O bășică este un mic buzunar de lichid care se formează pe o zonă a corpului.
Aceste bubițe pot varia ca mărime și pot apărea din diferite motive. Puteți dezvolta una după o arsură a pielii, o infecție cu ciuperci sau bacterii, pantofi, o mușcătură de insecte sau un traumatism. În funcție de localizarea sa, o bubiță poate interfera cu sarcinile normale, de zi cu zi. De exemplu, dacă aveți o bășică pe picioare, este posibil să aveți dificultăți în a merge, a face exerciții fizice sau a sta în picioare pentru perioade lungi de timp.
Bășicile se dezvoltă în mod obișnuit pe picioare. Din fericire, mai multe tratamente la domiciliu pot ameliora disconfortul și pot scădea riscul de apariție repetată a bășicilor.
Cauzele apariției bășicilor pe picioare
Dacă aveți bășici pe picioare, este posibil ca frecarea să fie vinovată. Mersul pe jos sau statul în picioare timp de mai multe ore pe zi exercită presiune asupra călcâielor, tălpilor și degetelor de la picioare. Cu cât stați mai mult timp în picioare în timpul zilei, cu atât crește riscul de a avea bășici la picioare.
Desigur, nu toți cei care merg sau stau în picioare pentru perioade lungi de timp dezvoltă bășici. În multe cazuri, aceste bule pline de lichid sunt rezultatul unor pantofi prost ajustați. Pantofii care se potrivesc prea strâns sau prea lejer se pot freca de piele. Acest lucru provoacă fricțiune și, ca urmare, se acumulează lichid sub stratul superior al pielii.
Umiditatea excesivă sau transpirația pot declanșa, de asemenea, aceste bule de piele. Acest lucru este frecvent în timpul anotimpurilor calde în rândul sportivilor, în special al alergătorilor. Se formează vezicule mici atunci când transpirația înfundă porii din picioare.
Bășicile de la picioare se pot dezvolta, de asemenea, după o arsură solară. Alte cauze posibile ale bășicilor la picioare includ:
- degerături
- reacție alergică
- expunerea la substanțe chimice (produse cosmetice sau detergenți)
- infecții fungice
- varicela
- infecție bacteriană
- herpes
- eczeme dishidrotice
O bășică la picior cauzată de fricțiune se rezolvă de obicei în câteva zile cu tratamentele de acasă.
Din păcate, unele vezicule nu răspund la tratamentele de acasă sau se agravează în timp. Consultați un medic dacă o bășică provoacă dureri severe sau împiedică mersul. De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă febra, greața sau frisoanele însoțesc o bășică la picior. Acesta poate fi un semn al unei infecții.
Medicul poate să dreneze bășica folosind un ac steril. Dacă suspectează o infecție, acesta poate examina o mostră de lichid pentru a determina cauza.
Bășici la picioare - cum să le tratezi acasă
S-ar putea să fiți tentat să scobiți sau să spargeți o bășică, un lucru complet greșit.
Ar trebui să lăsați o bășică intactă, deoarece o bășică deschisă se poate infecta. Acoperirea bășicii cu un bandaj adeziv vă poate ajuta să vă protejați bășica în timp ce se vindecă.
Dacă lăsați o bășică singură, aceasta se poate întări și dispărea în cele din urmă. Până când se întâmplă acest lucru, bubița poate fi incomodă, în funcție de mărimea ei. Deși nu ar trebui să spargeți o bășică, drenarea în siguranță a bășicii poate oferi ușurare.
Iată care sunt pașii pentru a scurge corect o bășică acasă:
- Spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun antibacterian.
- Folosind un tampon de bumbac, dezinfectați un ac cu alcool de frecare.
- Curățați vezica cu un antiseptic.
- Luați acul și faceți o mică înțepătură în bășică.
- Lăsați lichidul să se scurgă complet din bășică.
- Aplicați unguent sau cremă antibacteriană pe veziculă.
- Acoperiți vezica cu un bandaj sau tifon.
- Curățați și aplicați din nou unguent antibacterian zilnic. Păstrați bășica acoperită până când se vindecă.
- Cum să previi apariția unei bășici la picioare
Prevenirea bășicilor pe picioare implică abordarea cauzei care stă la baza acestora. Dacă dezvoltați o bășică din cauza frecării, purtarea unor pantofi potriviți corespunzător este prima linie de apărare. Dacă picioarele se freacă de-a lungul unei anumite zone specifice a pantofului, purtarea unei tălpi interioare poate oferi o căptușeală suplimentară și reduce frecarea.
- Cumpărați șosete care elimină umiditatea
Dacă un produs cosmetic (pudră, loțiune, săpun) sau un alergen vă declanșează bășici la picioare, evitarea agentului iritant reduce probabilitatea apariției de noi bășici. Pentru bășicile cauzate de o afecțiune medicală, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele tratamente. Dacă tratați o problemă subiacentă, este posibil să vă reduceți riscul de apariție a bășicilor, potrivit Healthline.
3 remedii naturale pentru a trata bășicile de la picioare
1. Aloe vera
Frunzele de aloe vera conțin o substanță asemănătoare unui gel, care este bine cunoscută pentru proprietățile sale de vindecare.
Un studiu arată cum compușii din interiorul gelului de aloe vera reduc inflamația, cresc producția de colagen și stimulează regenerarea celulară, ceea ce poate promova o vindecare mai eficientă a rănilor.
Potrivit concluziilor unui studiu randomizat controlat din 2018, gelul de aloe vera a îmbunătățit vindecarea la persoanele care au suferit operații de grefare a pielii pentru răni de arsură. Deși gelul de aloe vera a demonstrat beneficii impresionante de vindecare, acesta nu a dus la ameliorarea semnificativă a durerii.
Oamenii pot cumpăra unguente și produse pentru piele care conțin aloe vera fără prescripție medicală. De asemenea, pot aplica gelul pur de aloe vera direct pe bășică.
Oamenii ar trebui să rețină că niciunul dintre aceste studii nu a analizat aloe vera pentru bășicile de fricțiune. Nu există nicio garanție că aloe vera ar oferi mai multe beneficii decât ceva precum vaselina simplă sau să nu folosești nimic.
Cu toate acestea, având în vedere riscul scăzut al oricăror efecte secundare, ar putea merita încercat.
2. Calendula poate îmbunătăți vindecarea pielii, deoarece conține mai mulți antioxidanți.
Calendula provine din plantele de gălbenele. Conține mai mulți antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației și la creșterea vindecării pielii.
Deși calendula pare sigură pentru uz extern, poate provoca dermatită de contact. Persoanele care folosesc calendula pentru prima dată ar trebui să testeze o cantitate mică pe piele înainte de a o folosi pentru a trata bășicile sau alte zone sensibile ale pielii.
3. Uleiul de nucă de cocos
Uleiul de nucă de cocos conține acid lauric, un tip de acid gras care poate hidrata pielea și reduce inflamația. Ca urmare, uleiul de cocos poate promova repararea țesuturilor și crește vindecarea rănilor.
Oamenii pot înmuia un tampon de bumbac în ulei de nucă de cocos topit și pot bate ușor uleiul pe bășică, potrivit Medical News Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.