Celulele tumorale circulante nu sunt cea mai nouă descoperire. Vlad Herlea, medicul primar anatomo-patologic de la Institutul Clinic Fundeni a arătat că acestea au fost observate prima în urmă cu aproape două secole. „Conceptul de celule tumorale circulante este un concept nu foarte nou, ele au fost descoperite și văzute microscopic în 1869, s-a văzut că apar, s-au pus în evidență miroscopic și s-au observat diferențele existente între aceste celule tumorale circulante, față de elementele sanguine, celulele normale sanguine. Acestea au o talie mai mare decât elementele circulate, o anumită mobilotate dielectrică”, a mai arătat el. „Important este să ne fie utile, să le putem cuantifica și să le putem număra și folosi; asta a fost mai greu și mai multe tehnici complementare au dus la această tehnică de biopsie lichidă”, a completat el.
Un alt element circulant care poate fi identificat prin metoda biopsiei loichide este ADN-ul circulant liber, tumoral. „Există un concept de ADN liber circulant, descoperit din anul 1948, dar la ora actuală, ce ne intersează nu este ADN-ul normal, ci ADN-ul tumoral liber circulant, pe care-l putem pune, de asemenea, în ecvidență, pentru că are o anumită lungime, caracteristici specifice. De asemenea, prin tehnici moderne și evoluția acestor tehnici, am reușit să îl putem monitoriza și folosi”, a mai arătat el.
Despre exozomii, cea de-a treia componentă identificată prin metoda biopsiei lichide, specialistul sunt considerate niște vezicule. „Practic, sunt niște nanovezicule, de dimensiunile nanomicronilor, s-au considerat că sunt practic produși de degradare ai celulelor, care sunt eliminați în exterior. S-a văzut că sunt foarte importanți, au componente de acizi nucleici, foarte importante în comunicările intercelulare și chiar cu celule ladistanță, având un rol în metastaze și în modoificările care apar la acest nivel”, mai explică el.
De ce se folosește biopsia lichidă
„Sunt anumite situații în care metodele chirurgicale clasice nu pot fi folosite: pacientul este tarat, tumora este inaccesibilă, și atunci avem nevoie de aceste informații pe care ni le dă biopsia lichidă. De asemenea, biopsia lichidă este foarte utilă pentru că are profilul genomic al celulelor tumorale, este în evoluție și atunci, cum știm că există un concept de heterogenitate tumorală, știm că există mai multe sublcone tumorale, care sunt modificate de tratament, sunt modificate în timp, și atunci unele se pot inhiba, unele se pot dezvolta. Noi, cu biopsia clasică, vedem în momentul respectiv, dar până dăm diagnosticul mai trec câteva ore, câteva zile și atunci tumora evoluează. Cu biopsia lichidă putem să vedem toate aceste momente”, a explicat dr Vlad Herlea.
Cum se pune diagnosticul pe baza biopsiei lichide, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.