Băutura care dublează riscul de AVC în decurs de o oră. Crește presiunea din creier

Monika Baciu |
Data publicării:
alcool - FOTO: Freepik@ivhomich
alcool - FOTO: Freepik@ivhomich

Băutura care dublează riscul accidentului vascular cerebral este frecvent consumată. Medicii vin cu un avertisment sumbru. Băutura incriminată a fost asociată cu dublarea riscului de accident vascular cerebral în decurs de 1 oră.

Un accident vascular cerebral reprezintă o urgență medicală care necesită o intervenție rapidă. Cercetările au descoperit că doar o singură băutură poate crește de peste două ori riscul de accident vascular cerebral în decurs de o oră de la consum.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune medicală gravă și amenințătoare de viață care apare atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este întreruptă. Deciziile proaste privind stilul de viață pot declanșa un accident vascular cerebral, iar un studiu publicat în revista Stroke: Journal of the American Heart Association arată cât de rapid pot apărea aceste efecte negative.

Vezi și: Semnificațiile ascunse din spatele celor mai puternice dorințe alimentare. Ce trebuie să mănânci când ți-e poftă de ceva sărat sau dulce

Alcoolul, impact devastator asupra creierului

Riscul de accident vascular cerebral pare să se dubleze în prima oră după consumul unei singure băuturi, fie ea vin, bere sau băuturi spirtoase.

"Impactul alcoolului asupra riscului de accident vascular ischemic pare să depindă de cât și de des beți", a spus Murray A. Mittleman, M.D., Dr.P.H., autor principal al Studiului de debut al accidentului vascular cerebral (SOS) și director al Unității de Cercetare Epidemiologică Cardiovasculară la Centrul Medical Beth Israel Deaconess în Școala de Medicină Harvard din Boston, Massachusetts, potrivit Express.

Înainte de SOS, cercetătorii nu știau dacă consumul de alcool avea un impact imediat asupra accidentului vascular cerebral ischemic (cauzat de un cheag de sânge într-un vas de sânge din sau către creier), deși consumul moderat de alcool (mai puțin de două băuturi pe zi) ar putea potențial să scadă riscul pe termen lung.

Cercetătorii au intervievat 390 de pacienți cu accident vascular cerebral ischemic (209 bărbați, 181 femei) aproximativ trei zile după accidentul vascular cerebral, privind multe aspecte ale vieții lor.

Pacienții au fost excluși dacă accidentul vascular cerebral le afectase serios capacitatea de a vorbi sau dacă nu erau suficient de sănătoși pentru a participa. Paisprezece pacienți consumaseră alcool în decurs de o oră de la debutul accidentului vascular cerebral.

Vezi și: Durerile de cap, simptom al tumorilor cerebrale. Semnele care trebuie să te alarmeze

Alcoolul dublează riscul de AVC

Alcool - FOTO: Freepik@bondarenko_rimma

Comparativ cu momentele în care alcoolul nu era consumat, riscul relativ de accident vascular cerebral după consumul de alcool a fost de 2,3 ori mai mare în prima oră. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că riscul era de 1,6 ori mai mare în a doua oră și cu 30% mai mic decât la începutul studiului, după 24 de ore.

Modelele au rămas aceleași indiferent dacă participanții consumaseră vin, bere sau băuturi spirtoase. Atunci când cercetătorii au eliminat pacienții care fuseseră expuși altor potențiali declanșatori (cum ar fi exercițiile fizice intense sau consumul unei băuturi cu cofeină) înaintea accidentelor vasculare cerebrale, legătura cu alcoolul nu s-a schimbat.

Doar un participant consumase mai mult de două băuturi în ora precedentă accidentului vascular cerebral, iar eliminarea acestor date nu a modificat modelul.

"Dovezile privind consumul excesiv de alcool sunt consistente: atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, crește riscul de accident vascular cerebral. Dar descoperim că este mai complicat cu consumul de alcool în cantități mici până la moderate. Este posibil ca riscul crescut tranzitoriu de accident vascular cerebral cauzat de consumul moderat de alcool să fie depășit de beneficiile pe termen lung pentru sănătate", a spus Mittleman.

Vezi și: Primele semne ale amorțelii emoționale. Ce să faci dacă te simți detașat de lume și de propriile sentimente

Ce se întâmplă când consumi alcool

Imediat după consumul de alcool, presiunea sanguină crește, iar trombocitele devin mai lipicioase, ceea ce poate crește posibilitatea formării unui cheag. Cu toate acestea, consumul constant de cantități mici de alcool este asociat cu modificări benefice ale lipidelor din sânge și vase de sânge mai flexibile, ceea ce poate reduce riscul în general.

"În acest moment, nu avem suficiente dovezi pentru a spune că oamenii care nu consumă alcool ar trebui să înceapă, sau că cei care consumă cantități mici - în jur de o băutură pe zi - ar trebui să se oprească", a spus Mittleman.

Este important să se observe că descoperirile pot să nu se aplice pacienților cu accident vascular cerebral sever.

Vezi și: Când sunt recomandate statinele. Dr. Rodica Niculescu: Sunt foarte importante. Intră în medicația clasică și obligatorie

AVC, factori de risc invariabili

Nu este posibil să preveniți complet accidentele vasculare cerebrale, deoarece unele aspecte care cresc riscul nu pot fi schimbate. Potrivit NHS, acestea includ:

Vârsta - aveți mai multe șanse să suferiți un accident vascular cerebral dacă aveți peste 55 de ani, deși aproximativ unul din patru accidente vasculare cerebrale apar la persoane mai tinere.

Istoricul familial - dacă un membru apropiat (părinte, bunic, frate sau soră) a avut un accident vascular cerebral, riscul dvs. este probabil să fie mai mare.

Istoricul medical - dacă ați avut anterior un accident vascular cerebral, un atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau un atac de cord, riscul dvs. de accident vascular cerebral este mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel