Un medic al Spitalului Județean Brașov a oferit prima reacție despre cazul bărbatului înecat cu mâncare de la Brașov.
Vă reamintim că un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mâncare pe terasa unui restaurnat din Brașov. În cazul lui, au intervenit un echipaj SMUR și o echipa de la Spitalul Marius Nasta din București care au putut să-i facă procedura de bronhoscopie intervențională.
Pacientul a fost adus în stare gravă și intubat, iar investigațiile ulterioare au arătat o aspirație de corp străin, adică înghițirea accidentală a alimentelor.
Medicul de gardă de la Spitalul Județean Brașov a solicitat bronhoscopia de urgență și o echipa de medici de la Spitalul Marius Nasta din București a plecat spre Brașov pentru a efectua procedura. Cu toate acestea, pacientul a decedat din cauza leziunilor grave, inclusiv leziuni cerebrale importante din cauza timpului lung în care s-a aflat în stop cardiac.
Ce arată declarația medicului UPU despre această tragedie? Nu că medicii nu au intervenit la timp, nu că medicii nu au făcut totul pentru pacient.
Din păcate, acest caz ne dă o palmă uriașă în ceea ce privește educația de prim ajutor pe care o avem... sau mai bine zis pe care nu o avem.
Medicul UPU Brașov a subliniat că bărbatul a fost găsit de medicii echipajului de salvare stând la masă, ceea ce înseamnă că nimeni din tot restaurantul nu i-a putut acorda primul ajutor. Timp de 6 minute, de la momentul apelului la 112, până la sosirea salvării, nicio persoană de la restaurant nu a știut ce să-i facă bărbatului, nu au avut nicio reacție pentru a-l ajuta.
În ceea ce privește intervenția echipei medicale de la București, medicul UPU a subliniat că șansele de supraviețuire a pacientului erau oricum scăzute, având în vedere că a stat în stop cardiac aproape 30 de minute.
Ce înseamnă 6 minute de stop cardiac? Înseamnă că creierul începe deja să moară.
Ce înseamnă 30 de minute de stop cardiac? Înseamnă că riscul de deces este extrem de mare, iar șansele de supraviețuire sunt nule.
Cu alte cuvinte, din nefericire, lipsa de interes pentru educația de prim ajutor și acordarea primului ajutor în situații de urgență este mare. Faptul că nimeni nu a intervenit minute în șir în a-l ajuta pe bărbat arată încă o dată că suntem o societate în care educația de orice fel, simțul civic și empatia sunt la cote extrem scăzute.
Înainte de arunca orice vină pe medici, vina ar trebui aruncată prima dată pe noi, oamenii, cei care nu intervenim atunci când vedem un om într-o situație critică.
"În data de 14 aprilie a fost adus un pacient în vârstă de 56 de ani, de Terapie Intensivă SMURD. A fost o resuscitare făcută într-un loc public, pe o terasă, resuscitarea a durat aproximativ 26 de minute. Pacientul a fost adus în stare gravă, intubat, ventilat, s-au făcut investigații suplimentare și unde s-a constatat că prezenta o aspirație de corp străin, bol alimentar.
Medicul de gardă a făcut demersurile necesare pentru a solicita o echipă care să facă o bronhoscopie de urgență. Motiv pentru care, au răspuns pozitiv colegii de la Spitalul Marius Nasta din București, au trimit o echipă de doi medici care au efectuat bronhoscopia.
Pacientul a ajuns cu leziuni hipoxice destul de severe. Era resuscitat. A durat undeva la 6 - 7 minute să ajungă Ambulanța la el de la solicitare, după care a mai durat 26 de minute resuscitarea.
Pacientul era într-o stare generală foarte gravă, cu leziuni cerebrale importante.
Bronhoscopia colegilor a decurs în condiții bune, au reușit să extragă resturile alimentare.
Dar pacientul a decedat din cauza leziunilor grave.
Colegii l-au găsit stând la masă.
Era în șezut în stop cardiorespirator, fără semne de a se fi agitat înainte. Cel mai probabil mă gândesc că a fost o tulburare de ritm inițial și s-a întâmplat când a mâncat.
Probabil nu a fost bolul alimentar cel care a dus la stop cardiac.
Dacă eram pe terasă sunam la 112, verificam dacă are bol alimentar. Pentru acest pacient era important dacă cineva de la fața locului ar fi început să facă manevre de resuscitare cât se poate de repede.
Când au ajuns colegii noștri, ei au început resuscitarea. Cei de acolo nu știau despre ce e vorba.
După 6 minute de stop cardiac creierul începe să moară", a declarat Romeo Boancă, medic UPU Brașov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.