Baia în apă rece, revigorantă sau riscantă. Iată ce nu știai despre asta

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Baie în apă rece
Baie în apă rece

Despre beneficiile scufundării în apă rece s-a vorbit îndelung, însă concluziile sunt încă neclare. Iată ce spun specialiștii despre asta.

O baie rece când temperaturile din miezul verii sunt sus de tot poate fi grozav de revigorantă. Unii oameni, în general sportivi de performanță, chiar fac competiții de înot în apă înghețată, în timpul iernii.

Unii specialiști sunt convinși de beneficiile scufundării în apa rece ca gheața și spun că ajută la eliminarea grăsimii, îmbunătățirea somnului și reduce inflamația - toate acestea pot aduce beneficii sănătății cardiovasculare. Dar până acum, dovezile sunt destul de superficiale.

„Avem o bună înțelegere a efectelor imediate ale imersiunii în apă rece asupra corpului. Dar cercetările care analizează rezultatele asupra sănătății din expunerea repetată la apă rece sunt destul de limitate”, spune cardiologul dr. Aaron Baggish, directorul laboratorului de performanță cardiacă. la Spitalul General Massachusetts, afiliat la Harvard. Majoritatea oamenilor cărora le place înotul în apă rece pot face acest lucru în siguranță, cu condiția să înoate întotdeauna cu un partener. Dar cei cu istoric de anomalii ale ritmului cardiac ar trebui să evite scufundările în apă rece, spune el.

Reflexul de scufundare

Când îți bagi fața în apă - în special apă rece - receptorii nervoși din nas și gură trimit un semnal creierului tău că ești în apă. Creierul tău spune atunci corpului tău să redistribuie sângele de la extremități (brațe și picioare) în piept și creier pentru a conserva oxigenul, explică dr. Baggish. Acest fenomen binecunoscut, numit reflex de scufundare, face ca inima să încetinească dramatic și tensiunea arterială să crească. Termenul este puțin greșit, deoarece reflexul are loc la suprafața apei, fără să ai fața în apă și nu necesită scufundări în sine. Dar cu cât apa este mai rece, cu atât răspunsul corpului este mai mare.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Ai afecțiuni gingivale? ATENȚIE mare, riști să faci o boală gravă

Chiar dacă nu îți bagi fața în apă, șocul apei reci pe piele declanșează răspunsul „luptă sau fugi” al corpului. Valul de adrenalină rezultată face ca vasele de sânge care alimentează pielea să se îngusteze. Aceasta păstrează căldura, dar transferă și mai mult sânge în piept, făcând inima să pompeze.

Risc pentru ritmul cardiac

Adrenalina suplimentară poate, de asemenea, perturba ritmul constant al inimii, deși, de obicei, aceasta nu este o problemă la cineva cu o inimă sănătoasă. Oamenii care nu sunt obișnuiți cu apa rece pot avea inițial un răspuns mai exagerat, dar în general se aclimatizează în timp. Și ceea ce oamenii consideră că este rece poate varia, desigur.

„Atât răspunsul de luptă sau de fugi, cât și reflexul de scufundare pot declanșa apariția unei aritmii subiacente”, adaugă el.

Ajută la reducerea inflamației?

Nu este clar dacă înotul în apă rece are vreun efect asupra inflamației legate de bolile cardiovasculare. Dar sportivii se scufundă adesea în apă rece ca gheața imediat după un antrenament pentru a reduce inflamația țesuturilor și leziunile cauzate de exercițiile intense, notează dr. Baggish. Frigul face ca vasele de sânge de la nivelul membrelor să se îngusteze, iar fluxul sanguin redus care rezultă atenuează inflamația. Chiar dacă efectul este temporar, este o modalitate excelentă de a minimiza disconfortul muscular a doua zi, adaugă el.

află mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel