Este vorba despre Cola Dietetică, şi conform însoţitorului de zbor, aceasta este una dintre cele mai frustrante comenzi pe care un pasager o poate face în aer.
Asta pentru că, prin comparaţie cu alte băuturi, aceasta se toarnă foarte greu. De altfel, conform clipului video urcat pe Tik Tok, însoţitorul de zbor arată că trebuie să aştepte şi să toarne de mai multe ori în acelaşi pahar băutura, din cauza spumei care se tot formează. "Urâm să o servim. Se toarnă mult prea greu", a spus acesta.
Clipul are peste 300.000 de vizualizări şi a devenit rapid viral.
Şi cei care au comentat au fost surprinşi să afle că o Cola Dietetică face mai multă spumă decât un suc obişnuit în aer. Există, însă, şi oameni care au criticat postarea.
"Deci de asta am primit un pahar cu gheaţă şi cutia de Cola? Chiar vă plângeţi cu privire la turnarea unui suc într-un pahar?", a arătat un internaut, notează DC News.
Explicaţia ştiinţifică. De ce Cola Dietetică face mai multă spumă în avion
Când deschidem o cutie de suc, CO2-ul din interior trece dintr-o stare de presiune ridicată în una de presiune scăzută. Astfel, se formează bule sau spumă. La altitudini ridicate, însă, sucul produce mai multe bule, care însă se disipă mai repede.
Diferenţa între spuma făcută de Cola dietetică şi lipsa ei din alte sucuri obişnuite este făcută de zahăr. Zahărul creşte vâscozitatea şi tensiunea la suprafaţă, permiţând Colei obişnuite să formeze bule mai mari, deci mai slabe, care se sparg mai repede.
Cola Dietetică, însă, formează bule mai mici, care se sparg mult mai greu.
9 alimente de care nutriționiștii nu se ating. Unele par sănătoase, dar nu sunt!
Iată 9 alimente pe care nutriționiștii nu le consumă și motivele:
1) Covrigii și covrigenii
„Covrigii sunt practic preparați din zahăr”, a explicat nutriționistul Cara Walsh, de la Medifast Weight Control Centers din California, SUA. „Produsul cu carbohidrați rafinați nu conține substanțe nutritive benefice pentru sănătate și nici nu te satură, de aceea atât de mulți oameni tind să mănânce în exces.”
2) Chipsuri vegetale
Chipsurile sunt prăjite, indiferent dacă sunt făcute din sfeclă sau cartofi. „Ingredientul dăunător nu este (neapărat) alimentul care este prăjit, ci grăsimile saturate și trans utilizate în procesul de prăjire”, spune dr. Adrienne Youdim, medic specialist în nutriție la Centrul pentru Nutriție din Beverly Hills. „În plus, majoritatea chipsurilor vegetale au cartofii enumerați ca prim ingredient și conțin aceeași cantitate de calorii ca chipsurile de cartofi obișnuite.
3) Smoothie-uri prefabricate
Smoothele prefabricate sunt adesea făcute folosind suc de fructe ca bază, ceea ce le face să conțină un conținut ridicat de zaharuri și calorii, spune nutriționistul Jacquelyn Costa, dietetician clinic la Temple University Hospital din Philadelphia. „Un smoothie comercial de jumătate de litru poate avea peste 200-1.000 de calorii, până la 30 de grame de grăsime și 15 până la 100 de grame de zahăr adăugat”, spune ea, conform womenshealthmag.com.
4) Produse din carne „falsă”
Produsele „din carne vegetală” sunt adesea o combinație de ingrediente discutabile, cum ar fi proteine din soia procesate și ultraprocesate, ulei de rapiță, colorant de caramel și gumă de xantan. „Dacă sunteți vegetarian sau vegan și vă bazați pe mese fără carne, alegeți surse întregi de proteine, cum ar fi fasolea, lintea, ouăle, lactatele, soia fermentată, nuci și semințe de cele mai multe ori”, sugerează Lauren Blake, nutriționist la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio.
5) Cafea și ceai îmbuteliat
Deși ar putea fi convenabile, cafele și ceaiuri pre-îmbuteliate sunt adesea pline de zaharuri adăugate sau înlocuitori de zahăr. „Nu le cumpăr niciodată, deoarece poți să obții cu ușurință caloriile recomandate într-o zi și cantitatea maximă de zahăr fără să-ți dai seama”, spune nutriționistul Brigitte Zeitlin, proprietarul BZ Nutrition din New York City.
6) Maioneza light (dietetică)
Este adevărat, maioneza dietetică are aproximativ jumătate din caloriile și grăsimile versiunilor clasice. Dar, ca și în cazul altor produse light sau diet, reducerea cantității de grăsimi e însoțită deseori de adăugarea de mai mult zahăr și alți aditivi pentru a compensa aroma. „Un pic de grăsime sănătoasă cu masa vă ajută să absorbiți substanțele nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, deci nu există niciun motiv pentru a ține musai la un conținut scăzut de grăsimi”, spune nutriționistul Karen Ansel, autorul volumului Healing Superfoods for Anti-Aging.
7) Băuturi dietetice
Sigur, trecerea laa băuturilor răcoritoare dietetice scade numărul de calorii și cantitatea de zahăr. Dar „zero calorii nu înseamnă un impact zero asupra corpului tău”, spune nutriționistul Christy Brissette, președinte al 80 Twenty Nutrition.
Înlocuitorii de zahăr pot provoca balonări și gaze, iar unele cercetări au constatat chiar că un consum mare sau regulat de sucuri dietetice ar putea favoriza supraalimentarea și ar putea duce la creșterea în greutate, precum și că poate crește riscul de osteoporoză și, eventual, chiar diabet de tip 2.
8) Batoanele proteice
La fel ca multe alimente procesate, batoanele proteice conțin adesea diferite forme de zahăr (sirop de sfeclă, sirop de orez brun, sirop de trestie), grăsimi în exces (ulei de sâmburi de palmier, ulei de floarea-soarelui), coloranți și arome artificiale. În plus, batoanele proteice conțin uneori compuși care provoacă gaze, cum ar fi sucraloza (un substitut al zahărului) și rădăcina de cicoare (un aditiv pentru fibre).
„Am constatat că un baton proteic nu mă satură la fel ca o masă și îmi este foame din nou, la scurt timp, indiferent câte grame de proteine sau de fibre scrie pe etichetă că ar conține”, a explicat nutriționistul Jess Cording.
9) Iaurturile cu fructe
Iaurtul este o modalitate ușoară de a obține mai multe bacterii probiotice bune pentru intestin împreună cu calciu, proteine și vitamina D. Dar evitați soiurile aromate și cele care au din start fructe în ele, deoarece mare parte din ele conțin mult zahăr adăugat încât e ca și cum ai mnca o prăjitură, a arătat nutriționistul Robin Foroutan, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică.
Iaurturile „ușoare” îndulcite artificial pot provoca balonare și gaze. În schimb, adăugați cu ,na dumneavoastră fructe în iaurtul simplu sau adăugați arome precum scorțișoară, extract de vanilie sau orice altceva vă place.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.