Excesul de cafea și băuturi cu îndulcitori artificiali crește riscul de accident vascular cerebral. Ce băuturi zilnice îți pot afecta creierul

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
indulcitori AVC Foto: Freepik @amirax545
indulcitori AVC Foto: Freepik @amirax545

Un nou studiu internațional arată că băuturile carbogazoase, sucurile de fructe și consumul excesiv de cafea pot crește riscul de accident vascular cerebral și hemoragie intracerebrală.

Vezi și: Primele semne că ai artrită reumatoidă. Ce presupune tratamentul și ce se întâmplă dacă nu îl începi la timp

Un nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetători a constatat că băuturile carbogazoase, sucurile de fructe și consumul excesiv de cafea pot crește riscul de accident vascular cerebral și hemoragie intracerebrală.

Cercetătorii au constatat că consumul a patru cești de cafea pe zi crește riscul de accident vascular cerebral, în timp ce consumul mai mic nu crește riscul. Ceaiul protejează în general împotriva accidentului vascular cerebral, deși nu și în Asia de Sud. Analiza s-a bazat pe datele din marele studiu de caz INTERSTROKE, care a implicat 26.950 de persoane din 32 de țări.

Riscurile asociate cu băuturile au variat în funcție de localizarea geografică și de populație. Băuturile carbogazoase, atât cele îndulcite cu zahăr, cât și cele îndulcite artificial, au fost asociate cu o probabilitate crescută cu 22% a unui prim accident vascular cerebral sau a unei hemoragie intracerebrală, această asociere fiind cea mai puternică în Africa, Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și America de Sud.

Sucul de fructe și băuturile din fructe au crescut riscul de hemoragie intracerebrală cu 37%, femeile prezentând un risc mai mare decât bărbații. Consumul a mai mult de patru cești de cafea pe zi a crescut, de asemenea, riscul de a avea un prim accident vascular cerebral cu 37%.

Consumul zilnic moderat de cafea, mai puțin de patru cești, nu a fost asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Ceaiul a avut un efect protector împotriva accidentelor vasculare cerebrale în America de Sud și China, dar a fost asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral în Asia de Sud. Consumul a mai mult de șapte căni de apă pe zi a redus riscul de accident vascular cerebral cu 18%.

Diferența dintre AVC ischemic și hemoragic

Accidentele vasculare cerebrale ischemice și hemoragice apar atunci când există un flux sanguin limitat către o parte a creierului, cauzând lipsa de oxigen și moartea celulelor cerebrale.

Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate de un blocaj sau cheag într-un vas de sânge care duce la o parte a creierului, în timp ce accidentele vasculare hemoragice apar atunci când un vas de sânge dintr-o parte a creierului se sparge, întrerupând alimentarea cu oxigen.

Accidentele vasculare cerebrale ischemice pot fi cauzate de ateroscleroză, o acumulare de depozite de grăsime în jurul pereților interiori ai arterelor. Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale ischemice: accidente vasculare cerebrale trombotice și accidente vasculare cerebrale embolice.

Accidentele vasculare cerebrale hemoragice implică ruperea sau scurgerea unui vas de sânge dintr-o parte a creierului, eliberând sânge în zonele învecinate ale creierului, punând presiune pe celulele creierului și putând provoca moartea acestora.

Simptomele accidentelor vasculare cerebrale ischemice și hemoragice sunt similare, dar acestea apar de obicei brusc. Diagnosticul implică simptomele unei persoane, istoricul medical, examenul fizic și testele de diagnostic.

Tratamentul pentru accidentele vasculare cerebrale ischemice variază, fiind utilizate medicamente trombolitice pentru dizolvarea cheagurilor, anticoagulante sau intervenții chirurgicale pentru oprirea sângerării. Pentru accidentele vasculare cerebrale hemoragice, se pot utiliza proceduri endovasculare, tratament chirurgical și medicamente pentru oprirea sângerării.

Prevenirea accidentelor vasculare cerebrale include respectarea ghidurilor de tratament pentru afecțiunile cardiace subiacente, menținerea tensiunii arteriale, a nivelului de glucoză și a nivelului de colesterol, precum și modificări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți moderate, exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă. Cel mai bine este ca persoanele să consulte un medic pentru informații suplimentare cu privire la riscul lor individual de a suferi un accident vascular cerebral.

Citește și: Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții

Foto: Freepik @narong27

Băuturi carbogazoase

Băuturile carbogazoase, în special sucurile, pot să nu fie sănătoase din cauza conținutului lor ridicat de zahăr, care poate contribui la obezitate, diabet și hipertensiune, care sunt factori de risc majori pentru accidentul vascular cerebral ischemic și hemoragie intracerebrală.

Aditivii de zahăr din băuturile pe bază de fructe pot provoca creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge și de insulină, favorizând inflamația și disfuncția endotelială, crescând riscul de hemoragie intracerebrală.

Băuturile îndulcite artificial, potrivit lui Jayne Morgan, pot avea un impact negativ asupra sănătății vasculare, asupra funcției vaselor de sânge și pot contribui la inflamație, crescând riscul de accident vascular cerebral.

Jayne Morgan, cardiolog și director executiv pentru sănătate și educație comunitară la Piedmont Healthcare Corporation, susține această constatare, studiile arătând că persoanele care consumă două sau mai multe băuturi îndulcite artificial pe zi au un risc mai mare de accident vascular cerebral decât cele care consumă mai puțin sau zero zilnic.

Cafea, ceai și apă

Moderația este mai sigură decât consumul excesiv, deoarece cafeaua conține polifenoli benefici care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care pot reduce ateroscleroza și îmbunătăți funcția vasculară. Variațiile dintre studiile privind cafeaua pot fi influențate de factori precum caracteristicile populației, metodele de preparare a cafelei și factorii de confuzie din stilul de viață.

S-a demonstrat că ceaiurile verzi și negre reduc riscul de accident vascular cerebral, trei până la patru cești de ceai negru pe zi reducând riscul cu 29% și același număr de cești de ceai verde cu 27%.

Se crede că acest efect se datorează cantității bogate de antioxidanți găsiți în ceai, care pot diminua inflamația din vasele de sânge, reducând daunele oxidative care cresc riscul de accident vascular cerebral.

De asemenea, ceaiul a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției endoteliale a vaselor de sânge, diminuând riscul de accident vascular cerebral.

Datele sugerează că adăugarea de lapte la ceai reduce efectul său benefic împotriva accidentului vascular cerebral, posibil din cauza inhibării efectelor antioxidante. Apa joacă un rol în reducerea deshidratării, un factor serios de risc de accident vascular cerebral, deoarece provoacă un sânge mai vâscos, care este mai susceptibil de a se coagula, iar sângele mai subțire curge mai ușor către toate zonele corpului, inclusiv creierul, oferind protecție împotriva cheagurilor și a accidentului vascular cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel