Băuturi care pot ajuta la reducerea colesterolului. Conțin flavanoli și antioxidanți care reduc nivelul colesterolului rău LDL

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Colesterol Foto: Freepik @halalstock @SnapHive
Colesterol Foto: Freepik @halalstock @SnapHive

Aceste băuturi naturale pot juca un rol semnificativ în gestionarea nivelului de colesterol, contribuind astfel la menținerea sănătății cardiovasculare.

Vezi și: De ce medicii nu mai recomandă dieta BRAT pentru probleme gastrointestinale. Beneficii pe termen scurt, riscuri pe termen lung

Băuturile precum ceaiul verde, băuturile din ovăz, băuturile din soia și smoothie-urile din lapte vegetal conțin compuși care pot ajuta la reducerea sau gestionarea nivelului de colesterol. Colesterolul este o substanță ceroasă utilizată de organism pentru a produce celule și hormoni.

Acesta este împărțit în lipoproteine de densitate înaltă (HDL) și lipoproteine de densitate joasă (LDL). Nivelurile ridicate de HDL sunt de dorit pentru o sănătate optimă, în timp ce nivelurile scăzute de LDL pot îmbunătăți sănătatea. Băuturile care cresc nivelul HDL sau scad nivelul LDL pot fi utile.

Colesterolul în exces crește riscul unor afecțiuni grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord. 

Ceaiul verde

S-a constatat că ceaiul verde, bogat în compuși antioxidanți, ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL și total. Un studiu din 2020 a constatat că un consum mai mare de ceai verde a dus la scăderea nivelului de colesterol LDL la modelele umane, în timp ce EGCG a redus nivelurile concentrației enzimatice la modelele animale. O revizuire din 2021 a sugerat că ceaiul negru poate avea, de asemenea, efecte pozitive asupra colesterolului.

Băuturile din soia

Soia este un aliment cu conținut scăzut de grăsimi saturate care poate ajuta la gestionarea nivelului de colesterol prin înlocuirea grăsimilor saturate. FDA recomandă 25 de grame de proteine din soia pe zi pentru a reduce riscul de boli de inimă.

Se recomandă consumul de soia în forma sa integrală, minim procesată, cu adaos minim de zaharuri, săruri și grăsimi. Heart UK recomandă 2-3 porții de alimente sau băuturi pe bază de soia pe zi, o porție reprezentând 250 ml de lapte de soia. Etichetele cu informații nutriționale de pe băuturile din soia pot ajuta la determinarea conținutului de proteine.

Smoothie din fructe de pădure

Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți și fibre, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Antocianinele, un puternic agent antioxidant, pot îmbunătăți nivelul colesterolului.

Fructele de pădure sunt sărace în calorii și grăsimi. Pentru a încorpora fructele de pădure în dietă, amestecați două mâini de orice fructe de pădure cu lapte scăzut în grăsimi sau iaurt și apă rece. Exemplele includ căpșuni, afine, mure și zmeură.

Citește și: Combinarea dietei ketogenice cu terapiile anticancer reduce tumorile. Cum dieta ketogenică poate deveni un aliat în tratamentul cancerului

Sucul de roșii

Roșiile, bogate în licopen, pot îmbunătăți nivelul lipidelor și pot reduce colesterolul LDL. Prelucrarea lor în suc crește conținutul lor de licopen, împreună cu fibre și niacină care reduc colesterolul. Un studiu din 2019 a constatat că sucul de roșii nesărat a îmbunătățit nivelurile serice ale colesterolului LDL la 260 de adulți japonezi pe parcursul unui an.

Foto: Freepik @jcomp

Băuturile din ovăz

Ovăzul conține beta-glucani, care formează o substanță gelatinoasă în intestin și interacționează cu sărurile biliare, inhibând potențial absorbția colesterolului. Băuturile din ovăz, cum ar fi laptele de ovăz, pot oferi o reducere mai consistentă a colesterolului decât produsele solide sau semisolide din ovăz.

Pentru a vă asigura că beta-glucanii sunt prezenți, verificați etichetele băuturilor din ovăz și cantitatea de beta-glucani per porție.

Băuturile care conțin cacao

Ciocolata neagră, fabricată în principal din cacao, conține flavanoli, antioxidanți care pot îmbunătăți nivelul colesterolului. O revizuire 2022 a constatat că produsele din cacao pot reduce LDL și colesterolul total, dar nu și colesterolul HDL.

Băuturile din ciocolată procesată pot conține un conținut ridicat de grăsimi saturate, astfel încât oamenii ar putea dori să limiteze zaharurile, sărurile și grăsimile adăugate.

Iaurtul, laptele, sucurile de fructe

Sterolii și stanolii sunt substanțe chimice vegetale care inhibă absorbția colesterolului. Cu toate acestea, legumele și nucile au niveluri scăzute, care nu pot reduce colesterolul. Acestea sunt adesea adăugate la băuturi precum iaurtul, laptele și sucurile de fructe.

FDA recomandă consumul zilnic de 1,3 g sau mai mult de steroli și 3,4 g de stanoli, iar acestea pot fi combinate cu mese care conțin grăsimi saturate pentru eficiență.

Smoothie-uri cu lapte vegetal

Laptele pe bază de plante poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol prin conținutul de ingrediente care îl controlează. Pentru a prepara un smoothie cu lapte de soia sau de ovăz, amestecați 250 ml de lapte cu fructe sau legume care reduc colesterolul, cum ar fi bananele, strugurii, mango, prunele, varza, spanacul mic sau sfecla elvețiană. Această rețetă include și 2/3 cană de piure de dovleac.

Ce să eviți

Pentru a îmbunătăți nivelul colesterolului, persoanele trebuie să evite băuturile bogate în grăsimi precum cafeaua, ceaiul și smoothie-urile. Consumul zilnic a mai mult de 350 de grame de băuturi zaharoase poate reduce nivelul HDL și crește nivelul trigliceridelor.

Consumul redus sau moderat de alcool poate fi mai benefic pentru sănătatea inimii decât a nu bea deloc, deoarece poate contribui la creșterea nivelului de colesterol HDL.

Cu toate acestea, efectele alcoolului asupra nivelului de colesterol depind de factori precum tipul de consum, vârsta și sexul. Consumul excesiv de alcool crește, de asemenea, colesterolul, iar efectele sale adverse pot depăși beneficiile. Prin urmare, este esențial să evitați băuturile bogate în grăsimi saturate și să mențineți niveluri moderate de colesterol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel