Băutura pe care ar trebui să o eviți înainte de culcare nu este cafeaua. Cu toții știm că cafeina prea aproape de ora culcării ne poate afecta calitatea somnului, dar și alte băuturi pot avea același efect.
Un expert a explicat ce ar trebui evitat înainte de a merge la culcare. Potrivit NHS, un adult sănătos ar trebui să doarmă în jur de șapte până la nouă ore pe noapte, iar există lucruri pe care le puteți face pentru a încerca să adormiți mai repede și să obțineți o calitate mai bună a somnului.
Alcoolul, de evitat înainte de culcare
Știm cu toții că evitarea cafeinei înainte de culcare este importantă, deoarece stimulantul ne poate ține treji ore în șir, dar un expert a împărtășit o altă băutură pe care ar trebui să o evităm înainte de culcare - alcoolul.
Experții în somn de la Bed Kingdom au dezvăluit posibile cauze ale insomniei, iar una dintre ele este legată de obiceiurile de consum de alcool și nicotină.
Vezi și: Trei alimente care favorizează apariția demenței. Macină creierul
"În timp ce alcoolul te poate face să adormi mai repede, consumat aproape de culcare poate provoca somn fragmentat și poate fi cauza trezirilor frecvente pe parcursul nopții. Studiile au arătat că un consum de alcool în patru ore înainte de culcare poate afecta negativ continuitatea și durata somnului, ducând la perioade mai lungi de "trezire după debutul somnului", în care te trezești pe parcursul nopții și ai dificultăți să adormi din nou.
Dacă întâmpini dificultăți în a rămâne adormit după ce ai băut seara, încearcă să îți bei ultima băutură cu aproximativ patru ore înainte să te culci pentru a te asigura că organismul tău a avut suficient timp să digere și să metabolizeze alcoolul înainte de a încerca să adormi" arată experții, potrivit Mirror.
Vezi și: De ce să mănânci o banană pe zi. Mihaela Bilic: Ține psihiatrul departe
Ce efect are consumul de alcool asupra somnului
Alcool - FOTO: Freepik@aetbvideo
Alcoolul este un depresor al sistemului nervos central care determină încetinirea activității cerebrale. Alcoolul are efecte sedative care pot induce senzații de relaxare și somnolență, dar consumul de alcool - în special în exces - a fost asociat cu o calitate și durată scăzută a somnului. Persoanele cu tulburări legate de consumul de alcool experimentează adesea simptome de insomnie. Studiile au arătat că utilizarea alcoolului poate agrava simptomele apneei de somn, potrivit Sleep Foundation.
Consumul moderat de alcool este în general considerat sigur, dar fiecare individ reacționează diferit la alcool. Prin urmare, impactul alcoolului asupra somnului depinde în mare măsură de individ.
Relația dintre alcool și somn a fost studiată încă din anii 1930, însă multe aspecte ale acestei relații rămân încă necunoscute. Un studiu din 2018 a comparat calitatea somnului în rândul subiecților care au consumat cantități variate de alcool:
Vezi și: Trei motive pentru care să bei apă caldă pe stomacul gol. Cât de caldă trebuie să fie, de fapt
Cantități mici de alcool: Consumul a mai puțin de două porții de alcool pe zi pentru bărbați sau o porție pe zi pentru femei a redus calitatea somnului cu 9,3%.
Cantități moderate de alcool: Consumul a două porții de alcool pe zi pentru bărbați sau o porție pe zi pentru femei a redus calitatea somnului cu 24%.
Cantități mari de alcool: Consumul a mai mult de două porții de alcool pe zi pentru bărbați sau o porție pe zi pentru femei a redus calitatea somnului cu 39,2%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.