Bețișoarele parfumate fac parte din viața multora dintre noi, iar scopul utilizării lor este acela de a parfuma spațiile în care ne desfășurăm activitatea, dar și de a ne induce o stare de relaxare.
Însă utilizarea bețișoarelor parfumate poate să fie mai periculoasă pentru sănătate chiar și decât fumatul pasiv.
”În momentul în care are loc arderea, se elimină sau se ridică în atmosferă niște substanțe care sunt procancerigene.
Benzenul, hidrocarburile aromatice și formaldehida sunt niște substanțe care sunt cancerigene prin sine, dar atunci când se adaugă una lângă cealaltă sunt mult mai nocive.
Arderea întotdeauna are ca rezultate ceea ce noi numim fum, fumul este toxic pentru plămâni, oricum ar fi el”, a declarat dr. Marius Sava, medic specialist pneumolog, la Antena 3 CNN.
Medicul a subliniat că utilizarea bețișoarelor este mult mai periculoasă decât fumatul, deoarece ”concentrația de particule care se ridică în aer este de 7 până la 10 ori mai mare decât la o țigară. Astfel, substanțele pe care noi le inhalăm sunt cu o concentrație mult mai mare decât la fumatul pasiv”.
Folosirea acestui mod de a parfuma încăperile, pe termen lung, poate duce la probleme grave de sănătate.
”Pe interiorul nasului noi avem o piele foarte fină, epiteliu, care este foarte ușor iritabilă. Apoi urmează faringele, laringele, traheea și cele două bronhii, în care de asemenea poate produce această leziune pe interior. Pe termen lung, leziunile repetate pot afecta, în mod ireversibil aceste structuri până la cancerul din această zonă”, a mai spus medicul.
Astfel, prin inhalare, substanțele toxice pot ajunge chiar în sistemul circulator. Pneumologul susține că există studii care arată că arterele sunt afectate, ”în așa fel încât ajungem la ateroscleroză, adică grăsime pe interiorul vaselor, iar pe termen lung, putem ajunge la îmbătrânire rapidă a vaselor de sânge până la infarct miocardic acut sau accidente vasculare”.
De asemenea, expunerea pe o perioadă îndelungată la bețișoarele parfumate poate să prezinte și alte simptome, ce includ:
- greață
- strănut
- dureri de cap
- iritarea ochilor și a gâtului
- mâncărime la nivelul pielii.
Bețișoarele parfumate și tămâia, riscuri pentru sănătate
Utilizarea bețișoarelor parfumate poate duce și la alte probleme de sănătate.
Astmul bronșic
Particulele din fumul produs de arderea bețișoarelor conțin și substanțe iritante, nu doar cele cancerigene.
Un studiu a evaluat peste 3.000 de elevi pentru astm, simptome de astm și arderea tămâiei . Chestionarul a arătat că există o asociere între tămâie, astm și simptomele asemănătoare astmului, cum ar fi respirația șuierătoare.
De asemenea, a arătat o asociere între utilizarea tămâiei și o nevoie mai mare de medicamente pentru astm, notează Healthline.
Inflamațiile
Studiile au arătat că fumul de la bețișoarele parfumate sunt un factor declanșator pentru inflamațiile din corp.
Iar acestea nu vizează doar cele de la nivelul plămânilor, așa cum ne-am aștepta, ci inclusiv la nivelul ficatului.
Un astfel de studiu, restrâns, a fost efectuat pe animale, iar explicația rezultatului este dată de faptul că această inflamație a fost cauzată de transformarea de către organism a particulelor în metaboliți, care au provocat, de asemenea, stres oxidativ.
Metabolism
Compușii din fumul de tămâie pot afecta, de asemenea, metabolismul.
Un studiu efectuat pe șobolani a arătat că are un impact negativ asupra metabolismului și greutății. A provocat în mod vizibil o pierdere nedorită în greutate și a scăzut nivelul colesterolului bun.
Sunt necesare mai multe studii pentru a explora dacă acest lucru se poate întâmpla și în cazul oamenilor.
Bețișoarele parfumate, alternative
Dacă vreți totuși să folosiți alte produse care să ofere spațiului de locuit sau de lucru un miros plăcut există alternative pentru bețișoarele parfumate.
Acestea nu sunt legate de riscuri crescute de probleme de sănătate sau au riscuri reduse și includ:
- difuzoarele cu ulei esențial, iar varietatea aromelor este foarte mare, unele dintre ele putând fi folosite inclusiv în spațiile în care sunt și copii mici
- lumânări parfumate fără fitil ce conține plumb
- dezodorizante naturale pentru casă
- arderea frunzelor de salvie sau a altor ierburi.
De asemenea, se pot folosi săculeți din material textil umpluți cu scorțișoară, cafea, lavandă ori vanilie, care pot oferi un miros plăcut, dar mai ales sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.