Băutorii de cafea au microbiote intestinale mai sănătoase

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Cafea FOTO: pexels.com
Cafea FOTO: pexels.com

Noile cercetări sugerează că băutorii de cafea au compoziții mai sănătoase de bacterii în intestin.

 

Noi cercetări pun în lumină efectul cafelei asupra microbiotei intestinale.
Din ce în ce mai multe cercetări vorbesc despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea. Consumul unei singure cani poate lupta împotriva grăsimilor nesănătoase, poate ușura inflamațiile asociate obezității sau chiar proteja creierul la bătrânețe, notează Medical News Today.

Mai mult, bea cel puțin trei căni de cafea în fiecare zi poate menține arterele sănătoase și suple, împiedicând o acumulare de calciu și evitând riscul de blocare.

Cafeaua ar putea ajuta și la combaterea diabetului prin îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și poate menține ficatul sănătos și „fericit".

Însă cum exact cafeaua produce toate aceste minunate beneficii pentru sănătate a rămas oarecum un mister.

Noile cercetări strălucesc mecanismele din spatele efectelor cafelei analizând legăturile dintre cafea și sănătatea microbiotei intestinale.

Dr. Li Jiao este autorul principal și corespunzător al studiului. Dr. Jiao este profesor asociat de medicină-gastroenterologie la Baylor College of Medicine din Houston, TX, și cercetător la Centrul pentru inovații în calitate, eficacitate și siguranță la Michael E. DeBakey VA Medical Center.

Dr. Shawn Gurwara, tot de la Baylor College, care este primul autor al lucrării, a prezentat concluziile la American College of Gastroenterology (ACG), reuniunea științifică anuală din 2019, care a avut loc la San Antonio, TX.

Efectele cafelei asupra intestinului

Analizele au arătat că băutorii mari de cofeină au avut un nivel ridicat al genurilor bacteriene Faecalibacterium și Roseburia, dar niveluri scăzute de Erysipelatoclostridium - un gen bacterian „potențial dăunător".

Echipa de cercetare a găsit aceste asociații indiferent de vârsta participanților sau de calitatea dietelor lor.

Deși face parte dintr-un intestin normal sănătos, nivelurile excesive de Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) pot fi dăunătoare.

Studii anterioare la oameni au legat E. ramosum cu sindromul metabolic, iar studiile la animale au găsit legături cu „reglarea sub control a glucozei intestinale subțiri și a transportatorilor de grăsimi", care au îmbunătățit obezitatea indusă de dietă.

Mai mult, cercetătorii acestui studiu au descoperit niveluri mai ridicate de alte bacterii „detectate frecvent în microbiomii intestinali" la consumatorii mari de cafea. Aceste bacterii au inclus Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia și diverse tulpini de Lachnospiraceae.

Autorii concluzionează:

"Consumul mai mare de cofeină a fost asociat cu o densitate și o uniformitate a microbiotei intestinale asociate cu mucoase și o abundență relativ mai mare de bacterii antiinflamatorii, cum ar fi Faecalibacterium și Roseburia și nivelurile mai mici de Erysipelatoclostridium potențial dăunătoare."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel