Beneficiile hobby-urilor: de ce merită să ai mai multe pasiuni

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:

Mai multe studii de specialitate au demonstrat rolul benefic pe care pasiunile îl au pentru sănătatea noastră fizică și mentală.

Potrivit specialiștilor, oamenii trebuie să aloce timp nu doar pentru muncă și somn, ci și pentru socializare și descoperirea unor noi talente.

Graficul ideal al unei zile este acela în care dormim bine timp de 8 ore, muncim 8 ore, iar restul de 8 ore îl dedicăm activităților care ne fac bine și ne relaxează. Desigur, în acest interval mai trebuie să facem cumpărături, să gătim și să stăm alături de cei dragi. Totuși, măcar două ore pe zi ar fi indicat să le alocăm activităților relaxante.

Un prim beneficiu pe care pasiunile îl au în viața oamenilor este diminuarea stresului și a anxietății. Acestea sunt două probleme concrete cu care oamenii se confruntă într-un număr tot mai mare. Ignorate, pot duce la probleme și mai mari, însă, pentru a nu ajunge la medicație, e bine să fie ținute sub control.

Dezvoltarea unor pasiuni contribuie din plin la acest lucru, potrivit studiilor de specialitate. Asta deoarece corpul și mintea se relaxează și intră practic într-un nou stadiu. Printre activitățile care contribuie la diminuarea stresului și a anxietății se află pictatul, mersul cu bicicleta ori grădinăritul.

Youtube video image

În același timp, unele pasiuni îmbunătățesc și sănătatea cognitivă. Este vorba, în special, despre pasiunile care necesită acțiuni repetitive. Datorită lor, memoria este antrenată în permanență, iar sănătatea creierului are și ea de câștigat. În această categorie intră numeroase hobby-uri ce necesită acțiuni repetitive, precum rezolvarea integramelor, a puzzle-urilor, desenatul.

Studii de specialitate au fost realizate și pentru a vedea dacă jocurile de cazinou au astfel de beneficii, iar răspunsul a fost pozitiv. Cei care se distrează la ruletă, blackjack, baccarat, bingo, poker, video slots sau alte tipuri de jocuri mai puțin populare se încadrează în această categorie.

Socializarea este, și ea, importantă

Prezența unor pasiuni aduce de la sine și un plus de socializare. Cele mai multe pasiuni au ca numitor comun socializarea. Spre exemplu, dansul nu se poate practica fără alți oameni. Drumețiile montane sunt și ele recomandate în grup. Iar lista poate continua. Prin intermediul unor pasiuni poți descoperi oameni noi cu aceleași gusturi. Îți poți face prieteni. Iar acest lucru are o mulțime de beneficii în viața de zi cu zi.

Stimularea creativității este un alt beneficiu pe care pasiunile îl au. Unele pasiuni reușesc să îi facă pe oameni să își depășească limitele pe care cred că le au. Altele scot la lumină partea creativă. Câteodată, oamenii tind să fie surprinși de ceea ce reușesc să creeze atunci când își exploatează pasiunile. Iar acest lucru le dă o stare de bine.

În multe momente, oamenii nu își dau seama cât de talentați sunt. Pentru a realiza acest lucru, ei trebuie să încerce cât mai multe lucruri noi. Ieșirea din rutină are o mulțime de beneficii, deoarece pune punct unei vieți monotone.

În altă ordine de idei, pasiunile prezente în viața oamenilor contribuie și la echilibrul între viața personală și cea profesională. Sunt unii oameni care tind să muncească prea mult, iar prezența unor pasiuni îi poate ajuta să își găsească echilibrul.

De multe ori, a munci mult nu înseamnă același lucru cu a munci eficient. Ei riscă să ajungă la saturație, iar relaxarea oferită de anumite pasiuni îi poate ajuta să fie mai relaxați și mai productivi la locul de muncă. Trebuie doar să încerce și să fie deschiși să descopere lucruri noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel