Proteinele vegetale pot reduce riscul de boli de inimă cu până la 27%. Raportul proteic care îți poate salva inima

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Proteine vegetale Foto: Freepik @EyeEm
Proteine vegetale Foto: Freepik @EyeEm

Raportul optim între proteinele vegetale și cele animale poate reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare și coronariene.

Vezi și: O soluție surprinzătoare pentru anxietate. Cum expunerea la frig schimbă răspunsul corpului la stres

Un studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health a constatat că un raport mai mare între proteinele vegetale și cele animale poate reduce riscul de boală coronariană (CHD) și de boală cardiovasculară (CVD).

Studiul, care a durat 30 de ani, a constatat că persoanele care au consumat mai multe proteine vegetale au avut, în general, rapoarte mai scăzute atât de boală coronariană, cât și de boală cardiovasculară. Cei cu cel mai mare raport dintre proteinele vegetale și cele animale au avut un risc cu 19% mai mic de boli cardiovasculare și un risc cu 27% mai mic de boală coronariană.

Constatările sugerează că dieta este un factor crucial în prevenirea bolilor de inimă și îmbunătățirea sănătății după diagnostic. În timp ce medicamentele și intervențiile tehnologice pot ajuta, dieta rămâne un punct central pentru cei care doresc să prevină sau să își îmbunătățească sănătatea după ce au fost diagnosticați cu boli de inimă.

Proteinele vegetale: un aliat puternic împotriva bolilor cardiovasculare

Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces pentru bărbații și femeile adulți, reprezentând 1 din 5 decese în 2022. Factorii care contribuie la apariția bolilor de inimă includ genetica, alegerile alimentare greșite și fumatul.

Pentru a reduce riscul bolilor de inimă, persoanele pot face exerciții fizice și pot alege alimente mai bune, cum ar fi carnea slabă. Cu toate acestea, unii cercetători sugerează să se concentreze mai mult asupra surselor de proteine non-animale, cum ar fi proteinele vegetale, precum quinoa, edamame și năutul.

Un studiu de 30 de ani, care a implicat peste 200 000 de participanți, a urmărit să înțeleagă impactul unor proporții mai mari de proteine vegetale asupra inimii. Participanții au furnizat informații privind sănătatea la fiecare doi până la patru ani și au completat chestionare privind frecvența alimentelor (FFQ) la fiecare patru ani.

Cercetătorii au utilizat FFQ-urile pentru a determina raportul zilnic dintre aportul de proteine vegetale și cel de proteine animale. În cazul în care un participant a raportat o boală majoră care i-ar putea determina să își modifice dieta, cercetătorii au încetat să le mai urmărească chestionarele privind frecvența alimentelor.

După încheierea studiului, cercetătorii au analizat aportul alimentar și rezultatele bolilor cardiovasculare și ale bolilor renale cronice.

Foto: Freepik @wirestock

Cum funcționează raportul proteic în reducerea riscului cardiovascular

Acest studiu a arătat că un raport mai ridicat între proteinele vegetale și cele animale poate reduce riscul de boli cardiovasculare și boli de inimă cu 19% și, respectiv, 27%. Participanții cu un raport mai mare au avut IMC mai scăzut, au fost mai puțin susceptibili de a fuma și au fost mai activi.

Cercetătorii sugerează că raportul proteine vegetale/proteine animale ar trebui să fie de 1:2 pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare și de 1:1,3 pentru riscul de boli coronariene. Cu toate acestea, ei nu au găsit niciun beneficiu asociat cu accidentul vascular cerebral.

Autorii studiului au menționat că nu au identificat un raport optim între plante și proteine animale și au solicitat mai multe cercetări. Constatările sugerează că un raport mai mare de proteine din plante poate reduce potențial riscul de boli cardiovasculare și CHD, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina raportul optim.

Citește și: Cum să-ți menții starea de bine pe timp de iarnă. Influența nutriției asupra dispoziției în lunile reci

Recomandări practice pentru integrarea proteinelor vegetale în dietă

Studiul, realizat de John Higgins, cardiolog la UTHealth Houston, a constatat că dietele pe bază de proteine vegetale sau dietele mediteraneene sunt cele mai bune modalități de prevenire a bolilor cardiovasculare și de reducere a evenimentelor ulterioare.

Dieta mediteraneană se concentrează pe consumul de alimente pe bază de plante, grăsimi sănătoase și cereale integrale. Higgins a sugerat că un raport mai mare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare ar putea îmbunătăți și mai mult lipidele din sânge, tensiunea arterială și markerii inflamatori datorită cantităților mari de fibre, vitamine antioxidante, minerale și grăsimi sănătoase din proteinele vegetale.

Pentru a îmbunătăți raportul proteine vegetale/proteine animale, oamenii ar trebui să reducă consumul de carne roșie și să se concentreze pe consumul mai multor nuci sănătoase.

Nucile sunt o sursă bună de proteine, grăsimi și fibre, au un indice glicemic scăzut, reduc riscul de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer pe lângă faptul că îmbunătățesc funcționarea cognitivă.

Cheng-Han Chen, un cardiolog intervențional certificat și director medical al programului Structural Heart la MemorialCare Saddleback Medical Center, a declarat că rezultatele studiului au fost în concordanță cu multe studii anterioare care au constatat că consumul mai multor proteine vegetale în loc de carne roșie reduce riscul multor afecțiuni cardiometabolice, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și obezitate.

Acesta a sugerat că strategiile pentru a mânca mai multe proteine vegetale includ reducerea cărnii în mâncăruri, înlocuind-o cu fasole, tofu, nuci și consumând mai multe legume și cereale bogate în proteine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel