Aproximativ 4% din populație utilizează benzodiazepine, iar tratamentul prelungit este frecvent în ciuda recomandărilor clinice pentru utilizarea lor doar pe termen scurt.
Întreruperea tratamentului cu benzodiazepine este dificilă pentru mulți pacienți și nu este clar ce intervenții farmacologice sunt cele mai bune pentru a facilita reducerea constant, arată Dr Peter Yellowlees, la Medscape Psychiatry Minute.
Pentru a examina această întrebare, o echipă de anchetatori din Glostrup, Danemarca, a efectuat o revizuire sistematică utilizând metode standard Cochrane. Datele a 2.295 de pacienți au fost extrase din 35 de studii. Din cele 18 comparații, nu a fost evaluată nicio intervenție unică în mai mult de patru studii.
Lipsesc indicațiile privind renunțarea la tratament
Mai mult, autorii au constatat că, parțial datorită calității foarte scăzute a rezultatelor raportate, nu a fost posibil să se tragă concluzii ferme privind intervențiile farmacologice pentru facilitarea întreruperii tratamentului cu benzodiazepine la utilizatorii cronici, arat expertul.
„Deci, ce facem în situația asta? Pe scurt, avem o imensă problemă clinică. Tot ce știm este că eliminarea benzodiazepinelor din tratamentul pacienților se face cel mai bine foarte lent și este adesea dureroasă pentru aceștia. În practica proprie, deseori aplic metoda retragerii foarte lente, care durează între 6 luni și un an. Se pare că majoritatea pacienților poate gestiona acest lucru, dar nu am nicio dovadă dincolo de experiența mea clinică de a susține asta", recunoaște psihiatrul.
Având în vedere că milioane de oameni din întreaga lume iau benzodiazepine pe termen lung, „avem nevoie disperate de date și de studii de înaltă calitate, randomizate, care vizează dezvoltarea unor protocoale de oprire a tratamentului, bazate pe dovezi. Acestea trebuie să se facă", conchide specialistul.
Ce sunt benzodiazepinele
Benzodiazepinele sunt o clasă de medicamente psihotrope (psihoactive) din categoria de medicamente cunoscute ca tranchilizante minore (anxiolitice).
Dintre benzodiazepine comune și cunoscute se numără: alprazolamul, diazepamul, lorazepamul, bromazepamul, midazolamul și tetrazepamul.
Un STUDIU de caz controlat, efectuat în Finlanda în rândul adulților din comunitatea celor cu boala Alzheimer, s-a ajuns la concluzia că benzodiazepinele și medicamente tip Z asociate (un grup de nonbenzodiazepine, printre care se numără zopiclon, zolpidem și zaleplon, care au efecte similare cu benzodiazepinele, n.r.) sunt asociate cu un risc crescut modest de boală Alzheimer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.