Balonarea, simptomul care a dus la diagnosticarea unui cancer agresiv de colon. Pacientă: Am petrecut ani de zile crezând că am avut sensibilități alimentare

Sonia Baciu |
Data publicării:
balonarea. FOTO: Freepik @photoroyalty
balonarea. FOTO: Freepik @photoroyalty

Balonarea a fost semnul unui cancer de stadiul 3 cu care a fost diagnosticată o femeie. Aceasta a pus-o pe seama intoleranței la lactoză, cu care se confrunta de mai mulți ani.

Balonarea dată de intoleranța la lactoză și stresul au fost primele simptome cu care o canadiancă s-a confruntat și care s-au dovedit a fi de fapt simptome ale unui cancer agresiv de colon.

Lindsey Jayn Piette, în vârstă de 41 de ani, din Ontario, Canada, avea doar 39 de ani când a primit diagnosticul șocant - care a declanșat începutul unei bătălii de un an de zile de tratamente istovitoare și de lupte pentru sănătate mintală.

Femeia, mama unei fetițe de 9 ani, s-a confruntat cu constipație, scaune neregulate și ”balonare inconfortabilă” timp de șapte ani înainte de a descoperi motivul.

Potrivit The Mirror, diagnosticul i-a fost pus întâmplător, când un medic i-a recomandat acesteia să efectueze o colonoscopie, investigația considerată standardul de aur în depistarea cancerului de colon.

Sfatul medicului a venit și pentru că femeia avea antecedente familiale, dar și pentru un rezultat anormal pe care aceasta îl obținuse în urma unui test Papanicolau.

Lindsey Jayn Piette a fost diagnosticată cu cancer colorectal în stadiul 3, după ce medicii i-au descoperit o tumoare de 5 cm în abdomen.

”Am petrecut ani de zile crezând că am avut sensibilități alimentare. Credeam că sunt intolerantă la lactoză sau alergică la gluten, dar nu am putut niciodată să pun degetul pe cauza ei.

Este greu de explicat, dar auzind că au găsit tumora, aproape că m-a împins înapoi în afara de mine și în afara vieții mele”, a spus ea, citată de The Mirror.

Femeia a mărturisit că după aflarea diagnosticului, toate problemele cotidiene au devenit mult mai mici, iar singurul său gând a fost la fetița de 9 ani, iar gândul că aceasta ar putea rămâne orfană a speriat-o cel mai tare.

”Când am auzit că am nevoie de chimioterapie, m-am prăbușit în sufragerie în lacrimi. Apoi m-am ridicat și am intrat în modul războinic”, a mai spus femeia.

Cum perioada în care a fost diagnosticată a fost exact în mijlocul pandemiei cu Covid, cu un sistem imunitar scăzut și restricțiile impuse de Covid, aceasta nu a putut beneficia pe cât de mult avea nevoie de sprijinul celor dragi.

”Am fost ajutată foarte puțin, uneori oamenii lăsau pachete de îngrijire și trimiteau felicitări, dar din punct de vedere fizic eram singură să am grijă de mine.

Am fost foarte singură, ceea ce a fost extrem de greu, dar cred, de asemenea, că faptul că nu am putut să mă întind și să îmi plâng de milă a avut un rol important în rezultatul meu.

Totuși, familia mea a fost foarte tristă și îngrijorată pentru mine, iar fiica mea nu a arătat prea multe emoții în acel moment, dar în prezent se luptă cu anxietatea și cu anxietatea de separare”, a mai spus femeia.

În ciuda faptului că s-a luptat singură cu chimioterapia și tratamentele cu radiații, medicii lui Lindsey au constatat că acestea au fost un succes și, în ianuarie 2022, a sărbătorit scanările care au arătat că tumora dispăruse.

Cu toate acestea, simțindu-se neliniștită de posibilitatea revenirii cancerului, ea și-a schimbat dieta pentru a-și îmbunătăți starea generală de sănătate și a descoperit că scufundarea în natură i-a calmat multe dintre îngrijorările sale.

Vezi și: Cancerul de pancreas: fumatul, principalul factor de risc. Care sunt simptomele bolii. Marțian: Sperie în general pacienții

Cancerul de colon, cauze și factori de risc

Cancerul de colon este un tip de cancer care începe în intestinul gros (colon) și afectează de obicei adulții în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă.

De obicei, debutează sub forma unor mici aglomerări necanceroase (benigne) de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului.

În timp, unii dintre acești polipi pot deveni cancere de colon.

Factorii de risc care pot duce la apariția cancerului de colon sunt:

- vârsta înaintată

- rasa

- istoricul familial în privința cancerului colorectal sau al polipilor

- afecțiuni cornice inflamatorii, precum colita ulcerativă sau boala Crohn

- sindroame ereditate care să crească riscul de cancer de colon

- dietă cu aport redus de fibre și bogată în grăsimi, precum dieta occidentală

- stil de viață sedentar

- diabet

- obezitate

- fumat 

- consum de alcool

- tratamente pentru vindecarea cancerului cu radioterapie.

Vezi și: Cristina Stroe, soția lui Damian Drăghici, a experimentat depresia post-partum: S-a manifestat prin repulsia mea față de oricine în afară de copil. În primele 6 luni nu am ieșit din casă

Cancerul de colon, simptome

Semnele și simptomele cancerului de colon includ:

- o schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipație sau o schimbare a consistenței scaunului

- sângerare rectală sau sânge în scaunul dumneavoastră

- disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau durere

- o senzație că intestinul dumneavoastră nu se golește complet

- slăbiciune sau oboseală

- pierdere inexplicabilă în greutate.

Multe persoane cu cancer de colon nu prezintă niciun simptom în stadiile incipiente ale bolii.

Atunci când apar simptomele, acestea vor varia probabil, în funcție de mărimea și localizarea cancerului în intestinul gros, notează Mayo Clinic.

Cancerul de colon, prevenție

Cancerul de colon poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată care să conțină fructe,, legume și cereale integrale.

De asemenea, prin consumul de alcool cu moderație și evitarea fumatului, dar și cu activitate fizică de cel puțin 30 de minute pe zi care să permită și să ajute la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Cancerul de colon, diagnostic și tratament

Medicii recomandă testele screeningul cancerului de colon încă de la 40-45 de ani, în anumite cazuri chiar și mai devreme de această vârstă, având în vedere numărul tot mai mare de tineri care sunt diagnosticați cu această boală, și ca urmare a stilului de viață și alimentar necorespunzătoare.

De altfel, un diagnostic precoce al cancerului de colon oferă cele mai bune șanse de vindecare, motiv pentru care sunt recomandate testele de screening chiar și înainte apariției simptomelor.

Astfel, este indicată efectuarea unor teste și investigații specifice, care includ:

- teste fecale pentru detectarea sângelui ocult în scaun

- teste de sânge,  testele funcției hepatice și hemoleucograma completă pot exclude ate boli, precum ulcerul gastric.

- colonoscopia, standardul de aur în depistarea cancerului colorectal

- investigații imagistice, radiografie și CT.

În ceea ce privește tratamentul cancerului colon, acesta depinde de gradul bolii, dar și de starea de sănătate generală a pacientului și poate include:

- chirurgie

- radioterapie

- chimioterapie

- terapie țintită

- imunoterapie.

Vezi și: Cele mai bune condimente pentru a reduce consumul de sare. Scad riscul de hipertensiune și boli de inimă. Ce alte beneficii mai oferă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel