Beneficiile legumelor crucifere asupra tensiunii arteriale. Compușii bioactivi care reduc inflamația și stresul oxidativ din organism

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
legume crucifere Foto: Freepik @8photo
legume crucifere Foto: Freepik @8photo

Legumele crucifere, precum broccoli și conopida, ar putea contribui la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de evenimente cardiovasculare.

Vezi și: Viața ca ambivert: echilibrul între introvert și extrovert. Cum ne influențează personalitatea interacțiunile sociale

Un studiu publicat în BMC Medicine sugerează că legumele crucifere precum broccoli, conopida și varza kale pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale la adulții cu hipertensiune ușoară.

Consumul a patru porții zilnice de legume crucifere timp de două săptămâni, în comparație cu o intervenție de control echivalentă de legume rădăcinoase și de dovleac, poate reduce tensiunea arterială sistolică brahială pe 24 de ore cu o medie de 2,5 mmHg, reducând potențial riscul de evenimente cardiovasculare majore cu 5%.

Acest lucru sugerează că oamenii pot face alegeri alimentare care ajută la gestionarea tensiunii arteriale și pot încorpora mai multe legume crucifere, dacă este cazul.

Tensiunea arterială ridicată, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, ceea ce face ca schimbările alimentare să fie esențiale.

A fost efectuat un studiu pentru a examina impactul legumelor crucifere, cum ar fi varza kale, broccoli și conopida, asupra tensiunii arteriale. Cercetătorii au măsurat modul în care legumele crucifere au afectat tensiunea arterială sistolică brahială pe 24 de ore, care măsoară momentul în care mușchii inimii se contractă.

Cercetarea a implicat 18 participanți cu vârste cuprinse între 56 și 72 de ani, cu hipertensiune arterială ușoară sau moderată. Participanții au fost rugați să completeze un chestionar dietetic și să adune date privind activitatea fizică și nivelul de stres.

Ei au participat la două intervenții de două săptămâni, una cu un grup de control care primea zilnic patru porții de legume rădăcinoase și de dovleac, iar cealaltă cu un grup de intervenție activă care primea zilnic patru porții de legume crucifere.

Studiul a constatat că consumul de legume crucifere a contribuit la scăderea tensiunii arteriale sistolice în timpul zilei după intervenția de două săptămâni, dar nu a avut niciun impact asupra tensiunii arteriale sistolice nocturne.

În plus, a existat o creștere a tensiunii arteriale diastolice aortice pe timp de noapte în rândul participanților la intervenția activă, comparativ cu grupul de control. Cu toate acestea, s-a considerat că această diferență de ritm cardiac se datorează scăderii ritmului cardiac în grupul de intervenție de control.

Grupul de intervenție activă a înregistrat o scădere semnificativă a nivelului seric de trigliceride comparativ cu grupul de control. Ambele grupuri au pierdut, de asemenea, în greutate, care este o componentă importantă a gestionării tensiunii arteriale. Cu toate acestea, pierderea în greutate nu pare să fie motivul pentru diferențele de tensiune arterială dintre cele două grupuri.

Autorii studiului, Emma Connolly și Lauren Blekkenhorst, au observat că o reducere cu 2,5 mmHg a tensiunii arteriale sistolice ambulatorii pe 24 de ore s-ar putea traduce printr-un risc cu aproximativ 5% mai mic de a suferi un eveniment cardiovascular major, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Citește și: Consumul moderat de cafea poate proteja inima. Rolul cofeinei în menținerea sănătății cardiometabolice

Foto: Freepik @shashikasameeraj

Legumele crucifere reprezintă de obicei o mică parte din totalul legumelor consumate de populația adultă, astfel încât strategiile de creștere a acestor legume vor duce probabil la un impact substanțial asupra reducerii poverii bolilor cardiovasculare.

Studiul privind beneficiile legumelor crucifere asupra tensiunii arteriale are limitări, inclusiv o dimensiune mică a eșantionului de mai puțin de 20 de participanți, o lipsă de diversitate și un aport mai mare de legume la momentul inițial.

Pandemia COVID-19 a afectat procesul de recrutare, iar durata scurtă a studiului ar fi putut avea un impact asupra rezultatelor secundare.

Grupul de intervenție activă a avut un aport mai mare de proteine, dar cercetătorii nu cred că acest lucru a afectat rezultatele lor. Participanții au trebuit să își raporteze aportul alimentar, ceea ce ar putea să nu reflecte adevăratele modele dietetice.

Au fost utilizați biomarkeri pentru a evalua aderența, dar nu a fost dat prea mult control asupra altor aporturi alimentare și un anumit consum de legume crucifere în afara supelor atribuite.

Nu este clar ce componente ale legumelor crucifere au fost responsabile pentru rezultate, iar cercetările viitoare ar trebui să exploreze de ce legumele crucifere par să aibă o influență pozitivă asupra tensiunii arteriale.

Karen Z. Berg, nutriționist dietetician autorizat, și-a exprimat dorința de a realiza mai multe studii cu mai mulți participanți și o analiză mai cuprinzătoare a proprietăților benefice ale legumelor crucifere. Ea s-a întrebat, de asemenea, dacă compararea acestora cu fasolea verde și sparanghelul ar avea un rezultat diferit.

Legumele crucifere, inclusiv legumele cu frunze verzi precum varza, varza creață, varza de Bruxelles, conopida și broccoli, sunt cunoscute pentru scăderea tensiunii arteriale sistolice și oferă alte beneficii pentru sănătate. Aceste legume sunt bogate în glucosinolați, care pot ajuta la combaterea cancerului, fibre, vitamina C, vitamina K și acid folic, care sunt esențiale pentru coagularea sângelui și producerea globulelor roșii.

Pentru a face schimbări dietetice în vederea îmbunătățirii tensiunii arteriale, este important să vă consultați cu medicii care înțeleg circumstanțele individuale și nevoile dietetice.

Modificările dietetice durabile, cum ar fi adăugarea unei porții de legume la fiecare cină, sunt adesea mai de succes. Pentru cei interesați să încorporeze mai multe legume crucifere, acestea pot fi consumate crude sau la grătar, adăugate la smoothie-urile de la micul dejun, la salatele cu varză de Bruxelles sau varză rasă sau la gustările cu broccoli sau conopidă crude cu hummus. De asemenea, este recomandat să încercați o nouă legumă cruciferă pe săptămână pentru a adăuga varietate și condimente dietei dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel