Bărbații cu chelie, mai expuși la a dezvolta cancer. Care este greșeala pe care o fac

Monika Baciu |
Data publicării:
barbatii cu chelie - FOTO: Freepik@fabrikasimf
barbatii cu chelie - FOTO: Freepik@fabrikasimf

Bărbații cu chelie sunt mai expuși la a dezvolta cancer. Medicii arată care este cea mai frecventă greșeală pe care o fac aceștia. 

Bărbații cu chelie sunt mai predispuși la a face cancer. Pentru unii, a fi chel este o alegere. Dar pentru alții, este o moștenire genetică. Dar care este legătura dintre chelie și cancer.

Capul chel înseamnă mai multă expunere la UV

Potrivit unui studiu din 2017 realizat de National Institutes of Health, "chelia  nu a fost asociată în mod semnificativ cu riscul de melanom incident, dar a fost asociată în mod semnificativ cu un risc crescut de carcinom cu celule scuamoase (SCC) și carcinom bazocelular”.

Analizele în funcție de locurile corpului au găsit asocieri semnificative între chelie frontală plus chelie moderată sau severă la vertex și riscul de melanom și carcinom cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului. Asocierile au fost deosebit de puternice pentru melanomul scalpului și carcinomul cu celule scuamoase la nivelul scalpului, dar nu și pentru locurile de la nivelul capului și gâtului altele decât scalpul. Nu au fost disponibile informații privind localizările corporale pentru carcinom bazocelular, potrivit Skin Cancer.

Conform studiului, ”în concluzie, chelia masculină poate fi asociată cu un risc crescut de cancer de piele, dar asocierile pot exista doar pentru cele care apar la nivelul capului și gâtului, în special la nivelul scalpului”.

De fapt, cercetările arată că razele UV dăunătoare ale soarelui (lumina ultravioletă care radiază în mod natural de la soare) reprezintă cel mai important factor de risc de mediu pentru toate tipurile de cancer de piele, precum și pentru îmbătrânirea prematură a pielii.

Acest lucru se datorează faptului că razele UV pot modifica ADN-ul din celulele pielii. În timp, această deteriorare poate face ca aceste celule să înceapă să crească necontrolat, ceea ce duce la apariția cancerului de piele, potrivit Patient.

Vezi și: De ce să pui o sticlă cu apă congelată în dormitor. Efectul uimitor pe care îl are asupra somnului

Bărbații cu chelie, țintă pentru soare

Un cap chel înseamnă mai puțin păr, deci mai multă expunere la UV pe scalp. Un cap chel este, de fapt, o țintă uriașă pentru soare. Din fericire, există câteva soluții destul de simple pentru a vă proteja și a vă feri capul chel de cancerul de piele.

- Aveți întotdeauna o pălărie.

- Folosiți o cremă de protecție solară pentru față și pentru cap. Dacă sunteți chel, dar nu vă place să purtați pălării, prima recomandare ar fi să purtați o pălărie oricum. Cu toate acestea, dacă pur și simplu refuzi să porți o pălărie sau poate că nu-ți găsești pălăria, asigură-te că ai mereu la îndemână o cremă de protecție solară.

- Uitați-vă la calitatea protecției solare. Protecție împotriva daunelor cauzate de UV și SPF 30 plus. 

Vezi și: Neurologi români, prezenți la Congresul Federației Europene de Neuroreabilitare din Franța. Mureșanu: Neurologia românească rămâne conectată la cele mai noi și înalte standarde

- UVB: căutați un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 pentru a vă proteja împotriva radiațiilor UVB (radiații ultraviolete B), care au un nivel ridicat de energie ce poate afecta straturile cele mai exterioare ale pielii, provocând arsuri solare. Factorii de protecție solară sunt evaluați pe o scară de la 2 la 50+, 50+ oferind cea mai mare protecție UVB. Cu cât SPF este mai mare, cu atât protecția este mai bună.

- UVA: căutați, de asemenea, un indice de protecție UVA (radiații ultraviolete A) de cel puțin 4 stele, care este indicat prin literele "UVA" într-un cerc. UVA are o lungime de undă mai mare decât UVB și este asociată cu îmbătrânirea pielii. 

- Spectrul larg: Cremele de protecție solară care oferă atât protecție UVA, cât și UVB se numesc "spectru larg". Țintiți-le pe acestea, cu un SPF și un rating de stele mai mare.

- Data de expirare: asigurați-vă că protecția solară nu a depășit data de expirare. Majoritatea cremelor de protecție solară au un termen de valabilitate de 2 până la 3 ani.

În ceea ce privește crema de protecție solară pentru bărbații cu chelie, este recomandată folosirea unui produs care vizează în mod specific fața.

Protecția solară poate veni sub formă de spray, gel, loțiune și cremă de protecție solară. Ar trebui să aplicați în jur de două lingurițe de cremă de protecție solară pe cap, brațe și gât.

Ddacă intenționați să stați la soare suficient de mult timp pentru a risca să vă ardeți, crema de protecție solară trebuie aplicată de două ori - cu 30 de minute înainte de a ieși ca bază și chiar înainte de a ieși pentru a prelungi timpul de protecție pe care îl oferă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel