Bacteriile intestinale: influența surprinzătoare asupra fibromialgiei

Florina Pop |
Data publicării:
Bacterii intestinale
Bacterii intestinale

Cercetători canadieni au descoperit legătura dintre bacteriile intestinale și fibromialgie: 19 specii de bacterii intestinale prezente în număr mare sau mic.

Bacterii intestinale, fibromialgie. Un studiu recent pe 156 de femei din Canada a evidențiat legătura dintre bacteriile intestinale și fibromialgie. 77 dintre acestea au fibromialgie, restul - persoane sănătoase au acționat ca grup de control, dintre care și frații, copiii sau părinții celor cu fibromialgie, informează medicalnewstoday.

Bacterii intestinale, fibromialgie: în ce a constat experimentul

De la cei 156 s-au luat probe de scaun, urină și salivă. Au fost intervievați. Apoi, cercetătorii au analizat datele și le-au comparat cu probele persoanelor sănătoase din experiment. "Am sortat prin cantități mari de date, identificând 19 specii (n. r. de bacterii intestinale) care au fost fie crescute, fie scăzute la persoanele cu fibromialgie", afirmă unul dintre autorii studiului, Emmanuel Gonzalez, consultant în Bioinformatică la Departamentul de Genetică Umană al Universității McGill, Montreal, Canada.

Cu ajutorul inteligenței artificiale au investigat microbiomele din probele de scaun și au identificat cu o precizie de 87,8% participanții care au avut fibromialgie. Aceștia susțin că au sesizat "o asociere cantitativă între abundența mai multor specii de bacterii și severitatea simptomelor legate de fibromialgie, incluzând intensitatea durerii, distribuția durerii, oboseala, tulburările de somn și simptomele cognitive". Specialiștii consideră că multitudinea speciilor de bacterii "corelează selectiv și cu simptome legate de boală, dar nu cu variabile independente de boală".

Bacterii intestinale, fibromialgie: teste viitoare pe animale

Oamenii de știință canadieni au apelat tot la ajutorul inteligenței artificiale și a altor tehnici pentru a exclude variabile - vârstă, medicamente, deta, sport etc - care ar putea influența legătura dintre bacteriile intestinale și fibromialgia.

Amir Minerbi, de la Unitatea de Management al Durerii Alan Edwards de la Universitatea McGill din Montreal, susține, citat de medicalnewstoday, că gravitatea simptomelor unui pacient a fost direct corelată cu o prezență crescută sau cu o absență mai pronunțată de anumite bacterii, dar și că așa "ceva care nu a fost raportat niciodată ".

Cercetătorii urmăresc să-și extindă constatările într-un grup mai larg, diversificat din punct de vedere geografic de participanți și să facă teste pe animale ca să observe dacă bacteriile intestinale ar juca un rol în apariția fibromialgiei. "Aceasta este prima dovada, cel puțin la om, că microbiomul ar putea avea un efect asupra durerii difuze și avem nevoie de noi modalități de a privi durerea cronică", mai precizează autorii studiului, potrivit sursei citate.

Studiul a fost publicat în Pain. Poate fi citit AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel