Biopsia lichidă, tipuri de cancer care pot fi diagnosticate neinvaziv. Dr Vlad Herlea explică

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Teste
Teste

Conf Univ dr Vlad Herlea, medic primar anatomo-patolog la Institutul Clinic Fundeni, a explicat astăzi, EXCLUSIV la emisiunea Academia de Sănătate, ce este biopsia lichidă, cum se realizează ea și cum poate fi pus un diagnostic oncologic pe baza acestei proceduri neinvazive. Iată ce tipuri de cancer pot fi diagnosticate cu ajutorul ei: 

Biopsia lichidă ese o procedură utilizată mai nou în medicina anatomo-patologică și vine în ajutor pentru stabilirea diagnosticului oncologic. „Din punctul meu de vedere și a majorității anatomo-patologilor, biopsia lichidă e o tehnică revoluționară, dar care va completa și va fi foarte utilă pentu pacientul oncologic, dar nu va înlocui complet metoda clasică”, a precizat medicul primar anatomo-patolog Vlad Herlea, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, transmisă astăzi de Dc News și DC Medical.

De asemenea, el a mai precizat că este utilă în câteva situații anume și că deschide mari perspective în diagnosticul și tratamentul patologiilor  maligne. „Este considerată o metodă neinvazivă și a apărut din mai multe rațiuni: ideea de bază este, practic, de a cuantifica cantitativ și calitativ anumite componente de natură tumorală, din sângele circulant”, a explicat expertul anatomo-patolog.

Mai precis, metoda identifică trei categorii de componente circulante. „Ar fi celulele tumorale circulate, ADN-ul tumoral circulant liber și exozomii. Practic, aceste trei componente definesc biopsia lichidă”, a mai arătat conf univ dr Vlad Herlea.

Tipuri de cancer, diagnostic prin biopsia lichidă

„Cele mai importante aplicații pe care, cu tehnica actuală, le putem avea, sunt în prognosticul tumoral, este stabilit concret în neoplaziile maligne ale glandei mamare; într-o probă de 7,5 ml de sânge se caută peste sau sub 5 celule tumorale circulante. Valoarea minimă sau inexistența acestora conferă un prognostic foarte bun și un risc mic de recidivă”, a completat medicul.

De asemenea, spune el, se poate urmări progresia bolii tumorale și se poate stabili, în funcție de cuantificarea acestor celule, riscul de recidivă ulterioară, dar se folosește și în alte forme de cancer. „De asemenea, se folosește și în cancerul de prostată și în cancerul pulmonar, foarte mult. În multe situații, această metodă poate substitui biopsia tisulară, biopsia clasică, chirurgicală și putem avea surpriza prin aceste metode clasice că materialul să fie inadecvat, să fie foarte multă necroză, fibroză, dar prin biopsia lichidă avem întotdeauna acele componente pe care le putem pune în evidență.”

Cum se face exact procedura și cum se pune diagnosticul pe baza biopsiei lichide, aflați în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel