Băutura care protejează creierul. Susține memoria și promovează fluxul sanguin

Monika Baciu |
Data publicării:
apa - FOTO: Freepik@ Sketchepedia
apa - FOTO: Freepik@ Sketchepedia

Aceasta este cea mai bună băutură pentru sănătatea creierului. Îl protejează de bolile neurodegenerative. În plus, pentru persoanele cu demență, această băutură este esențială.

Creierul uman, compus în mare parte din apă, joacă un rol esențial în funcționarea optimă a întregului organism. Aproximativ 75% din greutatea creierului este apă, ceea ce evidențiază importanța unei hidratări adecvate pentru menținerea sănătății cognitive.

Hidratarea corectă contribuie la îmbunătățirea concentrării, memoriei și echilibrului emoțional, prevenind simptome precum ceața mentală, oboseala și durerile de cap. În special pentru persoanele în vârstă și pacienții cu demență, menținerea unui nivel adecvat de hidratare este crucială pentru susținerea funcțiilor vitale și a calității vieții.

Consumul de apă, esențial pentru creier

Consumul de apă și funcția creierului sunt strâns legate. Peste 60% din corpul uman adult este compus din apă și fiecare sistem din corp depinde de o hidratare adecvată, inclusiv activitățile creierului și ale sistemului nervos.

Când pierzi prea multă apă, acest echilibru este perturbat. Celulele creierului își pierd eficiența. Cercetările au demonstrat că lipsa apei în creier poate afecta funcția memoriei pe termen scurt și rechemarea memoriei pe termen lung, precum și poate cauza o varietate de simptome, cum ar fi ceața cerebrală, epuizarea, durerile de cap, problemele de somn, stresul, furia și depresia, potrivit British Journal of Nutrition.

Vezi și: Semnul banal care arată că ai putea avea insuficiență cardiacă. Este asociat cu îmbătrânirea

Apa, esențială pentru creier - FOTO: Freepik

Apa, beneficii pentru întregul organism

Printre multiplele beneficii pentru sănătate, apa ajută la digestie și circulație, precum și la transportul și absorbția nutrienților și ajută la limitarea modificărilor temperaturii corpului într-un mediu cald sau rece. Consumul de apă poate îmbunătăți sănătatea creierului prin simpla creștere a fluxului sanguin și a oxigenului către creier, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește concentrarea și cogniția (susținând funcția memoriei) și ajută la echilibrarea stărilor de spirit și emoțiilor, reducând stresul și durerile de cap.

Creierele noastre nu au niciun fel de modalitate de a stoca apă, așa că atunci când corpurile noastre pierd mai multă apă decât cantitatea consumată, apare deshidratarea și funcția cognitivă este afectată. De fapt, studiile au demonstrat că deshidratarea prelungită cauzează scăderea în dimensiune și masă a materiei cenușii și poate cauza îmbătrânirea prematură a creierului.

Vezi și: De ce să aplici folie de aluminiu pe ferestre. Trei efecte majore

Deshidratarea ușoară, efect negativ asupra creierului

Într-un studiu din 2013 realizat de cercetătorii din Marea Britanie, s-a constatat că deshidratarea ușoară a avut un efect negativ asupra performanței creierului, în timp ce consumul de apă a îmbunătățit capacitatea participanților de a finaliza sarcinile care necesitau un răspuns rapid.

Deshidratarea este deosebit de frecventă în rândul persoanelor care trăiesc cu boala Alzheimer și alte demențe. În stadiile incipiente ale demenței, o persoană poate uita pur și simplu să bea pentru că este mai puțin sensibilă la sete și/sau nu își amintește când a consumat ultima dată o băutură.

Persoanele cu demență moderată au adesea dificultăți în a-și aminti mecanica modului de a bea, cum ar fi deschiderea robinetului sau chiar cum să pună lichidul într-un pahar. Riscul de deshidratare este cel mai sever în stadiile avansate ale demenței din cauza nerecunoașterii setei, a pierderii complete a setei sau a incapacității de a exprima setea altora.

Este important ca membrii familiei și îngrijitorii să învețe simptomele deshidratării, deoarece intervenția timpurie poate împiedica o problemă mică să devină una care pune viața în pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel