Bețișoarele electrice, înlocuitoare ale sării. Un beneficiu pentru hipertensivi

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bețișoarele electrice. FOTO Captura video @ YouTube straitstimes
Bețișoarele electrice. FOTO Captura video @ YouTube straitstimes

Bețișoarele îmbunătățesc gusturile cu ajutorul stimulării electrice.

Cercetătorii japonezi au dezvoltat bețișoare computerizate care accentuează gustul de sărat, fapt care i-ar putea ajuta pe cei care trebuie să urmeze o dietă hiposodică, notează Reuters.

Co-dezvoltate de Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji, și de producătorul de băuturi Kirin Holdings, bețișoarele îmbunătățesc gusturile cu ajutorul stimulării electrice și al unui mini-computer purtat pe o brățară.

Dispozitivul folosește un curent electric slab pentru a transmite ionii de sodiu din alimente, prin bețișoare, către gură, unde aceștia creează o senzație de sărat, a declarat profesorul Miyashita.

”Ca urmare, gustul sărat crește de 1,5 ori”, a spus el. Miyashita și laboratorul său au explorat diverse moduri în care tehnologia poate interacționa cu experiențele senzoriale umane și le poate stimula. 

Bețișoarele care îmbunătățesc gustul pot avea o relevanță deosebită în Japonia, unde dieta tradițională favorizează gusturile sărate. Altfel, adultul japonez mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu față de cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Consumul excesiv de sodiu este legat de creșterea incidenței hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni.

"Pentru a preveni aceste boli, trebuie să reducem cantitatea de sare pe care o consumăm", a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin.

"Dacă încercăm să evităm să luăm mai puțină sare într-un mod convențional, ar trebui să îndurăm durerea de a ne tăia alimentele preferate din dietă sau să suportăm să mâncăm alimente fade."

Miyashita și Kirin își perfecționează prototipul de bețișoare și speră să le comercializeze începând de anul viitor.

Hipertentiune. Alimentul care o provoacă și care trebuie scos din dieta românilor

Hipertensiunea arterială reprezintă unul dintre cele mai mari pericole de sănătate ale omului modern, mai ales pentru că aceasta nu își face simțită prezența, însă efectele ei sunt extrem de serioase asupra corpului uman. 

De altfel, foarte multe persoane hipertensive au fost diagnosticate în urma unui control de rutină sau când au apărut complicații, cel mai ades cardiovasculare, grave și a fost necesară prezența la Urgențe. După dignostiarea clară, pusă de un medic, trebuie luate măsuri. Cele mai multe cazuri de hipertensiune nu au o cauză identificabilă, astfel că tensiunea crescută va fi tratată cu un regim igienico-dietetic adecvat și cu medicație, care va trebui luată, de regulă, toată viața. 

Ce putem face în afara medicației?

Este cunoscut faptul să hipertensivul trebuie să consume alimente cu un adaos cât mic de sare. Sodiul din sare este cel care creează probleme. De altfel, există pe piață înlocuitori de sare în care există potasiu, ce pot fi folosiți în măsura în care pacientul le tolerează gustul. Principala sursă de sale din alimentația românilor o reprezintă chiar sarea pe care o adaugă în timpul preparării mâncării (sarea de gătit) sau chiar sarea de masă, în completare. Gustul pentru sare este dobândit, deci se poate renunța la aceasta, mâncarea putând fi compensată printr-un adaos de diferite condimente. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cum ni se bagă IOD-ul pe gât, fără să ne dăm seama. Alimentele bogate în iod și efectele asupra sănătății

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel