Băuturile care te pot ucide. Ce se întâmplă în organism când le consumi. Semnele la care să fii atent

Monika Baciu |
Data publicării:
bauturile care te pot ucide - FOTO: Freepik marymarkevich@svetlanasokolova@8photo
bauturile care te pot ucide - FOTO: Freepik marymarkevich@svetlanasokolova@8photo

Băuturile care te pot ucide sunt considerate a fi sănătoase. Numai că există câteva semnale care arată că acestea perturbă funcționarea normală a organismului. 

Băuturile care te pot ucide sunt consumate chiar și de copii. Un medic spune că patru băuturi ”sănătoase” ar putea provoca o creștere rapidă a glicemiei, ceea ce poate duce la comă diabetică. Medicul de familie Dr. Natasha Fernando a vorbit despre gestionarea diabetului de tip 2.

Nivelul ridicat al glicemiei este semnul distinctiv al diabetului de tip 2, care poate duce la simptome subtile, cum ar fi creșterea setei și a foamei.

Anumite băuturi, pe care s-ar putea să nu le aveți în vedere atunci când vă gândiți la băuturile zaharoase, ar putea să vă împiedice gestionarea diabetului.

”Este de la sine înțeles că băuturile zaharoase determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge”, a avertizat Dr. Fernando.

Luați, de exemplu, sucul de fructe, pe care unii oameni l-ar putea considera sănătos, de fapt, favorizează un nivel ridicat al glicemiei.

”Deși sunt adesea promovate ca fiind sănătoase, este important să fim atenți la impactul pe care sucurile de fructe îl pot avea asupra nivelului de zahăr din sânge. Cele cu adaos de zahăr au, evident, mai mult, dar chiar și cele fără au un impact moderat asupra nivelului de zahăr din sânge, deoarece conțin fructoză - un zahăr natural care se găsește în fructe.

Atunci când fructele sunt transformate în sucuri sau procesate, conținutul de fibre este redus, iar zaharurile devin mai concentrate, ceea ce înseamnă că pot provoca o creștere rapidă a nivelului de zahăr”, a spus dr. Natasha Fernando, potrivit Express.

Vezi și: Cancer agresiv și fără simptome, depistat în stadiul 4. Povestea bărbatului care a trecut prin chinuri groaznice timp de doi ani

Ceaiurile și cafelele îndulcite

De asemenea, fiți atenți la ceaiurile și cafelele îndulcite și la băuturile sportive, deoarece ”toate acestea permit o absorbție rapidă a zaharurilor în sânge prin intermediul sistemului digestiv”.

”Dacă vreți să evitați vârfurile de zahăr din sânge, dar vă plac băuturile aromate, încercați să vă aromatizați apa cu câteva picături de suc de fructe sau să diluați o cantitate mică de suc de fructe cu o cantitate mare de apă. Dacă acest lucru este prea dificil de făcut, puteți renunța la el diluând treptat din ce în ce mai mult.

”ncepeți cu 50 la sută suc și 50 la sută apă și, în timp, coborâți până la doar câteva picături”, a mai spus dr. Natasha Fernando.

În ceea ce privește impactul său asupra nivelului de zahăr din sânge, Dr. Fernando a spus a adăugat că fiecare organism răspunde diferit. 

”Răspunsurile individuale variază în funcție de metabolism, dietă, exerciții fizice și medicamente. Dacă vă îngrijorează reacția dvs. la băuturile zaharoase, vorbiți întotdeauna cu un profesionist din domeniul sănătății”, a mai spus medicul. 

Vezi și: Motivul pentru care fracturile de bazin nu pot fi tratate la spitalele mici. Ovidiu Alexa: Sângerează. Amenință viața pacientului

Diabetul de tip 2, boala care nu se vindecă

Diabetul de tip 2 este o afecțiune care apare din cauza unei probleme în modul în care organismul reglează și utilizează zahărul ca și combustibil. Acel zahăr se mai numește și glucoză. Această afecțiune pe termen lung are ca rezultat o cantitate prea mare de zahăr care circulă în sânge. În cele din urmă, nivelul ridicat de zahăr din sânge poate duce la tulburări ale sistemului circulator, nervos și imunitar.

În cazul diabetului de tip 2, există în principal două probleme. Pancreasul nu produce suficientă insulină - un hormon care reglează mișcarea zahărului în celule. Iar celulele răspund prost la insulină și absorb mai puțin zahăr.

Diabetul de tip 2 era cunoscut ca diabet cu debut la vârsta adultă, dar atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 pot debuta în copilărie și la vârsta adultă. Diabetul de tip 2 este mai frecvent la adulții în vârstă. Dar creșterea numărului de copii cu obezitate a dus la mai multe cazuri de diabet de tip 2 la persoanele mai tinere.

Nu există un tratament pentru diabetul de tip 2. Scăderea în greutate, o alimentație sănătoasă și exercițiile fizice pot ajuta la gestionarea bolii. Dacă dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, pot fi recomandate medicamente pentru diabet sau terapie cu insulină, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Picăturile nazale, efect asupra creierului. Cum te ajută să te recuperezi după un accident vascular

Hiperglicemia, complicații

De obicei, nu este o problemă gravă dacă nivelul de zahăr din sânge este uneori ușor ridicat pentru o perioadă scurtă de timp. Dar glicemia ridicată poate cauza probleme grave dacă rămâne ridicată pentru o perioadă lungă de timp sau ajunge la un nivel foarte ridicat.

Aceasta poate duce la:

- deteriorarea permanentă a nervilor de la nivelul mâinilor și picioarelor (neuropatie periferică)

- deteriorarea permanentă a ochilor și probleme cu vederea (retinopatie diabetică)

- afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi cetoacidoza diabetică

Dacă aveți un nivel ridicat de zahăr în sânge, medicul dumneavoastră sau echipa de îngrijire vă poate cere să vă testați sângele sau urina pentru a verifica prezența cetonilor. Un nivel ridicat de cetone este un semn de cetoacidoză diabetică, potrivit NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel