Beneficiile drojdiei în tratamentele respiratorii pentru astm. Ce spun ultimele studii

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
astm Foto: Freepik
astm Foto: Freepik

Cercetătorii au descoperit că drojdia Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, utilizată în pâinea fermentată, poate reduce simptomele astmului.

Vezi și: Astenia de toamnă sau tulburarea afectivă sezonieră: simptome și modalități de gestionare. De ce ni se schimbă starea odată cu trecerea anotimpurilor

Astmul este o boală în creștere caracterizată prin inflamarea căilor respiratorii, remodelare și hiperreactivitate. Factori precum schimbările stilului de viață, obezitatea, microbiota intestinală, dieta și expunerile la mediu contribuie la creșterea acesteia.

Studiile preclinice sugerează că ciupercile, bacteriile și alți microbi ar putea preveni dezvoltarea astmului. Probioticele, inclusiv bacteriile din genurile Bifidobacterium și Lactobacillus, sunt explorate ca potențiale tratamente. S-a demonstrat că S. cerevisiae UFMG A-905, izolat dintr-o băutură braziliană, previne infecția bacteriană, alergia alimentară, colita și mucozita.

Cercetătorii au studiat potențialul pâinii fermentate cu S. cerevisiae UFMG A-905 (pâine UFMG-A905) în prevenirea astmului. Ei au creat microcapsule care conțin izolat de drojdie și au preparat trei formulări de pâine: pâine comercială fermentată cu drojdie (pâine COM), pâine UFMG-A905 și pâine UFMG-A905 cu microcapsule (pâine UFMG-A905-C). Pâinile au fost liofilizate și reconstituite în biscuiți pentru o mai bună acceptare de către animale.

Șoarecii BALB/c în vârstă de șase până la opt săptămâni au fost sensibilizați de două ori cu ovalbumină (OVA) sau soluție salină și au fost provocați intranazal cu OVA. Șoarecii au fost stratificați în cinci grupuri: tratați cu soluție salină și provocați (SAL), tratați cu soluție salină, provocați cu OVA (grupul OVA), hrăniți cu pâine COM, provocați cu OVA (grupul COM), hrăniți cu pâine UFMG A-905, provocați cu OVA (grupul UFMG-A905) și hrăniți cu pâine UFMG-A905-C, provocați cu OVA (grupul UFMG-A905-C).

Alimentarea cu pâine a fost inițiată cu 10 zile înainte de sensibilizare și a continuat până la protocolul de provocare. Greutatea animalelor, numărul de drojdii fecale, funcția respiratorie și lavajul bronhoalveolar (BAL) au fost analizate pentru producția de citokine și numărul total de celule.

S-a constatat că o pâine funcțională care conține Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, o tulpină specifică de drojdie de bere cu proprietăți probiotice, atenuează simptomele astmului la șoareci.

Citește și: Cum să alergi mai repede și mai eficient fără durere. 10 tehnici de antrenament folosite de sportivii de performanță

Foto: Freepik

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din São Paulo (USP), a inclus pentru prima dată S. cerevisiae UFMG A-905 în pâinea fermentată natural. Cercetătorii au testat și comparat trei tipuri de pâine: drojdie comercială, S. cerevisiae UFMG A-905 plus microcapsule conținând S

Șoarecii hrăniți cu pâine S. cerevisiae UFMG A-905 au prezentat o inflamație mai redusă a căilor respiratorii și niveluri mai scăzute de biomarkeri ai astmului, cum ar fi interleukinele 5 și 13.

Pentru șoarecii hrăniți cu pâine care conține drojdie microîncapsulată, hiperreactivitatea căilor respiratorii și nivelurile de IL17A, un alt biomarker al astmului, au fost, de asemenea, reduse.

Ambele tipuri de pâine fermentată cu S. cerevisiae UFMG A-905 au prevenit dezvoltarea astmului la șoareci, demonstrând că această drojdie are efecte foarte consistente și pare capabilă să combată această tulburare respiratorie.

Cu toate acestea, studiul are limitări, cum ar fi faptul că nu a inclus pâine fermentată cu drojdie comercială plus microcapsule și nu a evaluat supraviețuirea microcapsulelor de S. cerevisiae UFMG A-905 după coacere.

Echipa de cercetare consideră că poate trece acum la următorul pas, care va implica elaborarea unui protocol pentru un studiu clinic în vederea observării efectelor drojdiei asupra oamenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel