Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Potrivit unui studiu publicat în Analele Medicinei Interne, persoanele care consumă cafea zilnic, cu sau fără zahăr, par să fie expuse unui risc mai mic de a muri mai devreme comparativ cu cei care nu beau deloc, notează The Guardian.
Conform British Coffee Association, în Marea Britanie se beau zilnic aproximativ 98 de milioane de cești de cafea, în timp ce în SUA se consumă 517 milioane de cești, conform National Coffee Association.
Studiile anterioare au sugerat că această băutură poate fi benefică pentru sănătate, consumul fiind asociat cu un risc mai mic de afecțiuni, de la boli hepatice cronice la anumite tipuri de cancer și chiar demență.
Potrivit actualului studiu, cercetătorii din China au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, cu sau fără zahăr, au prezentat un risc mai mic de deces pe o perioadă de 7 ani față de cei care nu sunt consumatori de cafea. Rezultate similare au fost și la celelalte tipuri de cafea, instant ori decofeinizată.
Fructul de 60 de bani care te face mai energic decât o ceașcă de CAFEA
Cea mai mare reducere a riscului, la cei care au băut 2 - 5 cești de cafea
Studiul, publicat în Analele Medicinei Interne, se bazează pe date de la peste 171.000 de participanți la UK BioBank - care a colectat informații genetice, despre stilul de viață și sănătate de la peste 500.000 de persoane de la începuturile sale în 2006, inclusiv detalii despre obiceiurile de consum de cafea ale participanților.
Potrivit sursei menționate, echipa a folosit date din certificatele de deces pentru a urmări participanții pentru o perioadă medie de șapte ani, începând cu 2009, timp în care au murit 3.177 de persoane.
După ce a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, etnia, nivelul de educație, statutul de fumător, cantitatea de activitate fizică, indicele de masă corporală și regimul alimentar, echipa a constatat că, în comparație cu cei care nu au băut această infuzie, persoanele care au consumat cafea neîndulcită au avut cel mai mic risc de deces.
Cea mai mare reducere, un risc de deces cu 29% mai mic, a fost observată în cazul celor care beau între 2,5 și 4,5 cești pe zi.
Reduceri ale riscului de deces au fost observate și în cazul cafelei îndulcite cu zahăr, cel puțin pentru cei care beau între 1,5 și 3,5 cești pe zi. Tendința a fost mai puțin clară în cazul persoanelor care au folosit îndulcitori artificiali.
Cafeaua, eficientă pentru slăbit. Bilic: Este incredibil ce efect pozitiv are
Ce spun specialiștii
Potrivit lui Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, dar care nu a fost implicat în acestă cercetare, a avertizat că rezultatele nu sunt clare, deși sunt interesante.
”Natura observațională a acestui nou studiu înseamnă că aceste concluzii sunt departe de a fi definitive. Acest lucru se datorează faptului că băutorii de cafea sunt în general mai înstăriți și au o viață mai sănătoasă decât cei care nu beau cafea și rămân neconvins dacă acești factori pot fi depășiți în studiile observaționale”, a spus Sattar.
Mai mult, acesta susține că dovezile genetice nu au legat cafeaua de niciun beneficiu important pentru sănătate.
"Aș sugera oamenilor să se limiteze la cafea sau ceai, de preferință fără zahăr, la care majoritatea oamenilor se pot adapta, și să încerce să facă toate celelalte lucruri despre care știm că vă mențin sănătoși - să se miște mai mult, să mănânce și să doarmă mai bine”, a mai spus Sattar.
Vezi și: Cafeaua, efecte secundare surprinzătoare. Când trebuie redus consumul de cafea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.