Bicarbonatul, eficient în cazul acidozei metabolice. Reglează pH-ul

Monika Baciu |
Data publicării:
bicarbonat - FOTO: Freepik@sanvong73
bicarbonat - FOTO: Freepik@sanvong73

Acest tratament simplu te scapă de acidul la stomac. Restabilește pH-ul normal.

Vezi și: Suplimentarea cu Potasiu după operația de bypass coronarian. nesemnificativă. Studiul clinic randomizat TIGHT K oferă noi perspective

Bicarbonatul de sodiu este un produs simplu care are o listă lungă de utilizări în afara lumii culinare. De fapt, bicarbonatul de sodiu a fost lăudat ca o metodă de a absorbi și neutraliza mirosurile neplăcute din baie, de a îndepărta insectele care mănâncă plantele din grădină și de a face hainele albe mai strălucitoare.

Și bicarbonatul de sodiu (când este combinat cu apă) ar putea fi, de asemenea, benefic ca tratament dacă ești diagnosticat cu o afecțiune medicală numită acidoză metabolică.

Ce este acidoza metabolică

Potrivit informațiilor de la Cleveland Clinic, aceasta este o afecțiune care apare atunci când acizii din organism încep să se acumuleze. Acidoza metabolică este un simptom destul de comun printre persoanele care au fost diagnosticate cu boală cronică de rinichi sau cu alte probleme renale.

Practic, corpul nu este capabil să mențină nivelul pH-ului acolo unde ar trebui. În condiții normale, sistemul uman neutralizează automat acizii, menținând corpul într-un echilibru pH sănătos, de aproximativ 7,35 până la 7,45.

Cu toate acestea, persoanele cu acidoză metabolică experimentează o acumulare de acid. Drept urmare, conform American Kidney Fund, acestea pot manifesta efecte secundare adverse și chiar periculoase, cum ar fi disconfort gastric, amețeală, respirație rapidă sau confuzie.

Vezi și: Colonoscopie: când trebuie să o faci și la ce ajută. Testul simplu care îți arată dacă ai cancer. Dr. Bogdan Marțian: Cancerul poate să fie acolo și să nu sângereze

Apa cu bicarbonat, beneficii

Apa cu bicarbonat - FOTO: Freepik@seribustd

Așa cum explică Dr. Amy Lee, șefa departamentului de nutriție de la Nuficic, consumul de bicarbonat de sodiu (sau cel puțin ingredientul său de bază) ar putea fi o modalitate utilă și practică de a restabili nivelul pH-ului corpului și de a minimiza impactul acidozei metabolice.

Bicarbonatul de sodiu este compus din bicarbonat de sodiu, care, conform WebMD, este o substanță sărată și uscată. Baza de date a National Library of Medicine identifică una dintre utilizările bicarbonatului de sodiu ca regulator al pH-ului, ceea ce este motivul pentru care eficiența sa în tratarea acidozei metabolice provine din această caracteristică.

"În mediul medical, folosim adesea bicarbonat de sodiu pentru a trata acidoza metabolică", spune Dr. Lee, adăugând că utilizarea sa "poate ajuta la aducerea pH-ului mai aproape de 7,2 – 7,4, care este nivelul sângelui", potrivit Health Digest.

Conform Dr. Lee, există descoperiri din unele studii clinice care susțin acest beneficiu pentru sănătate.

Vezi și: Boala psihică pe care o poți face din cauza pisicii tale. Dr. Adrian Marinescu: Duce la afectare cerebrală. Este de temut

Tratament specific

De exemplu, un studiu din 2019 publicat în Journal of Nephrology a urmărit sute de subiecți cu boală cronică de rinichi timp de trei ani. Cei care au primit tratamente zilnice cu o soluție de bicarbonat de sodiu au reușit să îmbunătățească în siguranță funcțiile renale.

Un alt review, publicat în 2021 în Critical Care, a analizat utilizarea bicarbonatului de sodiu în unități de terapie intensivă pentru tratarea pacienților cu acidoză metabolică acută. Autorii review-ului au concluzionat că, deși studiile clinice privind rezultatele tratamentelor cu bicarbonat de sodiu în aceste situații erau insuficiente, bicarbonatul de sodiu ar putea fi util pentru pacienții cu leziuni acute ale rinichilor.

Vezi și: Ce să faci în caz de AVC. Ce trebuie să bei și în ce poziție trebuie stat. Pandrea: Altfel apare "înghițitul limbii"

Implicațiile potențiale ale bicarbonatului de sodiu în medicină

Aceasta nu înseamnă că ar trebui să bei pur și simplu apă cu bicarbonat de sodiu dacă afli că ai acidoză metabolică. Într-un articol din 2019 din American Journal of Kidney Diseases, autorii au subliniat că utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru persoanele cu afecțiuni renale, cum ar fi acidoza metabolică, merită mai multă atenție. Dar au fost fervenți în a nu exclude posibilitățile bicarbonatului de sodiu ca o metodă fiabilă pentru restabilirea echilibrului pH în cazul bolilor renale.

În rezumatul lor, au notat că "studiile care examinează utilizarea bicarbonatului de sodiu în tratamentul acidemiei metabolice acute au relevat până acum puține îmbunătățiri în rezultatele clinice... chiar și așa, toate au implicat numere mici de pacienți și doar [două] au fost randomizate și controlate [...] lăsând posibilitatea ca orice efecte benefice ale bicarbonatului să fi scăpat de detectare".

Prin urmare, ar trebui să ceri întotdeauna sfatul unui medic înainte de a încerca să folosești bicarbonat de sodiu și apă pentru a gestiona o afecțiune confirmată de acidoză metabolică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel