Bananele conțin fibre, precum și vitamine și minerale care pot aduce beneficii pentru sănătate.
Bananele se numără printre cele mai importante culturi alimentare de pe planetă.
Acestea provin dintr-o familie de plante numite Musa care sunt originare din Asia de Sud-Est și sunt cultivate în multe dintre zonele mai calde ale lumii.
Vezi și: Geamurile murdare, pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă nu ștergi geamurile în mod regulat
Bananele sunt o sursă sănătoasă de fibre, potasiu, vitamina B6, vitamina C, precum și diverși antioxidanți și fitonutrienți.
Există multe tipuri și dimensiuni. Culoarea lor variază de obicei de la verde la galben, dar unele soiuri sunt roșii.
Informații nutriționale
Datele nutriționale pentru 1 banană de mărime medie (100 de grame) sunt:
- Calorii: 89
- Apă: 75%.
- Proteine: 1,1 grame
- Carbohidrați: 22,8 grame
- Zahăr: 12.2 grame
- Fibre: 2.6 grame
- Grăsimi: 0.3 grame
Carbohidrați
Bananele sunt o sursă bogată de carbohidrați, care apar în principal sub formă de amidon în bananele necoapte și de zaharuri în bananele coapte.
Compoziția de carbohidrați a bananelor se schimbă drastic în timpul coacerii.
Principala componentă a bananelor necoapte este amidonul. Bananele verzi conțin până la 80% amidon măsurat în greutate uscată.
În timpul coacerii, amidonul este transformat în zaharuri și ajunge să fie mai puțin de 1% atunci când banana este complet coaptă.
Cele mai comune tipuri de zahăr din bananele coapte sunt zaharoza, fructoza și glucoza. În bananele coapte, conținutul total de zahăr poate ajunge la peste 16% din greutatea proaspătă.
Bananele au un indice glicemic (IG) relativ scăzut, de 42-58, în funcție de gradul de coacere. IG este o măsură a rapidității cu care carbohidrații din alimente intră în fluxul sanguin și cresc glicemia.
Conținutul ridicat de amidon rezistent și fibre al bananelor explică IG-ul lor scăzut.
Fibre
O mare parte din amidonul din bananele necoapte este amidon rezistent, care trece prin intestin nedigerat.
În intestinul gros, acest amidon este fermentat de bacterii pentru a forma butirat, un acid gras cu lanț scurt care pare să aibă efecte benefice asupra sănătății intestinale.
Bananele sunt, de asemenea, o sursă bună de alte tipuri de fibre, cum ar fi pectina. O parte din pectina din banane este solubilă în apă.
Atunci când bananele se coc, proporția de pectină solubilă în apă crește, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care bananele devin moi pe măsură ce îmbătrânesc.
Atât pectina, cât și amidonul rezistent moderează creșterea glicemiei după masă.
Vitamine și minerale
Bananele sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale, în special potasiu, vitamina B6 și vitamina C.
- Potasiu. Bananele sunt o sursă bună de potasiu. O dietă bogată în potasiu poate scădea tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate și aduce beneficii pentru sănătatea inimii.
- Vitamina B6. Bananele sunt bogate în vitamina B6. O banană de mărime medie poate furniza până la 33% din valoarea zilnică (DV) a acestei vitamine.
- Vitamina C. Ca majoritatea fructelor, bananele sunt o sursă bună de vitamina C.
Alți compuși vegetali
Fructele și legumele conțin numeroase tipuri de compuși vegetali bioactivi, iar bananele nu fac excepție.
- Dopamina. Deși este un neurotransmițător important în creier, dopamina din banane nu traversează bariera hemato-encefalică pentru a afecta starea de spirit. Mai degrabă, acționează ca un antioxidant.
- Catechin. În banane se găsesc mai multe flavonoide antioxidante, mai ales catechine. Acestea au fost legate de diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă.
Beneficiile pentru sănătate
Bananele se laudă cu o serie de beneficii pentru sănătate.
Sănătatea inimii
Bolile de inimă sunt cea mai frecventă cauză de deces prematur din lume.
Bananele sunt bogate în potasiu, un mineral care favorizează sănătatea inimii și o tensiune arterială normală. O banană de mărime medie conține aproximativ 0,4 grame din acest mineral.
Potrivit unei analize ample a numeroase studii, consumul zilnic de 1,3-1,4 grame de potasiu este legat de un risc cu 26% mai mic de boli de inimă.
În plus, bananele conțin flavonoide antioxidante asociate, de asemenea, cu o scădere semnificativă a riscului de boli de inimă.
Sănătate digestivă
Bananele verzi, necoapte, conțin cantități considerabile de amidon rezistent și pectină, care sunt tipuri de fibre alimentare.
Amidonul rezistent și pectinele acționează ca nutrienți prebiotici, susținând creșterea bacteriilor intestinale benefice.
În intestinul dumneavoastră, aceste fibre sunt fermentate de bacteriile benefice care formează butirat, un acid gras cu lanț scurt care promovează sănătatea intestinală.
Dezavantajele bananelor
Există păreri amestecate cu privire la faptul dacă bananele sunt bune pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Este adevărat că bananele sunt bogate în amidon și zahăr. Astfel, ne-am putea aștepta ca acestea să provoace o creștere mare a glicemiei.
Dar, datorită indicatorului glicemic scăzut, consumul moderat de banane nu ar trebui să ridice nivelul de zahăr din sânge nici pe departe la fel de mult ca alte alimente bogate în carbohidrați.
Acestea fiind spuse, persoanele cu diabet ar trebui să evite să mănânce o mulțime de banane bine coapte. Este întotdeauna cel mai bine să monitorizați cu atenție nivelul de zahăr din sânge după ce ați consumat cantități mari de zahăr și carbohidrați.
În altă ordine de idei, unele studii indică faptul că acest fruct este un factor de risc pentru constipație, în timp ce altele susțin că bananele pot avea efectul opus.
Atunci când sunt consumate cu moderație, bananele nu au efecte adverse grave.
Bananele sunt printre cele mai consumate fructe din lume.
Compuse în primul rând din carbohidrați, ele conțin cantități decente de mai multe vitamine, minerale și antioxidanți. Potasiul, vitamina C, catechina și amidonul rezistent se numără printre nutrienții lor sănătoși.
Bananele pot avea numeroase beneficii - inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului digestiv - atunci când sunt consumate în mod regulat ca parte a unui stil de viață sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.