Lipsa tratamentelor stomatologice poate avea efecte negative în sănătate ce trec dincolo de cavitatea bucală. Un nou studiu relevă că boala inflamatorie a intestinului (IBD), (boala Crohn și colita ulcerativă) afectează aproximativ 3 milioane de adulți în SUA, poate fi cea mai recentă afecțiune agravată de sănătatea orală precară.
Nobuhiko Kamada, doctor, profesor asistent de medicină internă în gastroenterologie, studiază de ani buni microbiomul intestinal - bacteriile care sunt în mod normal prezente în intestin. El a remarcat o legătură între o supraaglomerare de specii bacteriene străine la nivelul persoanelor cu IBD - bacterii care se găsesc în mod normal în gură.
Noul studiu de șoareci, publicat în revista Cell, arată două căi prin care bacteriile orale par să agraveze inflamația intestinală.
În prima supoziție, parodontita, denumirea științifică pentru boala gingiilor, duce la un dezechilibru al microbiomului sănătos normal găsit în gură, cu o creștere a bacteriilor care provoacă inflamații. Aceste bacterii cauzatoare de boli se deplasează apoi în intestin, unde bacteriile orale pot agrava inflamația intestinală.
În a doua supoziție, parodontita activează celulele T ale sistemului imunitar în gură. Aceste celule T ale gurii călătoresc până la intestin unde, de asemenea, agravează inflamația. Microbiomul normal al intestinului este ținut în echilibru prin acțiunea celulelor T inflamatorii și reglatoare care sunt reglate bine pentru a tolera bacteriile rezidente. Dar inflamația orală generează în cea mai mare parte celule T inflamatorii care migrează spre intestin, unde, îndepărtate din mediul normal, sfârșesc prin a declanșa răspunsul imunitar al intestinului, agravând boala.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.