Inginerii biomedicali de la Universitatea din Texas, Austin, au găsit o soluție pentru ca persoanele cu probleme de somn să doarmă mai bine. Cercetătorii au primit permisiunea de a analiza mii de studii care leagă încălzirea corporală bazată pe apă sau îmbăierea ori dușul cu apă caldă, cu o calitate a somnului îmbunătățită, potrivit medicalxpress.com.
Cercetătorii de la Școala de Inginerie Cockrell au descoperit că o baie caldă făcută cu 1-2 ore înainte de culcare în apă fierbinte poate îmbunătăți în mod semnificativ somnul.
"Când am analizat toate studiile cunoscute, am observat diferențe semnificative în ceea ce privește abordările și constatările", a declarat Shahab Haghayegh, doctor în științe medicale. candidat la Departamentul de Inginerie biomedicala si autor principal al studiului. „Singura modalitate de a determina cu exactitate dacă somnul poate fi îmbunătățit este de a combina toate datele anterioare și să fie analizate printr-o altă prismă.”
Când e cel mai bine să faci o baie ferbinte
Lucrarea, care explică metoda lor, a fost recent publicată în revista Sleep Medicine Reviews.
În colaborare cu Centrul Științific pentru Sănătate UT de la Houston și Universitatea din California de Sud, cercetătorii UT au analizat 5.322 de studii. Ei au extras informații pertinente din publicații care îndeplinesc criteriile de includere și excludere predefinite, pentru a explora efectele încălzirii corporale bazate pe apă, asupra unui număr de afecțuni legate de somn: latența la debutul somnului - durata de timp necesară pentru a realiza tranziția de la starea de veghe la somn; timpul total de somn; eficiența somnului - timpul petrecut în somn în raport cu timpul total petrecut în pat destinat somnului; și calitatea somnului.
Instrumentele meta-analitice au fost, apoi, folosite pentru a evalua coerența dintre studiile relevante și au arătat că o baie fierbinte a îmbunătățit calitatea generală a somnului. Când este programată cu 1-2 ore înainte de culcare, poate grăbi, de asemenea, viteza de a adormi cu o medie de 10 minute.
O mare parte din știință care sprijină legăturile dintre încălzirea corpului pe bază de apă și somnul îmbunătățit este deja bine stabilită. De exemplu, se înțelege că atât somnul, cît și temperatura de bază a corpului nostru sunt reglate de un ceas circadian situat în hipotalamus care conduce modelele de procese biologice de 24 de ore, inclusiv somnul și starea de veghe.
Temperatura corporală, care este implicată în reglarea ciclului de somn / trezire, prezintă un ciclu circadian, fiind cu câteva grade mai mare în după-amiaza târzie / seara devreme decât în timpul somnului, când este cel mai scăzut. Ciclul circadian al unei persoane se caracterizează printr-o reducere ușoară a temperaturii corpului de bază cu aproximativ o oră înainte de timpul obișnuit de somn, scăzând la cel mai scăzut nivel dintre intervalul mediu și cel ulterior al somnului pe timp de noapte. Apoi începe să crească, acționând ca un fel de semnal biologic de alarmă. Ciclul de temperatură conduce ciclul de somn și este un factor esențial pentru o adormire rapidă și unui somn odihnitor.
De ce e mai bună o baie fierbinte
Cercetătorii au descoperit că timpul optim de îmbăiere pentru răcirea temperaturii corpului în vederea îmbunătățirii calității somnului este de aproximativ 90 de minute înainte de a merge la culcare. Băile calde și dușurile stimulează sistemul termoregulator al organismului, determinând o creștere semnificativă a circulației sângelui din miezul intern al corpului până la locurile periferice ale mâinilor și picioarelor, rezultând o eliminare eficientă a căldurii corporale și scăderea temperaturii corpului. Prin urmare, dacă băile sunt luate la momentul biologic corect - 1-2 ore înainte de culcare - acestea vor ajuta la procesul natural circadian și vor spori șansele, nu doar adormi rapid, dar și de a experimenta un somn mai bun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.