Bărbia dublă poate fi un semn de creștere în greutate sau de obezitate, însă probleme legate de greutate nu sunt întotdeauna cele care duc la apariția gușii, ce are un aspect mai puțin plăcut, în special pentru femei.
Bărbia dublă, cauze
Apariția bărbiei duble este o combinație de factori, iar înțelegerea acestora poate ajuta persoanele cu gușă să scape de această problemă inestetică.
Vârsta. Pielea își pierde din elasticitate, cu trecerea anilor, organismul produce în mod natural colagen până la 25 de ani, iar după această vârstă începe să scadă, însă la femei scade mai mult după menopauză. Colagenul este proteina structurală majoră care are rolul de a permite, printre altele, pielii să se întindă.
Dieta și greutatea. Deși creșterea în greutate nu este întotdeauna cauza bărbiei duble, aceasta poate contribui la apariția bărbiei duble.
O dietă bogată în calorii, alimente procesate și grăsimi nesănătoase poate influența creșterea în greutate și, de asemenea, o bărbie dublă.
Genetica. Genele pot juca un rol în apariția bărbiei duble la oameni. Orice persoană cu un istoric familial de piele cu puțină elasticitate sau bărbie dublă ar putea fi mai predispusă să dezvolte ea însăși una.
Postura. O postură proastă poate slăbi mușchii gâtului și ai bărbiei. Acest lucru poate contribui la apariția bărbiei duble în timp, deoarece pielea din jur își pierde elasticitatea atunci când mușchii nu sunt folosiți.
”Toți suntem preocupați de aspectul bărbiei duble. Fie că vorbim de generația Instagram, persoane tinere care au genetic, de fapt, dezvoltată gușa, moștenesc pe unul dintre părinți, dar vorbim și de persoane care, odată cu înaintarea în vârstă, observă că parcă toată fața se lasă și grăsimea se adună pe linia mandibulară”, a explicat dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog la Vorbește lumea de la Pro Tv.
Vezi și: Care sunt alimentele de post ce trebuie evitate. Popescu: Împreună devin o bombă calorică
Bărbia dublă, tratamente
Pentru a remedia bărbia dublă, una dintre cele mai la îndemână soluție este cu ajutorul exercițiilor fizice, care să vină în sprijinul tonifierii musculaturii bărbiei.
Concret, se poate lăsa capul pe spate, astfel încât să se întindă mușchii gâtului, apoi se aduce capul cu bărbia în piept, și se fac mai multe repetări. De asemenea se poate folosi o minge, pe care o puteți poziționa între bărbie și baza gâtului și se apasă pe ea, cu putere, încordând musculatura gâtului.
Măștile de față pot ajuta și ele la întărirea pielii și la reducerea aspectului bărbiei duble. Astfel, printre cele mai indicate sunt măștile cu glicerină și măștile cu cafea sau ceai verde.
De asemenea, și dieta este o variantă pentru a scăpa de bărbia dublă, însă aceasta prezintă dezavantajul că puteți rămâne cu surplus de piele, ceea ce ar putea face zona la fel de inestetic.
Bărbia dublă, înainte și după tratament. FOTO: Freepik @aleksrybalko
Potrivit medicului Dana Bratu există posibilitatea ca bărbia dublă să dispară, printr-un tratament, lipoplastia asistată cu radiofrecvență, care lucrează în două direcții: topește grăsimea localizată la nivelul gușii, respectiv refacerea fermității pielii.
Mai mult decât atât, susține medicul, acest tratament poate fi aplicat și în zonele cu depozite de grăsime, pe brațe sau la nivelul abdomenului, acolo ”unde dieta și sportul nu sunt suficiente”.
Legat de riscurile acestui tip de intervenție, medicul susține că acestea sunt minore. ”Anestezia este locală, pacienții se pot întoarce acasă a doua zi, nu trec prin traume sau disconfort.
Față de o liposucție clasică, aici pacienții nu rămân cu denivelări, ci pielea este foarte netedă.
Procedura este foarte simplă și presupune încălzirea țesutului adipos profund, astfel încât celulele adipoase să poată fi eliminate, în mod natural, în următoarele săptămâni de către organism. În plus avem și acest efect de fermitate foarte bun și nu se rămâne cu piele laxă”, a mai spus medicul.
Gușa polinodulară, cauze și tratament. Medic: Pot să aibă tulburări ale vocii, să răgușească, să aibă o tuse iritativă, un aspect inestetic al gâtului
Gușa polinodulară este asociată cu un risc mai mare de cancer tiroidian. Cu toate acestea, cercetătorii nu înțeleg încă legătura dintre cele două. Dacă aveți o gușă polinodulară, medicul dumneavoastră vă va verifica cel mai probabil și pentru cancerul tiroidian.
Gușa polinodulară, diagnostic
Dr. Dana Roxana Boanță, medic specialist Chirurgie generală, supraspecializată în chirurgia endocrină cervicală, cu competență în ultrasonografie generală a explicat ce este gușa polinodulară și care sunt principalele simptome cu care se confruntă pacienții.
”De obicei, primesc diagnosticul de gușă polinodulară acei pacienți în tiroida cărora se identifică modificări de structură și anume, țesutul tiroidian normal este înlocuit de noduli care pot fi de tip solid, chistic sau mici. Acești noduli înlocuiesc țesutul tiroidian normal și pot să fie în număr foarte mare, dar ca să vorbim de gușă polinodulară trebuie să fie cel puțin doi. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.