Bârfele, îmbolnăvire sigură. De ce bârfim și ce boli riscăm. Radu Leca: Românii sunt bârfitori, ne place să bârfim. Bârfitorul vrea să-și simtă valoarea, dar se minte singur

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
barfele - FOTO: Freepik@peoplecreations
barfele - FOTO: Freepik@peoplecreations

Bârfele fac parte din cotidian, doar că acestea au efecte negative asupra creierului, a stimei de sine și nu numai.

Bârfele au efecte negative asupra sănătății. Îți afectează creierul și stima de sine. Bârfele, zvonurile și fake-news-urile ne influențează în mod negativ sănătatea. În timp ce majoritatea le consideră inofensive, acestea vă pot afecta sănătatea.

A învăța să faci diferența dintre fapt și ficțiune poate fi un adevărat impuls - atât mental, cât și fizic.

De ce bârfim

Am vrut să aflăm de ce bârfim. Specialiștii susțin că face parte din ADN-ul nostru ca popor. Numai că toate acestea au un impact negativ asupra creierului, ne-a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

”Românii sunt bârfitori. Ne place să bârfim pentru că ne simțim neputincioși. Noi ne simțim neputincioși, iar imaginea noastră în familie, în societate și la nivel de structură academică, în cazul în care este nulă sau nesemnificativă trebuie să primească un ajutor. Bârfa reprezintă unul dintre principalele ajutoare ce favorizează o imagine îmbunătățită asupra subiectului pentru o perioadă scurtă de timp. 

Atunci, subiectul se folosește de această îmbunătățire scurtă de timp ca să simtă valoarea. Până la urmă se minte singur pentru că trăiește într-o iluzie”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca. 

Ce se întâmplă când bârfele sau zvonurile nu sunt inofensive. Ce se întâmplă dacă acestea dăunează reputației cuiva, mijloacele de trai sau viața personală. Dacă ești ținta bârfelor ce faci?

Bârfa este atunci când iei zvonuri - acele informații neconfirmate - și le transmiți, răspândind ceea ce ar putea fi "fake news". Ceea ce poate fi surprinzător este cât de dificil poate fi să spui un zvon și bârfă din adevăr. 

În funcție de puterea sentimentelor tale, povestea și reacția pe care ți-a lăsat-o, bârfele își pot pune amprenta asupra ta. S-ar putea chiar să vă amintiți aceste sentimente dacă vedeți o altă poveste despre același subiect.

Bârfele, când devin periculoase

Zvonurile și bârfele par inofensive, uneori aproape distractive și mereu de actualitate. Dar există un punct în care acestea pot deveni dăunătoare pentru sănătatea ta.

Acestea pot veni sub forma unor zvonuri sau bârfe neadevărate despre tine, o persoană dragă sau o persoană cunoscută. De asemenea, poate veni prin reacții la cuvinte sau o imagine care a fost postată pe rețelele de socializare. Aspectul fizic, politica și problemele financiare pot deveni, de asemenea, subiectul bullying-ului online.

Bârfele pot implica aproape orice subiect. Bârfa este ușor diferită de un zvon. De obicei, bârfa implică un detaliu, ceea ce înseamnă că informațiile sunt șocante sau personale. Mai mult, bârfa este de obicei răspândită în spatele unei persoane și poate fi foarte dureroasă.

Bârfa implică, de obicei, dragoste, relații, sex și alte probleme despre care oamenii de obicei nu vorbesc public. În plus, bârfa provoacă aproape întotdeauna durere și umilință pentru persoana despre care este vorba. Oamenii împărtășesc bârfe fără să se gândească la modul în care ar putea avea un impact asupra persoanei despre care este vorba.

Bârfele, cum îți afectează sănătatea

Bârfele vă pot afecta sănătatea. Puteți experimenta stări de:

- Extenuare

- Anxietate

- Depresie, potrivit WEBMD.

Mai mult, toată această discuție poate degenera la violență fizică. Atunci când nu este abordată, aceasta poate provoca, de asemenea, probleme de sănătate fizică și mentală pe termen lung, inclusiv:

- Depresia clinică

- Tulburare de stres post-traumatic

- Atacuri de panică

- Vină

- Suicid

Ce puteți face

Dacă sunteți subiectul unui zvon, al bârfelor sau bullying-ului, este important să rețineți că nu orice fel de tachinare este bullying. Dar când escaladează până în acel moment, nu răspunde. Tăiați-le accesul, blocați apelurile și textele și blocați-le accesul pe rețelele de socializare.

Luați legătura cu furnizorul de servicii internet în cazul în care abuzul vine prin intermediul unui site web sau al smartphone-ului dvs. De asemenea, puteți contacta poliția. Există legi împotriva hărțuirii, urmăririi și comportamentului amenințător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel