o biopsie si 656 de lei o excizie simplă. Iar acesta este doar costul de la spital, ca centru terțiar, dar mai trebuie decontată consultația la medicul de familie, dermatoscopia la un medic specialist până ca pacientul să ajungă la mine”, afirmă medicul Vlad Voiculescu.
Tehnica de biopsie virtuală cutanată este neinvazivă, nedureroasă, nu necesită pregătire prealabilă, durează în medie 15-20 minute și rezultatul acesteia se eliberează pe loc. ”Mie, ca medic, îmi oferă în primul rând acuratețe în identificarea precisă a cancerelor de piele. Acest aspect reduce riscul de a-l îndepărta parțial sau efectiv de a nu conștientiza gravitatea cazului, ceea ce, vă dați seama că e un mare plus, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Am avut încredere în potențialul acestui aparat încă din anii de rezidențiat, acesta fiind și motivul pentru care am decis să fac primul studiu doctoral din România pe acest subiect. După câțiva ani și sute de leziuni examinate prin microscopie confocală de reflectanță, pot spune că este un pas foarte mare”, afirmă medicul Mihai Lupu.
Astfel de dispozitive sunt la ordinea zilei în țări precum America, Italia, Germania și fac parte din rutina cabinetelor de dermatologie și sunt decontate de sistemul național de asigurări de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.