Bananele și arahidele, benefice pe caniculă. Dr. Adrian Copcea: Hidratează. Permite reținerea apei în corp

Monika Baciu |
Data publicării:
canicula - FOTO: Freepik@Borin
canicula - FOTO: Freepik@Borin

Aceste gustări sunt ideale pe timp de vară. Chiar dacă nu te-ai aștepta, aceste alimente ne oferă hidratare.

În timpul verii, când temperaturile ridicate ne afectează organismul, este esențial să ne asigurăm că rămânem hidratați și că menținem un echilibru adecvat al electroliților. Dr. Adrian Copcea ne oferă sfaturi valoroase despre cum putem să ne menținem sănătoși în perioadele caniculare, subliniind importanța consumului de banane și arahide.

Gustările care ne hidratează

Măsurile preventive recomandate în perioadele caniculare includ hidratarea adecvată, asigurându-ne că consumăm suficiente lichide și electroliți.

"Cea mai importantă măsură, legată de mecanismele majore, e hidratarea. Nu doar atât ci şi asigurarea electroliţilor. E un bun moment pentru consumul de sare, ale cărui dezavantaje obişnuite pot deveni în acest context avantaje.

Sarea permite reținerea apei în corp. Şi ceilalți electroliți e bine să fie compensaţi, e util un aport bun de potasiu, dar şi calciul şi magneziul pot fi utili. Transpus în măsuri simple: o banană şi o mică "doză" de arahide sărate ar "împuşca 3 iepuri" dintr-o lovitură: sodiu, potasiu, magneziu.

Versiunea mai academică, mai elegantă poate fi cu produse de-a gata, precum băuturile pentru maratonişti sau sărurile de rehidratare pentru bebeluşi. Dar asta mai mult ca exemplu "didactic"", a explicat dr. Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, într-o postare pe Facebook.

Vezi și: Curățarea fructelor și a legumelor, noua recomandare a științei pentru evitarea pesticidelor

Apa minerală, mai potrivită decât cea potabilă

Deși apa minerală nu oferă o cantitate semnificativă de minerale, poate fi o opțiune mai bună decât apa de la robinet în unele cazuri.

“Apa minerală nu e extrem de "puternică", dar e un pic mai potrivită decât apa de robinet. E de ştiut totuşi că dozele de minerale sunt în general micuțe, în particular sodiul nu se strânge mult, ba chiar nu se strânge mai deloc. (…) Din același motiv apa minerală nu e de evitat în hipertensiunea arterială, în general”, a mai explicat dr. Adrian Copcea.

Gustările esențiale pe timp de caniculă

Dr. Copcea recomandă consumul de banane și arahide sărate ca o soluție simplă și eficientă pentru a combate deshidratarea și pentru a ne asigura aportul necesar de electroliți.

"Pe scurt, recomand la caniculă o banană şi câteva arahide sau o ronțăială sărată de orice fel şi multă apă. Şi, pentru cine ajunge la restaurant, o supă, inclusiv o supă de pui, deşi contraintuitiv, poate aduce o foarte bună hidratare pe căldură", a mai notat dr. Adrian Copcea.

Vezi și: Radioembolizarea, o alternativă mai puțin agresivă pentru hepatocarcinom. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Distruge nodulii sub 3 cm. Oprește evoluția

Alimentele sărate, esențiale vara

Gustările care te hidratează vara - FOTO: Freepik@ranggabimantarap

Când călătorești în țări calde sau faci exerciții fizice într-o zi însorită, nu este nevoie să consumi sare în plus, în ciuda faptului că pierzi o anumită cantitate prin transpirație. Corpul poate regla cantitatea pierdută și o poate echilibra cu cantitatea absorbită dintr-o dietă normală.

În mod ocazional, poate fi necesară puțină sare în plus. De exemplu, este important ca sportivii care transpiră excesiv să bea băuturi sportive care conțin sodiu și alte electroliți (sau să consume sodiu în alte forme), în plus față de hidratarea adecvată prin consumul suficient de apă. Dacă faci exerciții mai mult de două ore în vreme caldă, evită deshidratarea prin consumul a unuia sau două pahare de lichid pe oră și consumă un snack sărat, cum ar fi arahidele, pentru a ajuta la refacerea nivelului de sare, potrivit Axa Health. 

Deshidratarea, riscantă

Deshidratarea poate avea consecințe grave și de multe ori periculoase. Printre complicațiile posibile se numără:

Leziuni cauzate de căldură. Dacă nu consumi suficiente lichide în timpul exercițiilor fizice intense, riscă să suferi de leziuni legate de căldură, care pot varia de la crampe ușoare la epuizare din cauza căldurii și, în cazuri extreme, la insolație, care poate fi letală.

Probleme urinare și renale. Deshidratarea repetată sau de lungă durată poate duce la infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi și chiar insuficiență renală.

Crize. Dezechilibrele electroliților, cum ar fi potasiul și sodiul, pot perturba semnalele electrice între celule, provocând contracții musculare involuntare și, în cazuri severe, pierderea conștienței.

Șoc hipovolemic. Aceasta este una dintre cele mai grave complicații ale deshidratării și se manifestă prin scăderea volumului de sânge, ceea ce duce la o presiune arterială foarte mică și insuficiență de oxigen în organism, fiind adesea o situație critică, potrivit Mayo Clinic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel