Bacterie transformată în superbacterie de regimul alimentar occidental

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Bacterii
Bacterii

Bacteria Clostridium difficile, care provoacă stări diareice, evoluează într-o superbacterie care se înmulțește datorită regimului alimentar occidental, foarte bogat în zahăr, susține un studiu.

Bacterie, superbacterie, zahăr. Un studiu realizat de Institutul Wellcome Trust Sanger, Marea Britanie, susține că bacteria C. difficile se transformă într-o superbacterie datorită unui regim alimentar foarte bogat în zahăr.

Coordonatorul studiului, Nitin Kumar, bioinformatician la Institutul Wellcome Trust Sanger, spune că bacteria produce spori care se răspândesc în condiţii de igienă insuficientă, prin contact cu materii fecale şi este întâlnită în special în toalete, băi şi pe suprafeţele pe care oamenii le ating fără a se fi spălat pe mâini după ce folosesc toaleta. Aceasta devine din ce în ce mai rezistentă la dezinfectanţii folosiţi în mod obişnuit în spitale, potrivit Agerpres, care citează Live Science.

Echipa de cercetare a adunat 906 tulpini diferite de C. difficile din mediu, provenite de la oameni şi de la animale ca porci, câini sau cai. Autorii studiului au analizat şi au comparat ADN-ul acestor diferite tulpini şi au ajuns la concluzia că bacteriile C. difficile sunt în curs de evoluţie în două specii distincte.

Bacterie, superbacterie, zahăr: teste pe rozătoare

Ca să fie considerate ca aparţinând aceleiaşi specii, un grup de organisme trebuie să aibă în comun cel puţin 95% din genom, iar cele două specii au în comun între 94% şi 95% din ADN, conform lui Kumar. Acest fapt arată că bacteria "se află în curs de speciaţie" (formare a unor specii noi ca urmare a unor procese biologice n.r.), adaugă cercetătorii.

Una dintre cele două specii - C. difficile clade A - se răspândeşte în mediul intraspitalicesc. Autorii studiului au observat că această bacterie apare cu o frecvenţă de 70% în mostrele culese de la pacienţi. Analiza ADN sugerează că aceste specii emergente au început să evolueze în urmă cu aproximativ 76.000 de ani şi, în cele din urmă, genele lor au suferit mutaţii care permit metabolizarea mai eficientă a zaharurilor precum şi formarea de spori rezistenţi la soluţiile dezinfectante.

În urma testelor pe șoareci, cercetătorii au descoperit că bacteria C. difficile clade A se înmulțește şi colonizează foarte eficient sistemul digestiv al şoarecilor care au primit hrană bogată în zaharuri simple, glucoza şi fructoza.

Autorii studiului concluzionează că pacienţii infectaţi cu C. difficile clade A ar trebui să aibă în vedere trecerea la diete sărace în zaharuri, iar spitalele ar trebui să opteze pentru alte produse dezinfectante.

Studiul a fost publicat în Nature Genetics. Poate fi consultat, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel