La persoanele care s-au născut femei dar vor să se transforme în bărbați apare o problemă în ce privește fertilitatea. Dar noile cercetări sugerează că există o posbilitate reală pentru ca aceste persoane să rămână fertile și să poată avea copii. Acum, cercetările arată că bărbații transgender pot rămâne fertili, chiar și după un an de tratament cu testosteron, potrivit MedicineNet.
Este obișnuit pentru bărbații transgender - cei care s-au născut femei, dar care se identifică ca bărbați - să fie supuși terapiei cu testosteron ca tratament de afirmare a genului. Dar unii ar putea mai târziu să-și dorească să aibă propriii copii, să poarte chiar ei sarcina, sau prin intermediul unui surogat, au explicat cercetătorii israelieni.
„Deoarece efectele pe termen lung ale terapiei cu testosteron asupra fertilitatii nu sunt cunoscute, recomandarea actuala este de a opri testosteronul cu cel putin trei luni inainte de tratamentele de fertilitate", a spus cercetatorul principal Dr. Yona Greenman. Ea conduce Transgender Health Center at Tel Aviv-Sourasky Medical Center.
Funcția ovarului, normală pentru fertilitate
Studiul a inclus 52 de bărbați transgender, cu vârste între 17 și 40 de ani, care au primit terapie cu testosteron timp de 12 luni. Se preconiza creșterea nivelului testosteronului și scăderea estrogenului, dar nivelul lor de hormon anti-mullerian (AMH) a rămas în intervalul normal pentru fertilitate.
Nivelurile AMH sunt folosite pentru a evalua ovulele rămase în ovare. Nivelurile medii ale participanților la studiu au scăzut doar puțin, sugerând că funcția lor ovariană a fost bine conservată, potrivit lui Greenman.
Participanții nu au arătat nici o schimbare în grosimea mucoasei uterine. O căptușeala groasă este esențială pentru implantarea embrionului și o sarcină dusă la capăt cu succes.
Rezultatele au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Endocrine, în New Orleans. „Cercetarea noastră arată pentru prima dată că, după un an de tratament cu testosteron, funcția ovariană este conservată într-un grad care să permita reproducerea”, a spus Greenman într-un comunicat de presă. "Această informație este importantă pentru bărbații transgender și partenerii lor, care doresc să aibă copiii proprii".
Ea a spus că este nevoie de mai multe studii pentru a examina efectele testosteronului asupra altor valori de referință ale fertilității, inclusiv asupra calității ovulelor și a embrionilor fertilizați in vitro. "Aceste rezultate reprezintă un pas spre asigurarea drepturilor fundamentale ale persoanelor transgender, cum ar fi reproducerea", a adăugat Greenman.
Cercetarea prezentată la întâlniri este de obicei considerată preliminară până când este publicată într-un jurnal revizuit de colegi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.