Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bauturile carbogazoase. FOTO Pexels @ Breakingpic
bauturile carbogazoase. FOTO Pexels @ Breakingpic

Berea și băuturile carbogazoase, nocive pentru sănătatea ficatului.

"Doza zilnică recomandată pentru un bărbat sănătos în ceea ce priveşte alcoolul ar fi de două pahare de vin. Paharul însemnând aproximativ 250 ml sau două pahare de bere de 330 ml fiecare, fie două pahare de tărie de 50 ml fiecare. Alcoolul este un toxic pentru ficat.

Mai mult de aceste doze, deja poate să facă multe daune în corp. O femeie poate consuma o doză de alcool pe zi, din cele menţionate mai sus”, a explicat medicul Laura Ene, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

De altfel, specialistul în nutriție și boli metabolice a atras atenția cu privire la consumul de către copii a băuturilor carbogazoase, cu efecte asupra ficatului asemănător cu cel al alcoolului.

Dr. Ene a explicat faptul că nu este recomandat ca după o săptămână fără consum de alcool, în weekend să se facă abuz de acesta, prin ”cuplarea” tuturor dozelor permise, acest lucru fiind dăunător sănătății.
”Este de preferat să bei câte un pahar în fiecare zi, decât să le aduni pe toate într-o singură zi. Alcoolul este o toxină, iar în exces poate să atace nu doar ficatul. Știm că este principalul organ care îl metabolizează, dar aduce și calorii în plus. Fiecare pahar ne costă aproximativ 100 de calorii din bugetul nostru zilnic”, a explicat dr. Laura Ene.

De ce ni se face foame când bem băuturi alcoolice

Potrivit specialistului, explicația este una simplă și poate fi remediată. ”Ne este foame pentru că alcoolul creşte secreţia acidă gastrică şi ne dă senzaţie de foame, mai ales pe stomacul gol. De aceea, alcoolul trebuie însoţit cu o masă, nu neapărat copioasă. Trebuie băut în timpul sau după o masă”, a mai spus dr. Ene, care în același timp a subliniat că pentru persoanele aflate la dietă, consumul de alcool, în acest context, le poate pune în pericol cura de slăbire.

”Alcoolul blochează arderea grăsimilor în ficat, iar cei care se străduiesc să ţină o dietă, combinaţia de alcool în exces şi mâncare nu este una potrivită. La fiecare pahar de vin consumat, dacă reuşim să ne hidratăm cu două, trei pahare de apă, corpului îi este mai uşor să metabolizeze”, a mai spus nutriționistul.

De altfel, medicul a precizat că berea este printre principalele băuturi care îngraşă ficatul, pentru că vine ”la pachet” cu acele ”ronțăneli”, pline de carbohidrați.

În ceea ce privește contraindicațiile consumului de alcool, medicul a enumerat o serie de pacienți, cu diverse afecțiuni. ”Persoanele cu hipertensiune, cele care suferă de insuficienţă cardiacă şi cei care suferă de gastrită, nu ar trebui să consume alcool. De asemenea, femeile însărcinate şi copiii.

Ei ar trebuie să fie feriţi, inclusiv de băuturile carbogazoase pentru că efectele băuturilor carbogazoase asupra ficatului sunt echivalente cu cele ale alcoolului, pentru că tot zahărul, toată fructoza, toți conservanții și coloranții din sucurile așa-zise identic naturale ajung în ficat și îl îmbolnăvesc la fel cum o face alcoolul”, a mai spus medicul.

Vezi și: Berea, cea mai periculoasă băutură pentru ficat. Risc de STEATOZĂ, pancreatită, colecistită. Un român bea 100 de litri pe AN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel