Băutura fermentată, cu efect asupra E.coli. Poate fi consumată și de femeile însărcinate. Ce alte beneficii mai are

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bautura. FOTO: Freepik @ibrahimkavus
bautura. FOTO: Freepik @ibrahimkavus

Băutura poate fi consumată atât iarna, cât și vara. Are un gust specific, plăcut, cu efect și asupra sistemului nervos.

Braga este o băutură groasă, fermentată din malț, produsă de cele mai multe ori din mei, însă sunt zone în care se poate obține și din porumb sau grâu. Braga are un gust subtil acrișor, picant și un conținut foarte scăzut de alcool.

Întâlnită cel mai des în țările din Europa de Est și Orientul Mijlociu, precum Turcia, Kazahstan, Bulgaria și România, braga este o băutură populară de iarnă care seamănă cu lichiorul de ouă, dar o putem găsi și în sezonul cald, când ne oferă pe lângă conținutul de nutrienți și hidratarea de care avem nevoie.

Braga, beneficii pentru sănătate

Pe lângă gustul său delicios, braga este o doză de sănătate cu multe beneficii.

Conținutul de acid lactic, grăsimi, calciu, carbohidrați și nutrienți din bragă conduce la creșterea consistenței organoleptice și a digestibilității la fermentare.

Este o băutură sănătoasă și contribuie, de asemenea, la nutriția umană, stimulează sistemul imunitar și scade nivelul colesterolului. Braga conține vitamina A, B1, B2 și B6, nicotinamidă, calciu, fier, fosfor, zinc, sodiu, beta-glucan și fibre dietetice, arată un studiu realizat asupra bragăi, notează Science Direct. În plus, braga are o activitate inhibitoare a enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) pentru a regla tensiunea arterială.

Creșterea bacteriilor de acid lactic contribuie la creșterea concentrației de acizi grași liberi cu lanț scurt, , exprimată în principal prin acid acetic, care permite substanței să obțină aroma sa caracteristică și reduce creșterea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa și Enterococcus faecalis, și poate include posibili lactobacili ca probiotice.

Braga este eficientă asupra sistemului digestiv cu proprietățile sale peptice. În plus, ca sursă de vitamine, este o băutură ideală pentru cei care consumă multă energie în timpul zilei.

De asemenea, este recomandată femeilor însărcinate sau celor care au născut de curând, datorită proprietăților sale lactogene.

Este foarte eficient în tratamentul infecțiilor gâtului și ca regulator intestinal, datorită proprietăților sale antimicrobiene.

Astfel, două pahare de bragă pot asigura cu succes aportul zilnic de vitamine B al unui adult.

Dacă peste o cană de bragă mai groasă puneți și o mână de năut prăjit, puteți obține o masă sățioasă.

Gustul și mirosul plăcut al brăgii, precum și substanțele pe care le conține au efecte pozitive asupra sistemului nervos, având apacitatea de a calma sistemul nervos, epuizat și obosit din diverse motive, arată TRDergisi.

Vezi și: Bolile tiroidiene: cauze, simptome și tratament. Hipotiroidismul, mai frecvent la femei. Poiană: Prevalența, între 3,5 și 5,5% din întreaga populație

Meiul, conținut nutrițional

Meiul este un grup de boabe de cereale care aparțin familiei Poaceae, cunoscută sub numele de familia gramineelor.

Este consumat pe scară largă în țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia. Deși poate arăta ca o sămânță, profilul nutrițional al meiului este similar cu cel al sorgului și al altor cereale.

Meiul a câștigat popularitate în Occident deoarece nu conține gluten și se mândrește cu un conținut ridicat de proteine, fibre și antioxidanți

La fel ca majoritatea cerealelor, boabele de mei sunt boabe cu amidon - ceea ce înseamnă că sunt bogate în carbohidrați. În mod notabil, acestea conțin, de asemenea, mai multe vitamine și minerale.

O cană (174 de grame) de mei fiert conține:

- Calorii: 207

- Carbohidrați: 41 de grame

- Fibre: 2,2 grame

- Proteine: 6 grame

- Grăsimi: 1,7 grame

- Fosfor: 25% din doza zilnică (DZ)

- Magneziu: 19% din DZ

- Folat: 8% din DZ

- Fier: 6% din VD

Meiul furnizează mai mulți aminoacizi esențiali decât majoritatea celorlalte cereale. Acești compuși sunt componentele de bază ale proteinelor.

Mai mult, meiul are cel mai mare conținut de calciu dintre toate cerealele, furnizând 13% din doza zilnică la o ceașcă gătită (100 de grame), arată Healthline.

Veiz și: Demența cu corpi Lewy: cauze, simptome și diagnostic. Halucinațiile vizuale, printre primele semne ale bolii, afectează 80% dintre pacienți

Meiul, beneficii

Meiul este bogat în nutrienți și compuși vegetali, astfel că poate oferi multiple beneficii pentru sănătate.

Bogat în antioxidanți

Meiul este bogat în compuși fenolici, în special acid ferulic și catechine.

Aceste molecule acționează ca antioxidanți pentru a vă proteja organismul de stresul oxidativ dăunător.

Studiile la șoareci leagă acidul ferulic de vindecarea rapidă a rănilor, de protecția pielii și de proprietățile antiinflamatorii.

De asemenea, catechinele se leagă de metalele grele din fluxul sanguin pentru a preveni otrăvirea cu metale.

Poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge

Meiul este bogat în fibre și polizaharide non-amidonoase, două tipuri de carbohidrați nedigerabili care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, această cereală are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să vă crească nivelul de zahăr din sânge.

Poate ajuta la scăderea colesterolului

Meiul conține fibre solubile, care produc o substanță vâscoasă în intestin. La rândul său, aceasta reține grăsimile și ajută la reducerea nivelului de colesterol, deci și ra reducerea riscului de boli de inimă.

Indicat în dieta fără gluten

Meiul este o cereală fără gluten, ceea ce o face o alegere potrivită pentru persoanele cu boală celiacă sau pentru cei care urmează o dietă fără gluten.

Glutenul este o proteină care apare în mod natural în cereale precum grâul, orzul și secara.

Persoanele cu boală celiacă sau cu sensibilitate la gluten non-celiacă trebuie să îl evite, deoarece declanșează simptome digestive dăunătoare, cum ar fi diareea și malabsorbția nutrienților, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Entorsele la glezne: metoda RICE, parte din tratament. Ortoped: Umflătura poate să dureze până la un an de zile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel