Beneficiile cognitive ale ceaiului verde pentru adulții în vârstă. Compusul din ceaiul matcha care contribuie la prevenirea declinului cognitiv

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
ceai verde Foto: Freepik
ceai verde Foto: Freepik

Cercetările arată că ceaiul verde matcha poate îmbunătăți somnul și acuitatea socială la adulții în vârstă, oferind potențiale beneficii cognitive.

Vezi și: Creșterea alarmantă a atacurilor de cord la adulții tineri. Cauzele riscului crescut la persoanele între 20 și 30 de ani

Cercetătorii japonezi au investigat beneficiile cognitive ale ceaiului verde matcha pentru adulții în vârstă. Ceaiurile verzi, bogate în antioxidanți, pot oferi beneficii pentru sănătate și pot preveni anumite boli. Studiul a constatat că ceaiul verde matcha poate îmbunătăți cogniția socială și somnul, dar nu a fost găsită nicio legătură între matcha și alte îmbunătățiri cognitive.

Asociația Alzheimer avertizează că numărul persoanelor care trăiesc cu demență este așteptat să crească dacă nu se fac progrese semnificative în diagnosticarea și tratarea afecțiunii care afectează memoria.

Cercetătorii au constatat că adulții în vârstă cu declin cognitiv ușor care au luat matcha au prezentat îmbunătățiri ale cogniției sociale și ale somnului. Deoarece numărul cazurilor de demență continuă să crească, cercetătorii explorează modalități de îmbunătățire a sănătății cognitive.

Ajută la păstrarea funcției cognitive?

Ceaiul verde Matcha, bogat în vitamine și minerale, a fost studiat pentru a vedea impactul său asupra funcționării cognitive. Un studiu realizat pe 99 de participanți, cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, a constatat că 64 au raportat un declin cognitiv subiectiv și 35 tulburări cognitive ușoare. P

articipanții au fost repartizați aleatoriu într-un grup matcha sau placebo în funcție de vârstă și genotipul apolipoproteinei E, care indică riscul de demență. Grupul matcha a luat zilnic 2 grame de capsule de ceai verde, în timp ce grupul placebo a luat o capsulă de amidon de porumb. Capsulele de matcha conțineau 170,8 mg de catechine, 48,1 mg de anină și 66,2 mg de cafeină per porție zilnică.

Evaluările cognitive au fost administrate la începutul, la sfârșitul și la 6 luni după intervenția de studiu, precum și starea neuropsihologică, memoria, funcționarea executivă, atenția, acuitatea socială și calitatea somnului.

Neuroimagistica a fost, de asemenea, efectuată la începutul și la sfârșitul studiului pentru a verifica nivelurile de materie cenușie și albă din creier. Cercetătorii au monitorizat participanții în mod regulat pe parcursul celor 12 luni, cu vizite la fiecare 3 luni până la sfârșitul studiului de intervenție.

Foto: Freepik @pikisuperstar

Legătura dintre consumul de ceai matcha și un somn mai bun

Cercetătorii au constatat că suplimentul matcha a avut o rată ridicată de aderență atât în grupul placebo, cât și în cel de testare. Cu toate acestea, grupul de testare nu a prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește funcționarea cognitivă mai largă comparativ cu grupul placebo.

De asemenea, studiul nu a constatat schimbări semnificative în memorie sau în funcționarea executivă. Cu toate acestea, grupul matcha a prezentat îmbunătățiri în ceea ce privește somnul și acuitatea socială după 12 luni.

Se crede că anina din matcha contribuie la îmbunătățirea calității somnului, care este esențială pentru menținerea sănătății fizice și mentale a adulților în vârstă. Somnul insuficient este legat de un risc crescut de a dezvolta demență și are un impact negativ asupra memoriei.

Studiul a arătat, de asemenea, îmbunătățiri promițătoare în scorurile de acuitate socială, cum ar fi recunoașterea expresiilor faciale și înțelegerea sensului cuvintelor. Comunicarea socială deficitară este un indicator precoce al demenței, iar dificultățile sociale cauzate de demență pot fi stresante. Sunt necesare explorări suplimentare pentru a determina dacă matcha este un tratament adecvat pentru demență.

Citește și: Apneea în somn: afecțiunea care îți poate scurta viața. Cauze, simptome și metode de prevenție

Importanța teaninei pentru sănătatea creierului

S-a constatat că ceaiul verde Matcha susține sănătatea cognitivă, conținutul ridicat de anină fiind probabil esențial pentru beneficiile sale asupra somnului. Teanina reduce anxietatea și stresul, permițând un somn mai profund, esențial pentru memorie și concentrare, în special pe măsură ce îmbătrânim.

Este posibil ca aceste catechinele din matcha să fi îmbunătățit acuitatea socială a grupului de testare prin reducerea inflamației din creier și stimularea noilor conexiuni neuronale. Matcha pare să vizeze domenii cognitive specifice, deoarece testele cognitive mai ample nu au arătat nicio schimbare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a explora exact modul în care matcha aduce beneficii oamenilor.

Sunt necesare teste neuropsihologice mai sensibile și analize ale biomarkerilor pentru a confirma efectele precise ale matcha înainte de a o recomanda ca intervenție pentru afectarea cognitivă ușoară.

Neurologul Clifford Segil este curios să afle mai multe despre modul în care matcha are un impact asupra somnului și sugerează că, în cazul în care anina este luată la începutul zilei, ar putea exista un somn compensatoriu noaptea. Acesta a spus că oamenii ar trebui să continue să se bucure de băuturile matcha, dar să se concentreze asupra efectelor pe care le-ar putea avea asupra dispoziției.

Neurologul a avertizat, de asemenea, că ceaiul verde matcha nu ar trebui consumat cu așteptări ca beneficiile sale pentru sănătate să includă prevenirea demenței în stadiile preclinice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel