Băuturile energizante, efecte nocive. Pot provoca halucinații și probleme cardiace

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bauturile energizante - FOTO: Freepick
bauturile energizante - FOTO: Freepick

Băuturile energizante au efecte negative asupra sănătății.

Băuturile energizante conțin substanțe care nu au fost testate în totalitate. ANSES, Agenția Națională de Securitate Sanitară și Alimentară din Franța a publicat cel mai recent raport despre efectele pe care băuturile energizante le au asupra sănătății.

O mare problemă cu băuturile energizante este că există un control redus din partea FDA. Acest lucru înseamnă că o mulțime de ingrediente nu au fost pe deplin testate. De asemenea, nu există legi pe etichetele produselor. Deci, băuturile nu pot enumera cantitatea corectă de cofeină, notează și CDC.

Vezi și: Berea fără alcool, 8 beneficii uimitoare. Hameiul are proprietăți terapeutice

Ce sunt "băuturile energizante" și ce conțin acestea

"Băutură energizantă" este un termen de marketing care nu are o definiție de reglementare. Acesta include băuturi care sunt comercializate ca având proprietăți energizante atât la nivel fizic, cât și intelectual. Aceste produse conțin ingrediente precum cofeina, taurina, D-glucuronolactona, zahărul sau îndulcitorii, vitaminele și extractele de plante (ginseng, guarana).

Acestea nu trebuie confundate cu "băuturile sportive", care sunt formulate special pentru a îndeplini anumite cerințe nutriționale atunci când se efectuează exerciții fizice intense.

Efecte adverse ale băuturilor energizante

În acest context, au fost raportate peste 200 de cazuri de efecte adverse asociate consumului acestor băuturi. Este vorba despre:

cardiovasculare: senzație de apăsare în piept sau în piept, tahicardie, hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac cu posibil stop cardiac etc.

psiho-comportamentale sau neurologice: iritabilitate, nervozitate, anxietate, atacuri de panică, halucinații și epilepsie.

În urma unei analize a cazurilor de nutrivigilență raportate și a datelor din literatura de specialitate, cofeina conținută în aceste băuturi a fost considerată a fi principalul factor explicativ.

Cofeina este un compus care se găsește în mod natural în peste 60 de plante diferite (cafea, ceai, nuci kola, guarana, yerba mate, etc. ). Este bine cunoscut pentru efectele sale "stimulent", precum și pentru numeroasele sale efecte adverse, inclusiv anxietate, tahicardie, tulburări de somn, etc.

În populația generală, sensibilitatea la efectele cafeinei variază foarte mult de la un individ la altul. O proporție semnificativă a populației franceze depășește nivelurile maxime de cafeină peste care pot apărea efecte adverse.

În timp ce cofeina a fost folosită de-a lungul veacurilor și în întreaga lume, disponibilitatea sa sub forma așa-numitelor băuturi energizante, care este un fenomen cu creștere rapidă, a adus schimbări în obiceiurile de consum.

Vezi și: Durerea de spate, cauze. Medic: Sunt mai predispuşi la aceste probleme oamenii sedentari şi cei care ridică greutăţi mari

Cum puteți evita efectele adverse ale acestor băuturi?

- Evitați să le consumați înainte sau în timpul exercițiilor fizice

- Nu le combinați cu alcool

- Evitați consumul de băuturi energizante dacă sunteți sensibil la efectele lor; acest lucru se aplică copiilor, adolescenților, femeilor însărcinate și care alăptează și persoanelor cu tulburări cardiovasculare, boli hepatice severe, o tulburare neurologică sau psihiatrică sau insuficiență renală, de exemplu.

Taurina din băuturile energizante: ce este și cum afectează sănătatea

Taurina este un aminoacid neesențial care poate fi obținut prin consumul de carne, pește sau lactate.

Consumul de băuturi energizante a crescut în ultimii ani, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor, cu scopul de a îmbunătăți concentrarea, statul treaz mai mult timp, datorită conținutului de cafeină. 

Cu toate acestea, aceste băuturi sunt, de asemenea, compuse din substanțe stimulante care pot fi dăunătoare sănătății, dacă sunt consumate în exces, în special în combinație cu băuturi alcoolice. În acest sens, unul dintre ingredientele acestor produse este taurina, un aminoacid neesențial care are legătură cu dezvoltarea neurologică.

Vezi și: Deficitul de vitamina A, dăunător pentru vedere. Poate duce la orbire

Ce este taurina și unde se găsește?

După cum a subliniat Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN), acest aminoacid este produs în mod natural de către organism și este „ esențial pentru sistemul cardiovascular, sistemul nervos central și pentru funcționarea normală a mușchilor scheletici”. 

În acest fel, taurina poate fi obținută prin consumul de carne, pește, lactate, precum și prin aportul de suplimente alimentare.

”Deși cercetarea este conflictuală, unele studii sugerează că suplimentarea cu taurină ar putea îmbunătăți performanța sportivă”, notează Clinica Mayo.

Alte studii au sugerat ideea că acest aminoacid neesențial, combinat cu cofeina, ar putea îmbunătăți performanța. Cu toate acestea, este necesar să „investigăm în continuare”, deoarece rămâne o problemă controversată „la fel ca și utilizarea taurinei în băuturile energizante”, adaugă ei.

În acest tip de băuturi pot exista cantități mari de alte substanțe, precum stimulente sau zahăr, al căror consum în exces poate „crește ritmul cardiac și tensiunea arterială”. 

În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat în raportul său că taurina din aceste tipuri de băuturi nu are practic niciun efect pozitiv asupra funcțiilor cognitive, cardiace sau musculare. 

Vezi și: Scoaterea nervului dintelui, tratamentul endodontic, ce trebuie să știi. Medic: Absolut necesară în cazuri de infecții severe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel