Bacteriile din praful depus în cameră, ucise de lumina soarelui!

Dana Lascu |
Data publicării:
Râsul zilnic face bine la plămâni
Râsul zilnic face bine la plămâni

Bacteriile din praful depus în camera ta sunt ucise de lumina soareluiî, așa că nu mai acoperi ferestrele când razele îți bat în geam!

Dacă lași lumina soarelui să treacă prin ferestre te ajută să scapi de bacteriile care proliferează în praful depus în casă, arată un studiu publicat în jurnalul de acces deschis Microbiome.

Cercetătorii de la Universitatea din Oregon au descoperit că, în camerele întunecate, în praful deus sunt 12% bacterii vii, care pot să se și reproducă, adică sunt viabile. În comparație, în camerele luminoase doar 6,8% dintre bacteriile expuse la lumina zilei supraviețuiesc și numai 6,1% din bacteriile expuse la lumină UV mai pot să se reproducă.

Ne petrecem cea mai mare parte din zi în interior

Dr. Fahimipour a spus: „Oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului în interior, unde expunerea la particule de praf care poartă o varietate de bacterii, inclusiv agenți patogeni care ne pot face rău, este inevitabilă. Prin urmare, este important să înțelegem cum influențează caracteristicile clădirilor pe care le ocupăm, ecosistemele de praf și cum ar putea afecta sănătatea noastră".

În interior, praful ținut în întuneric conține organisme strâns legate de speciile asociate cu boli respiratorii, care aproape că lipsesc din praful expus la lumina zilei.

Autorii au descoperit ca o mai mică proporție de bacterii derivate din piele umană și o mai mare proporție de bacterii derivate din aerul exterior reușesc să supraviețuiească în praf expus la lumina decat în celținut la întuneric. Acest lucru poate sugera că lumina zilei cauzează microbiomului prafului din interior să semene mai mult cu „comunitățile" bacteriene găsite în aer liber.

Cum au realizat experimentul

Cercetătorii au realizat unsprezece camere identice (în miniatură), cu climatizare, care au imitat clădiri reale și au introdus în ele praf colectat în case unor oameni, cu diferența că la unele camere geamurile nu permiteau luminii să treacă, sau doar parțial să treacă.

După 90 de zile, autorii au colectat praful din fiecare mediu și au analizat compoziția, abundența și viabilitatea bacteriilor prezente, se arată într-un material preluat de sciencedaily.com.

Dr. Fahimipour a xplicat că „studiul nostru susține vorba din popor care spunea că lumina zilei are potențialul de a ucide microbii din particule de praf, dar avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege cauzele care stau la baza schimbărilor în microbiomul de praf după expunerea la lumină. Sperăm că, cu o mai bună înțelegere, am putea proiecta accesul la lumina zilei în clădiri, cum ar fi școli, birouri, spitale și case, în moduri care reduc riscul de infecții transmise prin praf".

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel