Bătrâni. Sănătatea fizică, asociată cu optimismul și starea psihică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Înaintarea în vârstă este corelată cu scăderea sănătății fizice și cognitive FOTO: pexels.com
Înaintarea în vârstă este corelată cu scăderea sănătății fizice și cognitive FOTO: pexels.com

Bătrânii îi îngrijorază pe americanii din generația mai tânără. Potrivit unui studiu, avansarea în vârstă este corelată cu scăderea sănătății fizice și mintale.

Zece mii de persoane care au fost născuți între aii 1946 și 1964, atunci când natalitatea a înregistrat o creștere foarte mare în Statele Unite, trec pragul de 65 de ani. Perioada denumită „baby boom” din cauza numărului mare de nașteri îi îngrijorează pe americani, pentru că până în 2029, întreaga generație, foarte mare, de altfel, ajunge la bătrânețe. Avansarea în vârstă este în general asociată cu scăderea sănătății cognitive, fizice și mintale.

Într-un nou studiu al adulților în vârstă care trăiesc independent în case de îngrijire continuă, cercetătorii de la Universitatea din San Diego, Școala de Medicină au analizat factorii distinctiv, cum ar fi înțelepciunea, singurătatea, venitul și calitatea somnului, impactul pentru starea de bine sau rău fizic și psihic a persoanelor în vârstă, potrivit medicalxpress.com.

În numărul din 8 mai 2019 al American Journal of Geriatric Psychiatry, o echipă de cercetare condusa de Dilip Jeste, cercetător principal al studiului, profesor la UC San Diego Școala de Medicină și director al UC San Diego Center for Healthy Aging, a constatat că sănătatea fizică se corelează atât cu funcția cognitivă, cât și cu sănătatea mintală.

Starea fizică și mentală la vârstnici, legată de optimism și condiții de viață

În mod specific, funcția cognitivă a fost semnificativ asociată cu mobilitatea fizică, înțelepciunea și satisfacția de viață. Sănătatea fizică a fost asociată cu bunăstarea mentală, rezistența și vârsta mai mică. Sănătatea mintală a fost legată de optimism, auto-compasiune, venituri și niveluri mai scăzute de singurătate și tulburări de somn.

"Continuarea îngrijirii în comunităților de seniori este importantă pentru studierea și promovarea sănătății la adulții în vârstă", a spus Jeste. „Majoritatea oamenilor se concentrează asupra bolilor și a factorilor de risc, cum ar fi vârsta înaintată, dieta nesănătoasă și lipsa activității. Acestea sunt, bineînțeles, importante, dar trebuie să ne concentrăm și pe domeniile care alcătuiesc întreaga persoană”, a mai spus el.

"Trasaturile psihologice, cum ar fi optimismul, reziliența, înțelepciunea și compasiunea, s-au dovedit a fi de protecție, în timp ce singurătatea părea a fi un factor de risc. O femeie de 85 de ani poate funcționa mai bine decât una la o vârstă de 65 de ani, datorită protecției și lipsei factorilor de risc.“

În societatea modernă, spune co-autorul Danielle Glorioso - director executiv al UC San Diego Center for Healthy Aging - persoanele în vârstă nu primesc întotdeauna sprijinul membrilor mai tineri ai familiei, care pot servi ca îngrijitori.

"Membrii mai tineri ai familiei au locuri de muncă și copiii de care trebuie să aibă grijă", a spus Glorioso. "Adulții mai în vârstă trebuie să aleagă între a rămâne acasă și a se simți singuri, sau trecerea la un sistem de îngrijire socială. Decizia complexă este afectată de un număr mare de factori, inclusiv costul financiar al locuințelor senior", a spus el.

Studiul, doar un prim pas

Sudiul a fost efectuat la 112 rezidenți, cu o vârstă medie de 84 de ani. 68% erau femei; 69 % aveau o educație la nivel de colegiu; 41% au fost căsătoriți; iar 72% au raportat venituri totale anuale de peste 50.000 de dolari.

Jeste a spus că sunt necesare mai multe studii care implică eșantioane diverse de adulți mai în vârstă, pentru a determina dacă variabilele psiho-sociale și alte sunt riscuri potențiale sau factori de protecție legați de sănătatea cognitivă, fizică și psihică și boli.

"Scopul final ar fi acela de a dezvolta noi intervenții bazate pe o astfel de cercetare. Centrele ar trebui să includă activități care abordează aspecte fizice, sociale și mentale pentru populația îmbătrânită."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel