Bărbații, testare HPV. Medic: Ei sunt purtători sănătoși și infectează și alte femei. Pot face cancere rectale și de cavitate bucală, de faringe, de limbă, de amigdală

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
barbatii - FOTO: Freepick@tayhifi5
barbatii - FOTO: Freepick@tayhifi5

Bărbații ar trebui să fie și ei testați HPV. De cele mai multe ori ei sunt purtători sănătoși și transmit boala partenerelor.

Bărbații care au avut relații intime cu femei care au fost testate pozitiv la virusul HPV ar trebui să fie și ei testați. Potrivit specialiștilor, bărbații sunt purtători ai virusului și pot transmite boala. În plus, virusul HPV poate determina mai multe tipuri de cancer și la bărbați, nu doar la femei. 

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial și al doilea în Uniunea Europeană și în România, după cancerul de sân. 

Cancerul de col uterin, depistat prin testări specifice

Dr. ginecolog, Virginia Țârlea, a explicat că testul Babeș Papanicolau, alături de testarea HPV sunt metode eficiente pentru depistarea unor leziuni precanceroase. Mai mult, testul Babeș Papanicolau ar trebui realizat în primul an de la debutul vieții sexuale. 

”Testul Babeș Papanicolau este un test care până nu demult se făcea ca unic test de screening pentru detecția leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin și trebuia făcut la un an, cel puțin de la debutul vieții sexuale. În prezent, nu mai este singurul test care se face pentru depistarea cancerului de col uterin.

Se face și testul HPV, dar pe lângă această depistare activă a cancerului prin testul Babeș Papanicolau și testul HPV mai sunt și teste de monitorizare a leziunilor deja existente ale colului uterin, cu sau fără tratament în prealabil. Se face până după vârsta de 65 de ani sau cât timp femeia este activă sexuală.

Vezi și: La ce oră este indicat să te culci și la ce oră e bine să te trezești

Primul test HPV trebuie făcut la un an de la debutul vieții sexuale pentru că se pozitivează la 3-6 luni de la contactul cu partenerul infectat. După aceea, dacă este negativ se face din 3 în 3 ani. Se face, de asemenea, ca test de urmărire al leziunilor deja depistate sau al infecției. Infecția se poate negativa și spontan, poate fi și tranzitorie și, prin urmare, dacă repetăm un test negativ la un an, putem să observăm că este negativ fără să fi făcut un tratament”, a explicat medicul ginecolog la Digi 24.

Bărbații, testați 

Nu doar femeile trebuie să realizeze testul HPV. Acesta ar trebui făcut și de bărbați. Mai ales de cei ale căror partenere au fost depistate cu infecția HPV. Riscurile pentru bărbați sunt ridicate. Pot face diferite tipuri de cancer din cauza acestei infecții. 

”Sunt multiple motive pentru care trebuie testați și partenerii. Cel mai important este acela că, de cele mai multe ori, ei sunt purtători sănătoși și infectează și alte femei sau reinfectează partenerele care deja sunt negativate. Bărbații nu sunt numai purtători. Pot face boala, pot face infecția HPV, care pot determina și alte leziuni, cu alte localizări decât cele genitale. Pot face cancere anale, rectale și de cavitate bucală, de faringe, de limbă, de amigdală. Prin urmare, și ei trebuie testați, tratați și monitorizați”, a mai explicat medicul. 

Vezi și: Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

Vaccinarea anti-HPV, esențială și în cazul băieților

Vaccinarea fetelor și a băieților cu virusul anti-HPV ar putea duce la eradicarea cancerului de col uterin.

”Ca toate vaccinările, este o metodă de profilaxie primară, adică vaccinarea ne ferește de infecția cu agentul patogen care poate să determine boala. Împreună cu testarea HPV, testarea Babeș Papanicolau, vaccinarea efectuată în masă, prin programe naționale, la fete și băieți la vârsta de 12-13 de ani, va eradica și în România, cancerul de col uterin”, a mai explicat medicul Virgina Țârlea.

Vezi și: Infecţia cu virusul West Nile, simptome. Medic: Pe lângă sechelele mai severe motorii şi cognitive, altele mai includ tremor, anomalii ale capacităţii motorii

Vaccinarea anti-HPV, regândită. Rafila: Se poate face printr-o schimbare de politică ce duce la compensarea vaccinurilor

Vaccinarea anti-HPV s-ar putea realiza după noi baze. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat că se are în vedere o schimbare de politică, ce ar putea duce la compensarea vaccinurilor. În prezent, vaccinarea anti-HPV se realizează după o strategie care a fost gândită în anul 2008.

”Vârsta a fost extinsă la 18 ani. Eu cred că, dacă reuşim să vaccinăm toate fetele cu vârsta de până la 18 ani, ar fi o performanţă foarte bună. Pentru viitor, însă, dezvoltarea acestui program de vaccinare, în opinia mea, trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândit, de exemplu, în anul 2008, când ştiţi bine că a fost un eşec major din motive pe care nu vreau să le mai comentez.

În acest moment, important este să învăţăm din greşeli şi să oferim fetelor din această ţară protecţie împotriva unei boli – infecţia cu HPV – care generează un număr mare de îmbolnăvire de cancer de col uterin şi un număr mare de decese

Cred că soluţia, inclusiv accesul la acest vaccin pentru alte grupe populaţionale, se poate face printr-o schimbare de politică ce duce la compensarea vaccinurilor. Aceste vaccinuri se administrează la copiii de 0-1 an, se administrează la fete începând cu vârsta de 10 ani şi cred că un program care să asigure compensarea, eventual diferenţiat”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel