Bătăturile la picioare sunt o problemă frecventă și neplăcută, adesea provocată de purtarea unor pantofi sau papuci nepotriviți. Această afecțiune se manifestă prin apariția unor zone îngroșate, dure pe piele, cauzate de presiunea și frecarea constantă. Deși sunt frecvent întâlnite, bătăturile pot provoca disconfort semnificativ și chiar durere.
Foto: Freepik @kuprevich
Principala cauză a bătăturilor este purtarea unor încălțăminte care nu se potrivesc corect cu forma piciorului.
Pantofii prea strâmți, prea largi sau cu tocuri înalte pot mări presiunea asupra anumitor părți ale piciorului, ducând la formarea bătăturilor. De asemenea, papucii fără suport adecvat pentru arcadă pot contribui la această problemă.
Persoanele care petrec mult timp în picioare, precum și cele cu anumite deformări ale piciorului, cum ar fi monturile, sunt mai predispuse la dezvoltarea bătăturilor.
"O bătătură, adică îngroșarea tegumentului apare oriunde există presiune anormală.
Foto: Freepik @gstockstudio
Orice afecțiune a piciorului care schimbă felul în care calci și apar zone în care presiunea e mai mare decât ar putea să tolereze pot duce la apariția unei bătături.
Și la monturi, la boala Hallux valgus, apar bătături", a declarat Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.
Bătăturile se prezintă sub formă de zone îngroșate, dure, de culoare galbenă sau gri. Ele pot fi sensibile la atingere și pot provoca durere când sunt presate. În unele cazuri, pot apărea și fisuri sau răni în zona afectată.
Unde apar bătăturile de obicei și ce trebuie să faci ca să nu mai apară
Foto: Freepik
"Apar bătături la baza degetului mare, acolo unde te presează pantoful. Apar bătături la baza degetelor mici, pe talpă pentru că degetele mici din cauză că degetul mare s-a deformat și nu-și mai face treaba lui, mecanic vorbind, sunt supuse unei presiuni anormal de mari.
Pot să apară bătături la baza degetului mic pe partea exterioară a piciorului, pentru că au tendința pacienții să meargă pe o parte ca să nu-i doară zona montului", a conchis medicul.
Tratamentul bătăturilor include folosirea de încălțăminte confortabilă și potrivită, care să nu pună presiune excesivă pe picioare. Tampoanele de protecție sau branturile ortopedice pot ajuta la distribuirea greutății corpului mai uniform pe picior.
Pentru a preveni apariția bătăturilor, este esențial să se aleagă încălțăminte confortabilă, cu suport adecvat, și să se evite pantofii care pun presiune pe picioare. De asemenea, o bună igienă a picioarelor și utilizarea regulată a cremelor hidratante pot contribui la menținerea sănătății pielii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.