Băuturile care influențează efectul medicamentelor. Marea greșeală pe care ai făcut-o până acum când ai luat pastile

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bauturile care influenteaza efectul medicamentelor - FOTO: Pexels @Polina Tankilevich
bauturile care influenteaza efectul medicamentelor - FOTO: Pexels @Polina Tankilevich

Ce băuturi să nu consumi în timpul tratamentului medicamentos și de ce.

Cei care urmează un tratament medicamentos pentru diverse afecțiuni trebuie să țină cont de o serie de băuturi care ar putea reduce din efectele medicamentelor, mai mult, să producă reacții adverse.

Cu toate acestea, multe persoane iau medicamentele prescrise cu alte băuturi decât apă, dar unele lichide pot distruge proprietăţile benefice ale medicamentelor şi vitaminelor, notează Rador.

Contrar așteptărilor, nu doar alcoolul se află pe lista băuturilor interzise, ci și cafeaua, laptele sau sucurile de citrice.

Iată care sunt băuturile cu care oamenii iau adesea pastile şi vitamine, fără a bănui că în acest fel anulează toate eforturile pentru tratamentul lor.

Ceai şi cafea fierbinţi. Vitaminele luate cu doza de cafea sau ceai de dimineaţă privează corpul de toate substanţele valoroase din suplimentele de vitamine. Nici antibioticele nu trebuie luate împreună cu aceste băuturi, deoarece le reduc eficacitatea.

Alcoolul consumat în timpul administrării suplimentelor de vitamine precum acidul folic, zincul, tiamina şi vitamina B1 împiedică organismul să absoarbă nutrienţii esenţiali. Chiar și medicamentele cu efect mai puternic îşi reduc eficacitatea atunci când sunt combinate cu alcool.

Nu numai consumul de alcool și antibiotice este o combinație riscantă, ci și alcoolul în combinație cu antidepresivele reprezintă un amestec periculos care afectează funcțiile vitale ale corpului, mai ales atunci când sunt consumate în exces.

Amestecul alcoolului cu antidepresivele (antidepresivele triciclice de exemplu) nu este recomandat din mai multe motive, dar în pricipal este vorba despre faptul că medicamentele pot agrava efectele alcoolului, în vreme ce alcoolul poate intensifica efectele secundare ale medicamentelor antidepresive.

Astfel,în unele situații consumul de alcool poate declanșa sau agrava simptomele de depresie, mai ales în cazul persoanelor care prezintă un risc crescut, notează Mayo Clinic

Iaurtul, laptele şi alte băuturi bogate în probiotice. În acest caz, este necesar să determinăm ce este mai important - tratarea unei boli actuale sau bacteriile benefice, pentru că este imposibil să rezolvi ambele probleme în acelaşi timp.

Cert este că băuturile probiotice, cum ar fi iaurtul, pot afecta grav eficacitatea antibioticelor.

Sucul de rodii, pe lângă beneficiile pe care le are pentru sănătate, are și câteva contraindicații, date de capacitatea de a interacționa cu o serie de medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune, scăderea colesterolului sau cele pentru subțierea sângelui. Astfel, sucul de rodii nu trebuie combinat cu aceste medicamente deoarece enzimele pe care rodia le conține neutralizează efectul lor.

Beneficiile consumului de rodie. Sucul, doza de vitamine cu efecte antiinflamatoare
Sucul de grapefruit modifică modul în care anumite celule din intestinul dumneavoastră iau și transportă medicamente prin corpul dumneavoastră - poate afecta mai mult de 50 de medicamente. Pe unele, precum fexofenadina pentru alergii, le pot face să fie mai puțin eficiente. Pe altele, precum medicamentele care scad colesterolul cum ar fi atorvastatinul, le poate face prea puternice, notează experții de la WebMD.

Medicament pentru migrene, eficient pentru tratatea obezității

Triptanul, un medicament prescris în mod obișnuit pentru migrene, ar putea fi folosit pentru tratarea obezității, potrivit unui studiu citat de Medical News Today, publicat în Journal of Experimental Medicine.

Efectul triptanului asupra pierderii în greutate

Noi cercetări au descoperit că triptanii, o clasă de medicamente utilizate pe scară largă pentru tratarea migrenelor acute și a cefaleei în grup, pot reduce greutatea la șoarecii obezi, vizând receptorul serotoninei 1B (Htr1b). 

Pentru acest studiu, cercetătorii au testat șase triptani cu prescripție medicală pe șoareci. Aceștia au administrat medicamentele după un post de 18 ore și au măsurat consumul de alimente după post.

Ei au constatat că patru dintre cele șase triptani au suprimat foamea indusă de post și că frovatriptanul a produs cel mai puternic efect.

Pentru a afla în ce mod frovatriptanul a influențat aportul alimentar și greutatea, cercetătorii au modificat șoarecii pentru a le lipsi fie Htr1b, fie Htr2c, receptorul de serotonină vizat de fen-phen și lorcaserină. Frovatriptanul nu a avut niciun efect la șoarecii fără Htr1b.

Cu toate acestea, a continuat să afecteze șoarecii cărora le lipsea Htr2c. Constatările au confirmat faptul că medicamentul funcționează acționând asupra Htr1b și nu asupra Htr2c. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel