Baza pentru mâncăruri este folosită des de gospodine, acesta fiind un ingredient la îndemână pe care să îl aveți în bucătărie. Cu toate acestea, în timp ce majoritatea sunt familiarizați cu acest aliment de bază din cămară, mulți nu sunt siguri cum se face și dacă este sănătos.
Ce este baza pentru mâncăruri
Baza pentru mâncăruri este un ingredient obținut din supă de pui deshidratată, legume deshidratate, grăsime și sare. Acesta include, de asemenea, o varietate de condimente, cum ar fi turmeric, pătrunjel și coriandru sau arome de carne.
În unele cazuri, poate conține, de asemenea, glutamat monosodic (MSG), un ingredient folosit pentru a spori aroma anumitor feluri de mâncare. Deși baza pentru mâncăruri se găsește cel mai frecvent sub formă de cuburi uscate, este disponibilă și sub formă de pastă, pudră sau lichid.
Acesta poate fi amestecată în supe și sosuri sau amestecat cu lichide pentru a forma un sos, care poate fi folosit pentru a da gust la găluște, curry, tocănițe și mâncăruri cu paste, notează Healthline.
Vezi și: Durerea, semn al unei probleme. De câte feluri este. Locurile care îți indică o urgență medicală
Baza pentru mâncăruri, riscuri
În zilele noastre, baza pentru mâncăruri este foarte populară și ușor de folosit. Pur și simplu o dizolvi în apă, pentru a te bucura savoarea acesteia. De asemenea, le puteți adăuga în rețetele dumneavoastră ca și condiment. În acest caz, nu este nevoie să adăugați sare suplimentară, deoarece cuburile conțin mai mult decât suficient.
Ce este Sindromul restaurantului chinezesc
Glutamatul monosodic poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de ”sindromul restaurantului chinezesc". Simptomele acestei afecțiuni sunt dureri de cap, presiune în tâmple și gât înțepenit, notează Fit People.
"Un grup de simptome (cum ar fi amorțeala gâtului, a brațelor și a spatelui, cu dureri de cap, amețeli și palpitații) care se consideră că afectează persoanele susceptibile care consumă alimente, în special mâncare chinezească puternic condimentată cu glutamat monosodic", potrivit BBC News.
A apărut pentru prima dată în cartea de referință în 1993, dar a intrat în limbajul american cu zeci de ani mai devreme.
Etimologia se trage de la o scrisoare din 1968 apărută în New England Journal of Medicine, care susținea că mâncarea chinezească provoca diferite afecțiuni.
Scrisoarea s-a dovedit a fi o farsă, dar mitul a rămas. Administrația americană pentru alimente și medicamente a aprobat de mult timp consumul de MSG, iar studiile nu au reușit să demonstreze că substanța chimică provoacă presupusul "sindrom".
Ce este MSG
Glutamatul monosodic (MSG) este un potențator de aromă adesea adăugat în alimentele de la restaurant, legumele conservate, supele, delicatesele din carne și alte alimente. FDA a clasificat MSG ca un ingredient alimentar care este în general recunoscut ca fiind sigur. Dar utilizarea sa este încă dezbătută. Din acest motiv, atunci când MSG este adăugat la produsele alimentare, FDA cere să fie enumerate pe etichetă.
MSG a fost folosit ca aditiv alimentar de mulți ani. În acest timp, unele autorităţi, cum este şi FDA ( Food and Drug Administration) au primit multe rapoarte despre reacții îngrijorătoare pe care oamenii le-au atribuit alimentelor care conțineau MSG . Aceste reacții - numite complex de simptome MSG - includ:
- Durere de cap
- Înroşirea pielii
- Transpiraţie
- Presiunea resimţită la nivelul feței
- Lipsa de senzație (amorțeală), furnicături sau arsuri la nivelul feței, gâtului și în alte zone
- Bătăi ale inimii rapide
- Dureri în piept
- Senzație de rău (greață)
- Slăbiciune
Simptomele apar la scurt timp după ingestia alimentelor cu conţinut de MSG, notează Mayo Clinic.
Baza pentru mâncăruri, idee falsă asupra gustului
De asemenea, îi poate păcăli pe consumatori să creadă că ciorba sau supa coține mai mult pui decât conține de fapt. Mai mult, baza pentru mâncăruri stimulează apetitul, astfel că pot favoriza obezitatea.
Acestea conțin, de asemenea, grăsimi saturate și, chiar dacă este o cantitate mică, grăsimile saturate fac consumul acestui preparat destul de nesănătos.
În ceea ce privește substanțele nutritive, acestea nu se apropie nici pe departe de cantitatea de nutrienți pe care o conțin aromele naturale. Se fac ciorbe foarte sărace în calorii, cu aproximativ 11 kcal, la o porție de 8,5 uncii lichide (cuburi deshidratate), și 19 kcal pe porție în ciorbele lichide.
Ciorbele făcute în casă oferă mai multă energie pentru organism: aceeași porție de 8,5 uncii lichide conține 22 kcal. Ca alegere de hidratare, acestea pot fi destul de utile. Sunt o opțiune bună pentru persoanele care au nevoie de o dietă lichidă, sau pentru pierderea în greutate.
Bazele pentru mâncăruri au, de asemenea, cantități scăzute de proteine. O ciorbă de casă care fierbe timp de câteva ore, conține o cantitate dublă de proteine, decât ciorba făcut dintr-un cub. Din acest motiv, ciorba preparată în casă ne oferă cu 40% mai multe proteine, decât cea preparată din cuburi.
Avantajul major al acestor cuburi este cât de ieftine sunt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.