Bărbații care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică de micșorare a stomacului ca pe o cale pe termen lung de a pierde în greutate ar putea, de asemenea, să beneficieze de creșterea nivelului de testosteron postoperator. Cu toate acestea, nu există dovezi că se îmbunătățește calitatea spermei unui pacient prin această intervenție.
Acestea sunt concluziile unei revizuiri cuprinzătoare publicată în revista Springer Obezity Surgery, care este publicația oficială a Federației Internaționale de Chirurgie a Obezității și Tulburărilor Metabolice (IFSO). Cercetarea a fost condusă de dr. Shahzeer Karmali și a fost un efort de colaborare între dr. Yung Lee de la Universitatea McMaster și dr. Jerry Dang de la Universitatea Alberta din Canada.
Crește virilitatea și satisfacția sexuală
Modificările hormonale, o scădere a funcționării sexuale și o mai mică satisfacție în pat sunt printre numeroasele dezavantaje ale obezității. În special, bărbații obezi sunt cunoscuți ca având un nivel scăzut al testosteronului, o satisfacție sexuală mai scăzută și o fertilitate redusă comparativ cu bărbații cu greutate normală. În medie, cotele de infertilitate masculină se sporesc cu 10% pentru fiecare 9 kilograme pierdute de un bărbat supraponderal.
Până în prezent majoritatea studiilor privind relația dintre fertilitate și chirurgia bariatrică s-au axat pe efectele la femei. Astfel, Lee și colegii săi și-au propus să revizuiască cercetările disponibile privind influența acestei proceduri asupra hormonilor sexuali masculini și a calității spermei.
„Cu cât prevalența infertilității masculine și a chirurgiei bariatrice crește, cunoașterea modului în care intervenția chirurgicală afectează rezultatele fertilității poate mai bine să informeze pacienții și chirurgii, care pot lua decizii privind aplicarea acestei proceduri", spune Lee, într-un material dat publicității de Springer.
28 de studii analizate
În total, 28 de studii efectuate între 1998 și 2018, pe baza datelor provenite de la mai mult de 1.000 de pacienți, au fost incluse în revizuire. Studiile au examinat efectul intervenției chirurgicale bariatrice asupra hormonilor sexuali masculini sau asupra caracteristicilor spermei, la pacienții cu obezitate.
Lee și colegii săi au descoperit că nivelul de testosteron al pacienților a crescut semnificativ după ce au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică. În concordanță cu creșterea testosteronului, s-au intensificat și nivelurile hormonilor LH, FSH și SHBG. Cantitatea de hormoni sexuali feminini - estradiol și prolactină - a scăzut, de asemenea, în mod semnificativ. Aceste schimbări hormonale au însemnat că funcția erectilă a crescut semnificativ și după intervenția chirurgicală bariatrică.
Cu toate acestea, caracteristicile spermei, cum ar fi volumul, concentrația, capacitatea de a se deplasa și de a se fecunda nu s-au schimbat mult după operația bariatrică. De fapt, mai multe cazuri au raportat înrăutățirea unor astfel de parametri ai spermei.ficiența
Eficiența intervenției
„Acest lucru se poate datora faptului că orice modificări hormonale pozitive după intervenția chirurgicală bariatrică sunt contrabalansate de malabsorbție și insuficiențe nutriționale", explică Lee.
„Chirurgia bariatrică pare să fie eficientă în creșterea hormonilor sexuali masculini și în scăderea hormonilor sexuali feminini la pacienții obezi de sex masculin. Cu toate acestea, revizuirea noastră sugerează, de asemenea, că chirurgia bariatrică nu are niciun beneficiu în ce privește parametrii spermei", notează autorul principal.
„Studiile comparative pe termen lung sau studiile controlate randomizate în mod corespunzător sunt justificate pentru a examina în continuare impactul intervenției chirurgicale bariatrice asupra hormonilor sexuali masculini și a calității spermei", conchide el.
Analiza, integrală, poate fi studiată AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.