Consumul de băuturi dulci - cum ar fi sucurile, punch de fructe, limonadă sau băuturi utilizate de sportivi - este asociat cu multe probleme de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate și un risc crescut de diabet, boli de inimă sau accident vascular cerebral.
Dar un studiu observațional condus de Harvard, publicat în revista Circulation a stabilit o problemă chiar mai gravă, legând consumul de băuturi îndulcit cu zahăr la o moarte timpurie. Cercetătorii au analizat datele din două mari studii ale mai mult de 110.000 de bărbați și femei care au răspuns la chestionare despre stilul lor de viață și de sănătate timp de aproximativ trei decenii sau chiar mai mult.
Mai multe băuturi dulci, mai mare riscul de deces
Concluzia studiului a fost că cu cât mai mult au consumat băuturi zaharoase, cu atât a crescut riscul de deces din orice cauză, în timpul perioadei de studiu.
De exemplu, în comparație cu persoanele care au băut rareori băuturi zaharoase, cei care au băut două până la șase băuturi zaharoase pe săptămână au avut un risc crescut cu 6% mai mare pentru o moarte precoce; cei care au băut două sau mai multe băuturi zaharoase pe zi au avut un risc cu 21% mai mare pentru o moarte precoce, în special din cauza bolilor cardiovasculare (mai ales la femei).
Consumarea a patru sau mai multe băuturi îndulcite artificial pe zi (dar nu și a unor cantități mai mici) a fost, de asemenea, legată de un risc ușor mai mare pentru decesul precoce.
Specialiștii de la Harvard Medical School spun că cel mai bun sfat este să evitați băuturile zaharoase de orice fel și evitați să beți mai mult de o băutură artificial îndulcită pe zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.